Els àmbits del MCECC

Àmbits

Els àmbits són espais de reflexió, formació i acció que treballen per enriquir i enfortir l’activitat dels centres d’esplai. Des d’una mirada transversal, es treballa aprofundint en els trets identitaris que caracteritzen el Moviment. Els membres de l’àmbit són monitors/es o exmonitors/es que periòdicament es reuneixen presencial o virtualment. 

L’àmbit té la missió de mantenir al dia la tasca educativa que es porta a terme als centres d’esplai federats i vetllar per anar-se actualitzant, tot generant un discurs propi com a Moviment. Les accions i línies de treball principals queden recollides al Pla d’accions del Moviment.  De manera que anualment s’aprofundeix en alguna temàtica concreta, oferint materials i recursos als centres. Tanmateix, l’àmbit també és un espai de creixement pels membres que el conformen ja que a les reunions es dedica una estona a conversar sobre algun article, notícia, recurs,... 

Actualment, els Àmbits del MCECC són:

  • Àmbit d’Animació de la Fe
  • Àmbit Pedagògic
  • Àmbit d’Educació per la Justícia Global

Qualsevol monitor/a del MCECC que tingui interès en aprofundir en algun d’aquests temes i compartir-ho amb altres persones amb interessos similars es pot afegir a l’àmbit!

Si vols afegir-te en algun dels àmbits, envia un correu a ambits@peretarres.org i et donarem la informació de com fer-ho.

Àmbit d’Animació de la Fe

L’àmbit d’Animació de la Fe es reuneix per compartir la vivència de la fe i reflexionar sobre com acompanyar als centres d’esplai en aquest treball del transcendent. Atenent les diferents realitats que hi ha al Moviment, volem acompanyar als equips de monitors i monitores oferint recursos que els ajudin en el seu treball amb els infants i joves.

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2021

Materials de la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe

En el marc del treball de l’Àmbit d'Animació de la Fe, el 26 de febrer del 2021 es va celebrar la V Nit d'Animadors i Animadores de la Fe del MCECC. En aquest enllaç, trobareu les fitxes d’activitats dels tallers realitzats, a més d'un apartat de materials d’aprofundiment amb propostes i recursos perquè pugueu continuar treballant les diferents temàtiques proposades.

2020

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la 4ª Nit dels Animadors de la Fe del MCECC que vàrem realitzar el divendres 28 de febrer 2020, al Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona. Més d'un centenar de joves i monitors/es de 36 centres d'esplai van poder tractar el rol dels animadors i animadores de la fe als seus centres i posar en comú les seves necessitats, reptes, dificultats i recursos a l'hora de treballar la fe. Ho van fer mitjançant cinc tallers diferents segons el nivell d'aprofundiment i fe a partir de la pregunta 'En quin moment vivencial de la fe es troba el teu centre?'.

2020

L’Animació de la fe la MCECC (agents clau)

L’equip de Consiliaris del Moviment i l’Àmbit d’Animació de la Fe han treballat conjuntament per elaborar aquest manual amb l’objectiu de posar els fonaments de què és l’animació de la fe i quins agents en formen part.

2019

Fem Camí

Un recurs per treballar l’Animació i la vivència de la Fe en els centres d’esplai. Se centra en els diferents moments que es poden viure durant el curs d’esplai com el viatge, benediccions de taula, reunions, bon dia i bona nit, l’acció de gràcies, temps litúrgics, la natura i l’eucaristia.

2019

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la 3ª Nit dels Animadors de la Fe del MCECC el divendres 22 de març 2019, a la Parròquia de Santa Vicenç. Ens vàrem endinsar en llibre del Juanjo Fernández “Animació de la fe en el lleure”.

2018

Celebrem la nostra Fe - Pautes per a preparar moments de celebració de la fe

Manual que respon a la l’acció plantejada en el Pla d’Accions 2018, que pretenia “crear un estil de celebracions presents a les trobades generals i de zona i territori i que puguin ser aplicables pels centres d’esplai"

2018

Cançoner per a Eucaristies i celebracions de la Fe

L'acció EE3 del Pla d'Accions del MCECC 2018 preveu l'edició d'un "Cançoner per a Eucaristies i celebracions de la Fe". Aquesta és una versió oberta a incorporar noves cançons i nous temes.

