Més de 60 anys d’esplai a Catalunya...
A finals dels anys 50 els primers centres organitzadors de colònies, l’origen dels actuals centres d’esplai, es van coordinar per compartir experiències i recursos. En aquell moment les colònies es caracteritzaven per ser una alternativa a l’oferta de temps lliure amb un objectiu principalment assistencial en uns moments complicats per la societat marcats per la repressió franquista. Amb els anys l’agrupació de centres va anar prenent forma de moviment d’esplais amb una estructura fixada, uns fonaments pedagògics ferms i la intenció de donar continuïtat a la tasca realitzada durant l’estiu amb activitats de lleure de dissabte complementades amb sortides de cap de setmana.
Actualment no es pot entendre la història de Catalunya sense l’existència dels esplais ja que han esdevingut una peça permanent en el marc pedagògic dels darrers anys sent un element únic a Europa per la seva dimensió i particularitats. Seguint la tradició catalana d’educació en el lleure, els esplais foment part de la infantesa i l’adolescència de milers de persones que han crescut i gaudit en aquests centres al llarg dels anys.
A continuació trobareu una relació de les diferents actes i esdeveniments celebrats per commemorar els aniversaris:
Per commemorar el 50è aniversari de l’origen del MCEC es van escollir els Drets dels Infants com a temàtica central de la celebració amb l’objectiu de posar en valor la tasca realitzada en defensa de la infància i els seus drets. D’una banda es volia donar a conèixer la situació en la que es troben infants d’arreu del món on no es respecten les seves necessitats bàsiques i d’una altra conscienciar la nostra societat de la necessitat de vetllar per altres drets com poden ser el de ser estimat, ser reconegut, ser tractat com a iguals... que sovint donem per fets a casa nostra però que malauradament no sempre són respectats.
Amb l’objectiu d’esdevenir una celebració descentralitzada es van realitzar diferents activitats en diversos llocs del territori:
Va ser una festa itinerant que va recorre diferents municipis de Catalunya: Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallès. Badalona, Vilanova i la Geltrú, Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet i Barcelona amb l’objectiu d’apropar els Drets dels Infants als nens i nenes d’una manera lúdica i divertida.
La festa, oberta al públic, convidava a participar a infants, famílies, veïns i veïnes de les poblacions visitades amb un joc didàctic de gran format. Sota el nom “Buscadors de drets” el joc animava als infants a descobrir quin són els seus drets i deures. La cloenda de la festa, a càrrec de la Tresca i la Verdesca, consistia en un espectacle d’animació infantil dissenyat especialment per l’ocasió que incloïa cançons dedicades a la infància.
Cançó 50 tombarelles
Benvinguts
L’exposició itinerant, que va poder-se visitar a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Terrassa i Badalona, tenia com objectiu difondre deu dels principis recollits a la Convenció Internacional dels Drets dels Infants: el dret a la participació, el dret a la descoberta, el dret a l’alimentació, el dret al joc, el dret a la companyia d’un adult, el dret a ser un mateix, el dret a la innocència, el dret a l’educació, el dret a la igualtat d’oportunitats i el dret a ser escoltats. D’una manera gràfica i atractiva es presentaven els diferents drets amb plafons interactius que feien participar als visitants recorrent l’exposició i animant-los a jugar amb la versió de taula del joc de cartes que es va realitzar per l’ocasió.
El 10 i 17 de març de 2007, a la Casa de Colònies La Conreria, va tenir lloc la Joresco, la Trobada de Monitors i Monitores, en la que hi van participar gairebé 450 monitors i monitores del MCEC.
Amb el lema “50 anys d’esplai” els monitors i monitores van poder gaudir d’un cap de setmana lúdic-formatiu en el que van poder reflexionar i celebrar els 50 anys de Moviment posant la mirada a l’inici dels seus propis centres d’esplai per poder-la dirigir cap al futur.
Els monitors i monitores van poder triar entre els 27 tallers formatius que tenien com a objectiu mostrar noves tècniques per poder posar-les en pràctica durant la tasca educativa i entre els que es destaquen temàtiques com el diàleg i la decisió per consens, la festa com a nexe entre cultures, la musicoteràpia...
El 14 d’abril, en motiu de la celebració del dia de la Mare de Déu de l’Alegria, Montserrat va ser el punt de trobada per celebrar el 50è aniversari del Moviment.
Uns 400 infants, monitors, monitores i famílies van participar de la jornada. Tot i que estava prevista una caminada nocturna fins a Montserrat, a causa de la pluja, la pujada va realitzar-se en autocars. Arribats al monestir es va celebrar una eucaristia presidida per l’arquebisbe de Barcelona i per acabar la jornada va tenir lloc una festa infantil amb la participació del grup d’animació infantil La Tresca i la Verdesca.
El 20 i 21 d’abril de 2007 va tenir lloc a la Casa de Mar de Barcelona el II Congrés del Lleure. Van ser dos dies intensos carregats de xerrades, ponències i taules de reflexió i debat sobre la situació del moment del lleure educatiu, els reptes que el sector havia d’afrontar i un espai per dirigir la mirada el futur posant un èmfasi especial en els contextos d’intervenció (l’escola, la família, el barri...).
El 12 i 13 de maig de 2007, a Teià, va tenir lloc el Matxembrat, la Trobada d’Adolescents i Joves del Moviment, en la que hi van assistir més de 350 participants.
