Calendari escolar Torna enrere

Dret a la participació

FEBRER 2022

Articles 12 i 15. La Convenció sobre els Drets dels Infants estableix que els nens i les nenes tenen dret a expressar la seva opinió en aquelles decisions que els afecten. A més, tenen dret a la llibertat d'associació i a celebrar reunions pacífiques.

És necessari tenir en compte la perspectiva de la infància i facilitar la seva participació en la presa de decisions. Per fer realitat el dret a la participació social dels infants i adolescents aquests han de poder exposar i gestionar les seves opinions, necessitats i inquietuds respecte a aquells assumptes que els afecten, en reconeixement de la seva condició de ciutadania activa. Massa sovint, quan es fa referència a la participació infantil, es fa a través de la intermediació dels adults, i són aquests els qui acostumen a gestionar les problemàtiques, els aspectes a tractar, els canals de participació, etc. Com a ciutadans de ple dret que són, els infants i adolescents han de poder fer ús d'una participació real, activa i directa, sobretot pel que fa a aquells aspectes que els afecten directament. Davant d'aquesta perspectiva, esdevé necessari que els infants ja des de ben petits vagin interioritzant la cultura de la participació. Des de la família, l'escola, els espais d'educació no formal, els espais de lleure i els mitjans de comunicació s'ha de treballar perquè els nens i les nenes participin de la societat com a ciutadans de ple dret, i en el grau adequat en funció de la seva edat.

Febrer

Materials pedagògics per treballar aquest dret

Dinàmica per treballar el dret a la PARTICIPACIÓ amb INFANTS

L'assemblea

Autoria: Mireia Corominas Cumplido i Laia Garcia Vidal, coordinadores de programes d'acció social de la Fundació Pere Tarrés.

Dinàmica per treballar el dret a la PARTICIPACIÓ amb JOVES

Bola de neu

Autoria: Mireia Corominas Cumplido i Laia Garcia Vidal, coordinadores de programes d'acció social de la Fundació Pere Tarrés.

Contingut relacionat

Projectes relacionats