2018

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Dossier d'activitats i dinàmiques que es va utilitzar per la Nit dels Animadors de la Fe del MCECC de l'any 2018. Va servir per dinamitzar algunes de les activitats que es van poder viure durant la que va ser la segona nit dels animadors de la fe del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans.

2017

Dossier d’activitats de la Nit dels Animadors/es de la Fe del MCECC

Resultats de la Nit dels Animadors on hem resumit i sintetizar les diferents aportacions que es van fer i les va agrupar per les diferents temàtiques sobre els quals va girar la Nit que vàrem realitzar el 31 Març 2017

Àmbit Pedagògic

L’àmbit Pedagògic debat i reflexiona sobre aspectes vinculats amb la pedagogia del lleure per tal d’acompanyar als centres d’esplai a portar a terme una educació de qualitat. A partir de les necessitats detectades com a Moviment, focalitzem el nostre treball en algun tema pedagògic aportant reflexió i recursos d’utilitat pels equips de monitors i monitores.  

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2020

La pedagogia durant el curs d'esplai

Aquest recurs ha estat elaborat per l’Àmbit Pedagògic del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans com a eina perquè els centres d'esplai disposin dels recursos necessaris per poder treballar la pedagogia durant les activitats del curs d’esplai.

2019

Premonis: Com ho fem?

Eina perquè els centres d'esplai puguin personalitzar el seu propi projecte de premonitors/es. Aquesta acció està emmarcada al Pla d’Accions 2019 del MCECC (EC1).

2018

QUIZTIDIÀ - El trivial del quotidià

Eina per a promoure una millora del treball del quotidià de les activitats d’estiu dels centres d’esplai i emmarcada dins el Pla d’Accions 2018 del MCECC (EC2)

2017

El treball amb les famílies en els centres d’esplai

L'any 2017, el pla d'accions del MCECC, en la seva acció EC4, preveia recollir i donar a conèixer experiències i bones pràctiques del treball amb famílies que els centres d'esplai del Moviment realitzen. L'Àmbit Pedagògic del MCECC va entomar l'encàrrec i va definir tot un procés de recollida d'aquesta informació.

2017

Materials per a la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants 2017

El Pla d'Accions del MCECC 2017, en la seva acció EP4 proposava el disseny d'una activitat per tal que els centres d'esplai del MCECC puguessin celebrar el Dia Internacional dels Drets dels Infants (conegut com DUDI). Igualment, l'acció també contemplava l'elaboració d'un manifest per aquest dia. Per aquest motiu, des de l'Àmbit Pedagògic i des de la Comissió de Relacions Institucionals del Consell Directiu es van preparar aquests materials.

2012

L'Esplai Inclusiu

Un ventall complet de recursos, acompanyat d'un completíssim marc teòric, que permet reflexionar i abordar el repte de la inclusió als Centres d'Esplai.

Àmbit d’Educació per la Justícia Global

L’Àmbit d’Educació per la Justícia Global reflexiona i debat sobre temàtiques de drets humans, educació pel desenvolupament,...temes de fons rellevants a l’hora de plantejar-nos quina societat volem construir. Elaborem recursos didàctics que permetin treballar aquests temes tant a l’equip de monitors/es com amb els grups d’infants o adolescents.

Recursos elaborats:

ANY

RECURS

2020

Consum Responsable als Centres d'Esplai

Aquest recurs ha estat elaborat per l’Àmbit d’Educació per la Justícia Global del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) amb l’objectiu que els Centres d’Esplai tinguin les eines necessàries per poder consumir d’una manera més responsable.

