Un record pel 40è, 50è, 60è...

Un record pel 40è, 50è, 60è...

Més de 60 anys d’esplai a Catalunya...

A finals dels anys 50 els primers centres organitzadors de colònies, l’origen dels actuals centres d’esplai, es van coordinar per compartir experiències i recursos. En aquell moment les colònies es caracteritzaven per ser una alternativa a l’oferta de temps lliure amb un objectiu principalment assistencial en uns moments complicats per la societat marcats per la repressió franquista. Amb els anys l’agrupació de centres va anar prenent forma de moviment d’esplais amb una estructura fixada, uns fonaments pedagògics ferms i la intenció de donar continuïtat a la tasca realitzada durant l’estiu amb activitats de lleure de dissabte complementades amb sortides de cap de setmana.

Actualment no es pot entendre la història de Catalunya sense l’existència dels esplais ja que han esdevingut una peça permanent en el marc pedagògic dels darrers anys sent un element únic a Europa per la seva dimensió i particularitats. Seguint la tradició catalana d’educació en el lleure, els esplais foment part de la infantesa i l’adolescència de milers de persones que han crescut i gaudit en aquests centres al llarg dels anys.

A continuació trobareu una relació de les diferents actes i esdeveniments celebrats per commemorar els aniversaris:

2007 – 50è MCEC

2007 – 50è MCEC

2018 – 60è MCECC (VÈRTEX)

2018 – 60è MCECC (VÈRTEX)

1997 – 40è MCEC

Rememorant que el 1957 es va crear, dins de Càritas, el Secretariat de Colònies, que és el primer antecedent del que avui és el Moviment, l’any 1997 es van fer diversos actes per celebrar el 40è aniversari i aprofundir en la campanya “L’esplai viu i avança” que després d’un primer any de reflexió sobre la realitat dels centres d’esplai, en el curs 1996-97 el plantejament va ser passar a l’acció i innovar, engegar projectes nous, replantejar formes de fer... en definitiva millorar la tasca dels centres d’esplai.

Acte inaugural de la commemoració

L’acte inaugural va tenir lloc el 27 de febrer de 1997 i va servir de presentació dels 40 anys i les activitats que es realitzarien, així com per donar a conèixer la història, l’actualitat i les línies de futur del Moviment. Es va celebrar a la seu del centre Colònies i Campaments Casp de Barcelona i van assistir-hi 401 persones, de les quals 342 eren monitors/es, responsables i consiliaris del MCEC.

Durant la celebració de l’acte va tenir lloc la presentació del vídeo dels 40 anys del MCEC, la inauguració de l’exposició itinerant, la presentació del CD amb cançons de diferents campanyes i que inclou la commemorativa del 40è aniversari i l’entrega d’un opuscle on es recollia la història i l’actualitat del MCEC. Finalment, es va convidar a tots els assistents a un petit refrigeri.

Exposició itinerant, conferències i taules rodones

Des del març de 1997 fins al maig de 1998 l’exposició itinerant del MCEC “L’esplai viu i avança” va visitat les diferents zones del Moviment. Va estar a vuit poblacions abans de l’Aplec de l’esplai i després va continuar per sis poblacions més. L’exposició recollia: què és el MCEC i la Fundació Pere Tarrés, la nostra història, què és l’esplai i com el vivim, i un repàs a la realitat de cadascuna de les zones en que es distribueix el Moviment.

Coincidint amb l’estada de l’exposició en cada zona, es van portar a terme diferents conferències i taules rodones adreçades als joves, monitors i monitores, responsables, consiliaris, famílies i a totes aquelles persones i entitats interessades en l’esplai. Alguns dels temes més tractats van ser: Infants, adolescents i joves: tres formes d’educar per un model de persona; La implicació dels pares en l’educació en el lleure; L’esplai canvia l’entorn; i La formació permanent: no perdem el tren.

