Els àmbits del MCECC

Àmbits

Els àmbits són espais de reflexió, formació i acció que treballen per enriquir i enfortir l’activitat dels centres d’esplai. Des d’una mirada transversal, es treballa aprofundint en els trets identitaris que caracteritzen el Moviment. Els membres de l’àmbit són monitors/es o exmonitors/es que periòdicament es reuneixen presencial o virtualment. 

L’àmbit té la missió de mantenir al dia la tasca educativa que es porta a terme als centres d’esplai federats i vetllar per anar-se actualitzant, tot generant un discurs propi com a Moviment. Les accions i línies de treball principals queden recollides al Pla d’accions del Moviment.  De manera que anualment s’aprofundeix en alguna temàtica concreta, oferint materials i recursos als centres. Tanmateix, l’àmbit també és un espai de creixement pels membres que el conformen ja que a les reunions es dedica una estona a conversar sobre algun article, notícia, recurs,... 

Actualment, els Àmbits del MCECC són:

  • Àmbit d’Animació de la Fe
  • Àmbit Pedagògic
  • Àmbit d’Educació per la Justícia Global

Qualsevol monitor/a del MCECC que tingui interès en aprofundir en algun d’aquests temes i compartir-ho amb altres persones amb interessos similars es pot afegir a l’àmbit!

Si vols afegir-te en algun dels àmbits, envia un correu a ambits@peretarres.org i et donarem la informació de com fer-ho.

Àmbit d’Animació de la Fe

L’àmbit d’Animació de la Fe es reuneix per compartir la vivència de la fe i reflexionar sobre com acompanyar als centres d’esplai en aquest treball del transcendent. Atenent les diferents realitats que hi ha al Moviment, volem acompanyar als equips de monitors i monitores oferint recursos que els ajudin en el seu treball amb els infants i joves.

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2020

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la 4ª Nit dels Animadors de la Fe del MCECC que vàrem realitzar el divendres 28 de febrer 2020, al Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona. Més d'un centenar de joves i monitors/es de 36 centres d'esplai van poder tractar el rol dels animadors i animadores de la fe als seus centres i posar en comú les seves necessitats, reptes, dificultats i recursos a l'hora de treballar la fe. Ho van fer mitjançant cinc tallers diferents segons el nivell d'aprofundiment i fe a partir de la pregunta 'En quin moment vivencial de la fe es troba el teu centre?'.

2019

Fem Camí

Un recurs per treballar l’Animació i la vivència de la Fe en els centres d’esplai. Se centra en els diferents moments que es poden viure durant el curs d’esplai com el viatge, benediccions de taula, reunions, bon dia i bona nit, l’acció de gràcies, temps litúrgics, la natura i l’eucaristia.

2019

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la 3ª Nit dels Animadors de la Fe del MCECC el divendres 22 de març 2019, a la Parròquia de Santa Vicenç. Ens vàrem endinsar en llibre del Juanjo Fernández “Animació de la fe en el lleure”.

2018

Celebrem la nostra Fe - Pautes per a preparar moments de celebració de la fe

Manual que respon a la l’acció plantejada en el Pla d’Accions 2018, que pretenia “crear un estil de celebracions presents a les trobades generals i de zona i territori i que puguin ser aplicables pels centres d’esplai"

2018

Cançoner per a Eucaristies i celebracions de la Fe

L'acció EE3 del Pla d'Accions del MCECC 2018 preveu l'edició d'un "Cançoner per a Eucaristies i celebracions de la Fe". Aquesta és una versió oberta a incorporar noves cançons i nous temes.

2018

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la Nit dels Animadors de la Fe del MCECC de l'any 2018. Va servir per dinamitzar algunes de les activitats que es van poder viure durant la que va ser la segona nit dels animadors de la fe del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans.

2017

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Resultats de la Nit dels Animadors on hem resumit i sintetizar les diferents aportacions que es van fer i les va agrupar per les diferents temàtiques sobre els quals va girar la Nit que vàrem realitzar el 31 Març 2017

Àmbit Pedagògic

L’àmbit Pedagògic debat i reflexiona sobre aspectes vinculats amb la pedagogia del lleure per tal d’acompanyar als centres d’esplai a portar a terme una educació de qualitat. A partir de les necessitats detectades com a Moviment, focalitzem el nostre treball en algun tema pedagògic aportant reflexió i recursos d’utilitat pels equips de monitors i monitores.  

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2019

Premonis: Com ho fem?

Eina perquè els centres d'esplai puguin personalitzar el seu propi projecte de premonitors/es. Aquesta acció està emmarcada al Pla d’Accions 2019 del MCECC (EC1).

