Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC)

Notícies

Veure totes >

31.05.23 - Del dijous 12 d'octubre al diumenge 15, tindrà lloc el viatge a Taizé. El període d'inscripció ja està obert per poder viure una experiència vinculada a la natura, el silenci, la desconnexió i a la coneixença de persones d'arreu del món.



Coneix la Comunitat de Taizé

La Comunitat de Taizé és una comunitat monàstica cristiana ecumènica; és a dir, acull integrants de diverses confessions cristianes, situada a Taizé, a la Borgonya Francesa. Hi viuen una vuitantena de monjos de països diferents i un centenar de voluntaris que hi són un temps determinat per ajudar en totes les tasques i serveis.

La comunitat va ser fundada el 1940 pel Germà Roger Schutz, un monjo protestant. La comunitat ha esdevingut des dels anys setanta un dels llocs més importants del pelegrinatge cristià. Més de 2.000 joves de tot el món viatgen a Taizé cada setmana a l’estiu. Allà s’hi fan diverses activitats, com les pregàries -moments de silenci i cants meditatius que creen una atmosfera de pau i comunitat-, les estones de reflexió i diverses feines comunes. La música i el silenci són l’essència de les pregàries que es fan tres cops al dia, asseguts al terra d’una de les esglésies més originals que mai haureu vist:

Taizé és un poblet molt petit, envoltat d’un paisatge extraordinari al bell mig de les Borgonya francesa, on els camps són l’horitzó privilegiat que facilita un contacte directe amb la naturalesa. La diversitat de gent jove que hi ha ofereix l’oportunitat de conèixer noves realitats i diferents maneres de viure la cultura i l’espiritualitat.

Informació pràctica

A continuació es facilita l'estructura aproximada d'un horari a l'experiència de Taizé:

  • De dijous a divendres:

8 h: Arribada a Taizé

8.15 h: Pregària del matí i esmorzar

10 h: Introducció al tema de reflexió per part d’un dels germans de la comunitat, seguit d’una posada en comú amb petits grups

12.20 h: Pregària del migdia + dinar

14 h: Assaig de cants per a tothom qui ho desitgi

15 h: Grups de reflexió o feines voluntàries

17 h: Berenar

17.30 h: Tallers sobre temàtiques socials, ambientals, espirituals...

19 h: Sopar

20.30 h: Pregària del vespre seguida de moments de cants i silenci

  • Dissabte l’horari té algunes modificacions a la tarda:

15.15 h: Tallers per temes

20.30 h: Pregària del vespre on es comparteix la llum amb les espelmes

  • Diumenge:

8.45 h: Esmorzar

10.00 h: Eucaristia

11.30 h: Sortida cap a Barcelona

31.05.23 - El Projecte de Perspectiva de Gènere del Moviment proposa dues sessions per continuar treballant. El diumenge 11 de juny tindrà lloc un espai de reflexió Com plantegem els Centres d'Interès?

La primera jornada permetrà compartir al voltant d'aquesta temàtica a partir d'uns materials determinats. El diumenge 2 de juliol serà el torn d'abordar, com a tema, el concepte del 8M.

En aquesta mateixa publicació s'anirà actualitzant informació pràctica vinculada a aquestes dues sessions, com ara l'espai on tindran lloc i l'horari.

Procés d'inscripció

Per apuntar-se a aquestes jornades i/o participar en el Projecte de Perspectiva de Gènere, podeu escriure a l'adreça de correu electrònic ambits@peretarres.org, tot indicant a quina sessió us inscriviu o si és a ambdues.

Recuperem els materials de la Trobada de Monitors/es

Mitjançant el següent enllaç podeu accedir als materials que, durant la Trobada de Monitors i Monitores dels darrers 13 i 14 de maig a Caldes de Montbui, es podien trobar al Punt Lila. Consulteu-los!

#SomMoviment

31.05.23 - Els participants en la Trobada de Monitors i Monitores celebrada el 13 i 14 de maig a Caldes de Montbui valoren el cap de setmana; els resultats de l'enquesta de satisfacció es fan públics.