Estris Quadern de recull de la història

Aprofitant l’aniversari és va publicar un Estris Quadern número 15 amb el títol “40 anys de Moviment i Servei als Infants: L’educació en el lleure des de les colònies als Clubs d’Esplai”, en el que Jordi Montlló va fer un repàs de la nostra història en tres etapes: El Secretariat de Colònies de Càritas (1957 – 1965), El Servei Colònies de Vacances (1965 – 1985) i El MCEC de la Fundació Pere Tarrés (1985 – 1997).

Aplec de l’Esplai – IV Jornada Diocesana

L’Aplec de l’Esplai va ser el gran acte de cloenda de la celebració dels 40 anys. El 30 de novembre de 1997 el Palau Sant Jordi de Barcelona és va omplir al llarg del dia amb activitats que van aglutinar 15.000 nens, nenes, adolescents, joves, monitors, monitores, consiliaris, pares, mares,... convertirem aquest equipament olímpic en un gran Esplai.

L’Aplec de l’Esplai es va fer coincidir amb la IV Jornada Diocesana de l’Arquebisbat de Barcelona, la qual cosa va permetre situar l’esplai en el centre del treball pastoral i eclesial en aquesta ocasió.

Aquest gran esdeveniment va ser possible gràcies al treball i la participació entusiasta de més de 1000 voluntaris i voluntàries, la majoria dels centres d’esplai del MCEC, fent palès, una vegada més, que des del voluntariat també es poden bastir grans projectes.

CENTRE D'INTERÈS

Totes les activitats de l’Aplec, tant les adreçades al públic infantil com les adreçades al públic juvenil i adult, emmarcades dins la campanya “l’esplai viu i avança”, s’organitzaren a partir de set grans centres d’interès especialment significatius en l’educació en el temps lliure, vinculats cada un d’ells amb alguna de les campanyes pedagògiques que s’havien portat a terme des del MCEC o des de Coordinació Catalana, i senyalitzats amb un dels colors de l’Arc de Sant Martí, per tal de facilitar la localització i la participació per part del públic assistent.:

  • Llengua, Tradicions i Cultura Catalana: “L’esplai creix i arrela”
  • Integració: “Per la dignitat, lluitem contra la marginació”
  • Desenvolupament i Cooperació Internacional: “Obrim fronteres, fem un sol món”
  • Medi Ambient: “Nosaltres som medi, millorem el nostre entorn”
  • Fe: “Tots Junts amb Ell”
  • Quotidià: “L’esplai que construïm, l’esplai que volem”
  • Temps de vacances: “A colònies i casals, l’estiu és diferent”

TALLERS, CONFERÈNCIES I GRANS JOCS

Els tallers i grans jocs estaven adreçats preferentment al públic infantil i adolescent. El diumenge al matí es realitzaren un total de 58 tallers, distribuïts per la pista central i els passadissos del Palau, els quals començaren a les 9.30 i finalitzaren a les 12.00 hores.

Adreçades preferentment al públic jove i adult, durant el matí, de 10.30 a 12.00, celebràrem dues xerrades formatives en les que hi participaren al voltant de 300 persones.

A les 15.30 hores de la tarda es realitzaren 6 grans jocs a l’exterior del Palau, els quals finalitzaren a les 17.00 hores amb l’arribada de les diferents cercaviles, formades per xanques, gegants, cap-grossos i grallers.

LUDOTECA INFANTIL

Va ser un espai destinat exclusivament pels nens i nenes d’1 a 5 anys. En ell hi va haver diferents tipus de jocs i entreteniments dirigits per monitors i monitores qualificats. Els pares i mares varen poder utilitzar aquest servei mentre participaren en les diferents activitats (conferències, tallers, etc.) i fins i tot, durant la celebració de l’Eucaristia. Al llarg del dia visitaren la ludoteca més de 100 infants.

PRESENTACIÓ DEL MOVIMENT

Un cop finalitzades les activitats del matí i abans de la celebració de l’Eucaristia vàrem presentar la nostra entitat a tot el públic assistent a l’Aplec i a la IV Jornada Diocesana, i ho férem d’una nena, un monitor i un pare que comunicaren la seva vivència de l’esplai.