2018

QUIZTIDIÀ - El trivial del quotidià

Eina per a promoure una millora del treball del quotidià de les activitats d’estiu dels centres d’esplai i emmarcada dins el Pla d’Accions 2018 del MCECC (EC2)

2017

El treball amb les famílies en els centres d’esplai

L'any 2017, el pla d'accions del MCECC, en la seva acció EC4, preveia recollir i donar a conèixer experiències i bones pràctiques del treball amb famílies que els centres d'esplai del Moviment realitzen. L'Àmbit Pedagògic del MCECC va entomar l'encàrrec i va definir tot un procés de recollida d'aquesta informació.

2017

Materials per a la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants 2017

El Pla d'Accions del MCECC 2017, en la seva acció EP4 proposava el disseny d'una activitat per tal que els centres d'esplai del MCECC puguessin celebrar el Dia Internacional dels Drets dels Infants (conegut com DUDI). Igualment, l'acció també contemplava l'elaboració d'un manifest per aquest dia. Per aquest motiu, des de l'Àmbit Pedagògic i des de la Comissió de Relacions Institucionals del Consell Directiu es van preparar aquests materials.

2012

L'Esplai Inclusiu

Un ventall complet de recursos, acompanyat d'un completíssim marc teòric, que permet reflexionar i abordar el repte de la inclusió als Centres d'Esplai.

Àmbit d’Educació per la Justícia Global

L’Àmbit d’Educació per la Justícia Global reflexiona i debat sobre temàtiques de drets humans, educació pel desenvolupament,...temes de fons rellevants a l’hora de plantejar-nos quina societat volem construir. Elaborem recursos didàctics que permetin treballar aquests temes tant a l’equip de monitors/es com amb els grups d’infants o adolescents.

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2018

Activitats amb sentit: La Justícia Global a l’esplai

Proposta d’activitats, categoritzades per franges d’edat, per fer a l’esplai.

2013

JOC DI(C) – Desenvolupament, Intercanvi i Consciència

Joc de taula per treballar l’Educació pel Desenvolupament a l’esplai.

Notícies relacionades

Veure totes >
Càpsules per a treballar l’espiritualitat amb els monitors i monitores
Càpsules per a treballar l’espiritualitat amb els monitors i monitores

22.03.21 - Des de l’Àmbit de l’Animació de la Fe del MCECC s’ofereix als monitors i monitores dels centres i clubs d’esplai una sèrie de càpsules periòdiques pel treball de l’espiritualitat.

La feina feta queda emmarcada en l’acció PM1. Acompanyar els monitors i monitores del Moviment en el creixement personal i espiritual del Pla d’Accions 2021.

Les càpsules constaran d’un total de tres parts:

  • Visualització d’un vídeo. El vídeo és una introducció a la temàtica i alhora un contingut un xic més teòric que prepara per a la posterior reflexió.
  • Reflexió individual i amb l’equip. Es proposa un primer moment de reflexió individual seguit d’un moment de compartir amb l’equip de monitors i monitores del centre o club d’esplai i, si sorgeix, generar un debat.
  • Compartició de les reflexions i dubtes. Com a monitors i monitores ens enriquim compartint amb altres persones. Per fer-ho més enllà de l’equip s'ha obert un canal de Telegram al qual us convidem a unir-vos, que serà un espai comú entre totes les persones participants, on tothom qui vulgui pugui compartir les seves reflexions, experiències, dubtes o inquietuds que hagin sorgit a partir de la reflexió. 

Si algú vol aprofundir més en la temàtica també tindrà una o diverses propostes per poder-ho fer.

Càpsula 1 - Jesús com a referent

Aquesta primera càpsula presenta un caràcter més aviat introductori i està centrada en la figura de Jesús, sota el títol 'Jesús com a referent'. "Ell ha de ser un referent per als monitors i monitores dels centres i clubs d’esplai del Moviment pel que fa als valors que va mostrar a les persones d’aquell moment i que nosaltres hem de treballar amb els infants i joves als quals eduquem en les nostres activitats de lleure", diuen des de l’Àmbit de l’Animació de la Fe. A continuació, podeu veure el vídeo per començar amb aquesta primera càpsula, un conte per reflexionar sobre els i les referents de la nostra vida.

Un cop hàgiu vist el vídeo, aquí teniu la resta de materials per dur a terme la reflexió individual i amb l’equip. I recordeu que, a través d'aquest enllaç, us podeu unir al canal de Telegram per compartir les vostres experiències al voltant de la iniciativa. Us hi esperem! 

Viu la Pasqua 2021 amb les propostes del MCECC!
Veure totes