Els joves assistents puntuen el cap de setmana amb un notable, concretament 7,53 sobre 10. Els resultats són fruit d'analitzar 148 enquestes realitzades al final de la Trobada.

Xifres de participació

Més d'una trentena de Centres i Clubs d'Esplai de 19 Zones i Territoris diferents van viure l'experiència d'una Trobada de Monitors i Monitores que va recuperar completament el format habitual prepandèmic. En total, van assistir 389 monitors i monitores. De fet, la Trobada ha estat possible gràcies als membres de la comissió, formada enguany per 42 persones provinents de Zona 01 i 06, 02, 04, 07, 08, 09, 12, 13, 15 i 16, i dels Territoris de Girona, Urgell, Lleida, Tarragona i Mallorca.

Finançament

La rellevància d'un espai formatiu i de lleure com la Trobada de Monitors i Monitores és alta, fet que denota el pressupost de l'activitat: s'ha invertit un total de 20.664,84 euros (59,55  per persona) -aproximadament-.

El Moviment finança de manera directa part d'aquestes activitats. Així doncs, els participants van pagar, 25 € o 30, en funció de si disposaven de transport o empraven el proporcionat pel Moviment.

Petjada ecològica

Des de l'Àmbit d'Educació per a la Justícia Global del Moviment, i amb la perspectiva de sostenibilitat, s'ha treballat un càlcul de la petjada ecològica durant la Trobada de Monitors i Monitores 2023, amb la finalitat de conèixer l'impacte mediambiental generat, així com conèixer què s'ha reduït i estalviat.

Transport

Amb els desplaçaments des de les respectives Zones i Territoris, l'impacte generat ha estat del 12,35 CO₂ eq per persona, tenint en compte tant el vehicle privat -cotxes- com els autobusos. A la Jornada de Monitors/es de l'any 2022, l'impacte vinculat al transport va ser del 15,96 CO₂ eq per persona. Així doncs, enguany se celebra una reducció de 3,61 punts.

Alimentació

Des de l'aposta per una alimentació saludable i respectuosa, el càlcul es basa en l'exemple del dinar del diumenge292 dietes van ser amb carn -tot i que el primer plat era vegetarià per a tothom- i 97 dietes van ser alternatives. Així doncs, l'impacte de la modalitat de dinar del segon dia de la Trobada que contenia carn va ser de 525,6 kg de CO₂ eq. I sense carn, 124,16 kg de CO₂ eq. En total, per persona, són 1.67 kg de CO₂ eq. La reducció, pel que fa a l'alimentació, respecte a la Jornada del 2022 és altament significativa, també: l'any passat, el resultat de l'àpat amb carn va implicar 1067,20 kg de CO₂ eq.

Residus

Amb la voluntat de quantificar i mesurar els residus que es generen per tal d'obtenir un control en els següents anys, es presenten les següents dades, que són aproximades:

  • En paper i cartó, es van generar 27,1 kg -el 2022 van ser 44,3 kg-.
  • De plàstic, 35,55 kg.
  • Pel que fa a matèria orgànica, 38,95 kg.
  • Referent a rebuig23,25 kg.

Tenint en compte que no es van generar residus de vidre, el total és de 124,85 kg (poc més de 300 grams per persona).

#SomMoviment

Iniciatives

Veure totes >

Agenda

Veure totes >

diumenge

04

juny

Z15 - Activitat de final de curs i formació d'ASI 10:00h

Escola Pia Mataró

dilluns

05

juny

Z13 - Reunió Territorial 20:30h

Casal Claret - Vic

dimarts

06

juny

Z03 - Reunió territorial 20:00h

A determinar

dimarts

06

juny

Z09 - Reunió territorial 20:45h

C.E. Flor de Neu

L'Esplai en moviment

directe a la teva Zona/Territori!

zones/territoris

Encara no ets d'Esplai?