CELEBRACIÓ DE L'EUCARISTIA

A darrera hora del matí, es va presentar el Moviment a partir de la projecció d’un vídeo i escoltant diversos testimonis. Tot seguit es va celebrar l’Eucaristia que va presidir l’Arquebisbe de Barcelona, l’Emm. i Rvdm. Mons. Ricard Maria Carles, on es va proclamar la Mare de Déu de l’Alegria com a Patrona dels Centres d’Esplai.

FI DE FESTA AMB COMEDIANTS

Per la tarda, 630 voluntaris varen participar en l’espectacle que el grup de teatre Comediants va muntar com a cloenda de l’Aplec de l’Esplai, la majoria dels quals eren adolescents, joves i monitors/es dels nostres centres d’esplai. Dos presentadors explicaven la història dels 40 anys del MCEC i com s’inscrivia en el conjunt del nostre país. Comediants va portar el darrer element que mancava després de tot un any de celebracions: el pastís d’aniversari.

Mare de Déu de l'Alegria, patrona dels Esplais>

En acabar la celebració de l’Eucaristia de la IV Jornada Diocesana, l’arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, farà efectiva la petició del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de posar els esplais sota la protecció de la Mare de Déu de l’Alegria.

Aquesta advocació, amb que els creients, en la pregària, ens adrecem a la Mare, està força estesa i respon a que la Verge era causa, origen i font de l’alegria del Crist vingut a nosaltres. Als esplais s’educa mitjançant el joc i la festa en un dinamisme de joia i esperança.

L’alegria serena és l’actitud que ha de pautar les seves activitats. Per això, en voler-se posar sota la protecció de Maria, pel seu paper de mestra i educadora, el nom de “Mare de Déu de l’Alegria” és el que més s’escau a la tasca que es duu a terme en els centres d’esplai, des de les parròquies i comunitats cristianes.

La icona amb la imatge alegre de la Mare de Déu va ser pintada per Josep M. Nuet i Martí, i també es va composar una cançó-pregària per facilitar la celebració d’aquest nou patronatge de l’Esplai.

2007 – 50è MCEC

Per commemorar el 50è aniversari de l’origen del MCEC es van escollir els Drets dels Infants com a temàtica central de la celebració amb l’objectiu de posar en valor la tasca realitzada en defensa de la infància i els seus drets. D’una banda es volia donar a conèixer la situació en la que es troben infants d’arreu del món on no es respecten les seves necessitats bàsiques i d’una altra conscienciar la nostra societat de la necessitat de vetllar per altres drets com poden ser el de ser estimat, ser reconegut, ser tractat com a iguals... que sovint donem per fets a casa nostra però que malauradament no sempre són respectats.

Amb l’objectiu d’esdevenir una celebració descentralitzada es van realitzar diferents activitats en diversos llocs del territori:

Diari de la festa

La Festa dels infants “Buscadors de drets”

Va ser una festa itinerant que va recorre diferents municipis de Catalunya: Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallès. Badalona, Vilanova i la Geltrú, Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet i Barcelona amb l’objectiu d’apropar els Drets dels Infants als nens i nenes d’una manera lúdica i divertida.

La festa, oberta al públic, convidava a participar a infants, famílies, veïns i veïnes de les poblacions visitades amb un joc didàctic de gran format. Sota el nom “Buscadors de drets” el joc animava als infants a descobrir quin són els seus drets i deures. La cloenda de la festa, a càrrec de la Tresca i la Verdesca, consistia en un espectacle d’animació infantil dissenyat especialment per l’ocasió que incloïa cançons dedicades a la infància.