2020

Materials de la Jornada Mirem més enllà 2020

En el marc del treball de l’Àmbit d'Educació per la Justícia Global al voltant del Consum Responsable als centres d’esplai, s'ha organitzat aquesta jornada per reflexionar i qüestionar-nos com són el consum i la gestió de residus que realitzem a l’esplai.

2018

Activitats amb sentit: La Justícia Global a l’esplai

Proposta d’activitats, categoritzades per franges d’edat, per fer a l’esplai.

2013

JOC DI(C) – Desenvolupament, Intercanvi i Consciència

Joc de taula per treballar l’Educació pel Desenvolupament a l’esplai.

Notícies relacionades

Veure totes >
Montserrat acull la VII Nit dels Animadors de la Fe
Montserrat acull la VII Nit dels Animadors de la Fe

27.02.23 - La VII edició de la Nit dels Animadors de la Fe va tenir lloc el divendres 24 i dissabte 25 de febrer a Montserrat, un escenari que va propiciar el diàleg interior, el contacte amb la natura i el silenci.

Sota el lema Silenci, Natura i Diàleg, enguany, la proposta treballada des de l'Àmbit d'Animació de la Fe del Moviment ha ofert un format més llarg, fent nit a l'alberg Abat Garriga.

Participació

La trobada va comptar amb l'assistència de monitors i monitores, responsables i animadors/es de la fe dels Centres i/o Clubs d'Esplai. Va ser una oportunitat per posar en comú reptes, necessitats, dificultats i recursos a l'hora de treballar l'espiritualitat, el transcendent, el recolliment i la comunitat.

La Nit dels Animadors de la Fe va comptar amb la participació de més d'una setantena de persones provinents de més de 20 Centres i/o Clubs d'Esplai del Moviment. 

El contingut de l'experiència

A l'inici de l'edició es va repartir una llibreta que, a partir del lema de la Nit, compta amb la frase Del Silenci a la Paraula a la portada. L'objecte facilitat pel Moviment ha permès l'acte personal de reflexió, per anar anotant l'experiència viscuda durant els dos dies.

Divendres es va conèixer el testimoni de la germana Montserrat Unterlöhner del monestir de monges Sant Benet de Montserrat, qui va començar la xerrada mostrant "agraïment i complicitat cap a la tasca que feu com a monitors i monitores". Montserrat va expressar que els "Esplais són ideals per fer brillar les persones", i va encoratjar els participants a seguir amb la tasca de l'educació en el lleure.

Després de sopar, l'excursió nocturna va proposar als assistents a caminar cap a la Creu de Sant Miquel, on es va fer un exercici introspectiu i contemplatiu.

Dissabte al matí va tenir lloc una activitat de descoberta de Montserrat a través d'un joc de preguntes. Posteriorment, Pau Valls, monjo del Monestir de Montserrat, va compartir la seva tasca d'aproximació a persones agnòstiques i atees a través del testimoniatge, i va posar èmfasi en la proposició de preguntes que ens aproximin a un sentit de fe. Llavors, es van fer dos grups de reflexió on també es va comptar amb el testimoni de fe de tres monitors i monitores de lleure del Moviment de confessió catòlica, protestant i musulmana, apel·lant al diàleg interreligiós. El matí de dissabte va finalitzar amb la celebració d'una Eucaristia.

Difusió

L'experiència viscuda a la Nit dels Animadors de la Fe queda recollida en el següent àlbum de fotografies. No us en perdeu les imatges! Altrament, consulteu aquí la notícia posterior publicada al setmanari d'informació i cultura religiosa Catalunya Cristiana, i aquí el recull al portal Catalunya Religió. Diumenge 5 de març, a les 10.30 hRàdio Estel va emetre una entrevista -a partir del minut 20:52- a Anna Grau, presidenta del MCECC, amb motiu de la vivència a la Nit, i al full dominical també en va aparèixer una crònica. La Vanguardia destina un espai a parlar de l'experiència, també. Finalment, recollim també la crònica -en vídeo- treballada per la Ràdio i Televisió de Montserrat.

#SomMoviment


Obertes les inscripcions als voluntariats internacionals
Veure totes