Coneix i vine a l'esplai

Coneix i vine a l'esplai

Els esplais organitzen diferents activitats com

Els esplais organitzen diferents activitats com

Què és un centre d'esplai?

És una entitat educativa sense afany de lucre, on infants i joves comparteixen el temps lliure amb altres companys i gaudeixen d’una educació fonamentada en valors com la convivència, el respecte, l’esforç, l’apropament a la natura, etc.

Els centres d’esplai treballen amb la voluntat de ser un servei per a la comunitat més propera (famílies, parròquia, escola, barri, població…), amb l’objectiu d’educar infants i joves per aconseguir que creixin com a persones des d’una perspectiva integral que té en compte el compromís social amb l’entorn.

Els qui fan possible l’acció educativa del centre d’esplai són els monitors i monitores que, des del voluntariat i amb el seu compromís, esdevenen referents positius per als infants i joves amb els qui comparteixen l’experiència de l’esplai. Els monitors i monitores són, majoritàriament, joves d’entre 18 i 25 anys i aquest perfil els fa propers a les necessitats i inquietuds dels protagonistes de l’esplai: els infants, els adolescents i els joves!

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés és la federació de centres d’esplai més gran a Catalunya. Compta amb més de 60 anys d’experiència, i actualment agrupa més de 200 centres d’esplai que acullen uns 25.000 infants i adolescents gràcies al treball educatiu d'uns 4.500 monitors/es voluntaris/es.

Què es fa a l'esplai?

L’esplai es caracteritza per la relació educativa monitor-infant i per la capacitat de transmetre uns valors de manera lúdica. Alhora, la seva acció complementa l’educació que els infants i joves reben a la família i l’escola, oferint-los una alternativa positiva per ocupar el temps lliure.

Cada centre d’esplai té un projecte educatiu, amb uns objectius que es van assolint a partir de les activitats que es porten a terme i la relació amb els educadors/es. Les activitats més destacades poden ser les següents:

Què es fa a l'esplai?

Deu raons per venir a l'esplai...

Venir a l’esplai i participar de les activitats d’un centre és una experiència que creiem que té molt valor. Hem volgut enumerar 10 raons perquè les pugueu compartir i fer vostres.

Si formeu part d’un centre d’esplai com a monitors/es, us convidem a que les integreu en els vostres missatges. Si sou una família que no coneixeu el món de l’esplai, us animem a què les visqueu acostant-vos a aquesta fantàstica aventura que és l’esplai!

rao1.jpg
Raó 1
Adquirir valors i competències com l’entusiasme, l’alegria, la creativitat, el treball en equip, la participació, la sostenibilitat, l’esperit crític, l’autoaprenentatge, la descoberta, etc.
rao2.jpg
Raó 2
Trobar un marc de relació i un entorn saludable basat en el respecte, la tolerància, la responsabilitat, el compromís, l’acolliment, etc.
rao3.jpg
Raó 3
Beneficiar-se d’una proposta educativa i enriquidora.
rao4.jpg
Raó 4
Conèixer les tradicions, la cultura popular, l’arrelament a l’entorn i al país.
rao5.jpg
Raó 5
Descobrir l’entorn natural, gaudir de nous paisatges i adquirir el respecte pel medi ambient.
rao6.jpg
Raó 6
Formar part d’entitats i projectes que esdevenen espais inclusius, de llibertat i d’igualtat d’oportunitats, i en els quals es té cura dels més vulnerables.
rao7.jpg
Raó 7
Gaudir de l’experiència de conèixer noves persones: amb nous i bons amics i amigues.
rao8.jpg
Raó 8
Participar en un àmbit lúdic i diferent de trobada entre petits i grans.
rao9.jpg
Raó 9
Sentir-se estimat per part d’un grup de joves monitors/es que també vetllen per la dimensió transcendent i per propiciar experiències que desperten l’espiritualitat.
rao10.jpg
Raó 10
Viure experiències noves, divertides i enriquidores que beneficien l’autonomia personal.