Cançó 50 tombarelles
Benvinguts

Exposició: “Educar infants, defensant els seus drets”

L’exposició itinerant, que va poder-se visitar a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Terrassa i Badalona, tenia com objectiu difondre deu dels principis recollits a la Convenció Internacional dels Drets dels Infants: el dret a la participació, el dret a la descoberta, el dret a l’alimentació, el dret al joc, el dret a la companyia d’un adult, el dret a ser un mateix, el dret a la innocència, el dret a l’educació, el dret a la igualtat d’oportunitats i el dret a ser escoltats. D’una manera gràfica i atractiva es presentaven els diferents drets amb plafons interactius que feien participar als visitants recorrent l’exposició i animant-los a jugar amb la versió de taula del joc de cartes que es va realitzar per l’ocasió.

Catàleg de l’exposició

Joresco. La Trobada de Monitors i Monitores

El 10 i 17 de març de 2007, a la Casa de Colònies La Conreria, va tenir lloc la Joresco, la Trobada de Monitors i Monitores, en la que hi van participar gairebé 450 monitors i monitores del MCEC.

Amb el lema “50 anys d’esplai” els monitors i monitores van poder gaudir d’un cap de setmana lúdic-formatiu en el que van poder reflexionar i celebrar els 50 anys de Moviment posant la mirada a l’inici dels seus propis centres d’esplai per poder-la dirigir cap al futur.

Els monitors i monitores van poder triar entre els 27 tallers formatius que tenien com a objectiu mostrar noves tècniques per poder posar-les en pràctica durant la tasca educativa i entre els que es destaquen temàtiques com el diàleg i la decisió per consens, la festa com a nexe entre cultures, la musicoteràpia...

Trobada a Montserrat

El 14 d’abril, en motiu de la celebració del dia de la Mare de Déu de l’Alegria, Montserrat va ser el punt de trobada per celebrar el 50è aniversari del Moviment.

Uns 400 infants, monitors, monitores i famílies van participar de la jornada. Tot i que estava prevista una caminada nocturna fins a Montserrat, a causa de la pluja, la pujada va realitzar-se en autocars. Arribats al monestir es va celebrar una eucaristia presidida per l’arquebisbe de Barcelona i per acabar la jornada va tenir lloc una festa infantil amb la participació del grup d’animació infantil La Tresca i la Verdesca.

2n Congrés del Lleure

El 20 i 21 d’abril de 2007 va tenir lloc a la Casa de Mar de Barcelona el II Congrés del Lleure. Van ser dos dies intensos carregats de xerrades, ponències i taules de reflexió i debat sobre la situació del moment del lleure educatiu, els reptes que el sector havia d’afrontar i un espai per dirigir la mirada el futur posant un èmfasi especial en els contextos d’intervenció (l’escola, la família, el barri...).

Matxembrat. La trobada d’Adolescents i Joves

El 12 i 13 de maig de 2007, a Teià, va tenir lloc el Matxembrat, la Trobada d’Adolescents i Joves del Moviment, en la que hi van assistir més de 350 participants.

Amb el lema “I demà, què?” es va donar veu als joves per reflexionar i debatre sobre el seu futur. Al llarg del cap de setmana es van intercalar activitats de caire formatiu com tallers i xerrades però també activitats lúdiques com un espectacle de percussió, un concurs fotogràfic i el concert. La trobada va concloure amb la lectura del manifest “Decàleg del Jove del Segle XXI”.

Dia dels Drets dels infants. Festa final

Després d’un any ple d’activitats el 18 de novembre de 2007, en motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, va tenir lloc l’acte de cloenda de la celebració del 50è aniversari del MCEC al recinte del Fòrum de Barcelona.

Els drets dels infants van ser l’eix vertebrador de la festa ja que l’objectiu era el de donar-los a conèixer i reconèixer la tasca social i educativa dels centres d’esplai durant aquest mig segle d’història. Els participants van ser rebuts per diversos grups de timbalers que van començar a animar la festa i per grups de teatre que, de forma itinerant, realitzaven petits espectacles teatrals de carrer per reflexionar al voltant de l’esplai. També es va convidar als participants a escriure o dibuixar els seus desitjos envers la infància.