Amb el lema “I demà, què?” es va donar veu als joves per reflexionar i debatre sobre el seu futur. Al llarg del cap de setmana es van intercalar activitats de caire formatiu com tallers i xerrades però també activitats lúdiques com un espectacle de percussió, un concurs fotogràfic i el concert. La trobada va concloure amb la lectura del manifest “Decàleg del Jove del Segle XXI”.
Després d’un any ple d’activitats el 18 de novembre de 2007, en motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, va tenir lloc l’acte de cloenda de la celebració del 50è aniversari del MCEC al recinte del Fòrum de Barcelona.
Els drets dels infants van ser l’eix vertebrador de la festa ja que l’objectiu era el de donar-los a conèixer i reconèixer la tasca social i educativa dels centres d’esplai durant aquest mig segle d’història. Els participants van ser rebuts per diversos grups de timbalers que van començar a animar la festa i per grups de teatre que, de forma itinerant, realitzaven petits espectacles teatrals de carrer per reflexionar al voltant de l’esplai. També es va convidar als participants a escriure o dibuixar els seus desitjos envers la infància.
Després de l’acte institucional amb parlaments de diverses personalitats va tenir lloc l’espectacle “La veu dels infants” a càrrec de Comediants i on van col·laborar-hi La Tresca i la Verdesca, Marcel Gros, Tomàs Molina, Ada Parellada, Asha Miró, Anna Roca, Natxo Tarrés i N’Gai N’Gai. Per acabar la festa, a l’exterior de l’auditori, els participants van poder saltar i ballar al ritme de l’animació d’en Jordi Amenós i Pentina el Gat i es va realitzar l’enlairada dels desitjos amb 50 globus com a símbol d’esperança.
Acte de cloenda
Dossier de la Festa de Cloenda
Per celebrar el 60è aniversari de l’origen del MCECC i coincidint amb el 5è aniversari de l’assemblea a Montserrat, la primera de la dimensió catalana del Moviment, el 14 i 15 d’abril de 2018, a Vilafranca del Penedès, va tenir lloc VÈRTEX, la Trobada general d’infants, adolescents, monitors i monitores del MCECC.
Va ser una trobada única i multitudinària amb més de 4.100 participants i 250 voluntaris i voluntàries on, per primera vegada, van poder participar infants des dels 6 anys fins adolescents i joves de 17 anys acompanyats per seus monitors i monitores dividits en tres grans franges d’edat: petits, mitjans i grans.
Amb el lema “L’Esplai multiplica”, VÈRTEX va esdevenir un punt de trobada per totes aquelles persones que comparteixen una mateixa manera d’entendre el món del lleure a l’esplai. L’eix vertebrador de la trobada va ser l’educació en valors, un dels trets característics de la funció social i educativa dels centres d’esplai i que va ser adaptat per cada franja d’edat. Acompanyats per diferents personatges, representats com a píxels, els petits van posar el focus en el valor de l’amistat, els mitjans en el sentiment de pertinença i identitat i els grans en la transformació de l’entorn que els envolta.
Vine a vèrtex
Què és l’esplai?
Monitors i monitores
De les reunions d’esplais i zones i surt...
L’amistat a l’esplai
Ser o no ser d’esplai
Si l’esplai fos un arbre...
Si l’esplai fos un animal..
La relació entre l’església i l’esplai
Calendari
Llibret
Adhesius
Fitxa materials previs petits
Fitxa materials previs mitjans
Fitxa materials previs grans
Annex 1
Annex 2
Des de gairebé un any abans de la trobada es va començar a motivar la participació dels centres d’esplai a la trobada a través dels materials previs preparats per l’ocasió. A través de les xarxes socials es van anar presentant periòdicament vídeos curts relacionats amb el món del lleure, es va fer arribar a tots els centres un llibret amb activitats curtes per cada franja d’edat acompanyades d’un calendari i adhesius amb els personatges del centre d’interès, es va preparar una activitat específica per treballar amb cadascuna de les franges d’edat la temàtica de l’eix vertebrador de la trobada i un dels personatges, en Joc Badabadoc, va fer una petita ruta per les diferents zones i territoris presentant-se, explicant la seva història i convidant a tothom a participar de VÈRTEX.
VÈRTEX va ser un cap de setmana intens carregat d’activitats d’un munt d’activitats de tipologies diferents. Dissabte, dividits per franges d’edats, els participants van poder gaudir de gimcanes, jocs moguts, activitats de reflexió, grups d’animació, xerrades, concerts... El diumenge es va fer una activitat conjunta en la que els participants van compartir els valors compartits tot ajudant als personatges de l’eix d’animació redescobrint que l’esplai és un gran tresor que hem de cuidar i mantenir viu. També va tenir lloc l’acte institucional amb parlament de diferents personalitats que va acabar amb la lectura d’un manifest.
Programa d’activitats
Manifest final
VÈRTEX va marcar un abans i un després en la història del Moviment ja que, tot i ser un gran repte a nivell organitzatiu i logístic, van ser centenars de persones i desenes d’entitats les que des d’un primer moment van implicar-se per tal que milers d’infants, adolescents i joves tornessin a casa amb un somriure a la cara i un record inoblidable. Aquí teniu un petit recull del que va ser la trobada:
Àlbum de fotografies
Què ha sigut VÈRTEX?
El rock de VÈRTEX
VÈRTEX
Gràcies per fer-ho possible
Gràcies Voluntariat