Després de l’acte institucional amb parlaments de diverses personalitats va tenir lloc l’espectacle “La veu dels infants” a càrrec de Comediants i on van col·laborar-hi La Tresca i la Verdesca, Marcel Gros, Tomàs Molina, Ada Parellada, Asha Miró, Anna Roca, Natxo Tarrés i N’Gai N’Gai. Per acabar la festa, a l’exterior de l’auditori, els participants van poder saltar i ballar al ritme de l’animació d’en Jordi Amenós i Pentina el Gat i es va realitzar l’enlairada dels desitjos amb 50 globus com a símbol d’esperança.

Acte de cloenda
Dossier de la Festa de Cloenda

2018 – 60è MCECC (VÈRTEX)

Per celebrar el 60è aniversari de l’origen del MCECC i coincidint amb el 5è aniversari de l’assemblea a Montserrat, la primera de la dimensió catalana del Moviment, el 14 i 15 d’abril de 2018, a Vilafranca del Penedès, va tenir lloc VÈRTEX, la Trobada general d’infants, adolescents, monitors i monitores del MCECC.

Va ser una trobada única i multitudinària amb més de 4.100 participants i 250 voluntaris i voluntàries on, per primera vegada, van poder participar infants des dels 6 anys fins adolescents i joves de 17 anys acompanyats per seus monitors i monitores dividits en tres grans franges d’edat: petits, mitjans i grans.

Amb el lema “L’Esplai multiplica”, VÈRTEX va esdevenir un punt de trobada per totes aquelles persones que comparteixen una mateixa manera d’entendre el món del lleure a l’esplai. L’eix vertebrador de la trobada va ser l’educació en valors, un dels trets característics de la funció social i educativa dels centres d’esplai i que va ser adaptat per cada franja d’edat. Acompanyats per diferents personatges, representats com a píxels, els petits van posar el focus en el valor de l’amistat, els mitjans en el sentiment de pertinença i identitat i els grans en la transformació de l’entorn que els envolta.

Des de gairebé un any abans de la trobada es va començar a motivar la participació dels centres d’esplai a la trobada a través dels materials previs preparats per l’ocasió. A través de les xarxes socials es van anar presentant periòdicament vídeos curts relacionats amb el món del lleure, es va fer arribar a tots els centres un llibret amb activitats curtes per cada franja d’edat acompanyades d’un calendari i adhesius amb els personatges del centre d’interès, es va preparar una activitat específica per treballar amb cadascuna de les franges d’edat la temàtica de l’eix vertebrador de la trobada i un dels personatges, en Joc Badabadoc, va fer una petita ruta per les diferents zones i territoris presentant-se, explicant la seva història i convidant a tothom a participar de VÈRTEX.

VÈRTEX va ser un cap de setmana intens carregat d’activitats d’un munt d’activitats de tipologies diferents. Dissabte, dividits per franges d’edats, els participants van poder gaudir de gimcanes, jocs moguts, activitats de reflexió, grups d’animació, xerrades, concerts... El diumenge es va fer una activitat conjunta en la que els participants van compartir els valors compartits tot ajudant als personatges de l’eix d’animació redescobrint que l’esplai és un gran tresor que hem de cuidar i mantenir viu. També va tenir lloc l’acte institucional amb parlament de diferents personalitats que va acabar amb la lectura d’un manifest.

Programa d’activitats
Manifest final

VÈRTEX va marcar un abans i un després en la història del Moviment ja que, tot i ser un gran repte a nivell organitzatiu i logístic, van ser centenars de persones i desenes d’entitats les que des d’un primer moment van implicar-se per tal que milers d’infants, adolescents i joves tornessin a casa amb un somriure a la cara i un record inoblidable. Aquí teniu un petit recull del que va ser la trobada:

Àlbum de fotografies
Què ha sigut VÈRTEX?
El rock de VÈRTEX
VÈRTEX
Gràcies per fer-ho possible
Gràcies Voluntariat