Què és?
Presentació Edició 2022
Horari i activitats
Indicacions i difusió
Com arribar-hi
Inscripcions
El MCECC organitza, anualment, jornades o trobades generals de monitors i monitores dels centres d’esplai federats al Moviment. Aquestes trobades, que prenen diversos formats, tenen l’objectiu de ser un espai de formació, d’intercanvi i obertura a noves propostes i conformen un espai ideal per compartir valors i una concepció similar de la manera de com viure el temps lliure. Aquestes activitats s’emmarquen sota un mateix eslògan i s’articulen al voltant d’un centre d’interès. A continuació trobareu una relació de les diferents trobades i jornades que el MCECC, la CCCCCE i el MCEC (sense la dimensió catalana) ha organitzat:
El proper dissabte 21 de maig, a l’Escola Pia d’Igualada, arriba un dels moments més esperats del Moviment, la Jornada de Monitors i Monitores! Ens retrobarem de nou per viure una diada única, després de 2 anys celebrant-les de manera telemàtica.
La Jornada de Monitors i Monitores és el punt de trobada del Moviment que permet a monitors i monitores dels Centres i Clubs d’Esplai establir lligams, aprendre, jugar i formar-se compartint l’experiència amb altres monitors i monitores de realitats molt diverses!
Enguany, després de 3 anys, sota el lema Construeix-te a l’Esplai, ens retrobem amb l’objectiu de replantejar-nos les bases de la tasca educativa que duem a terme als nostres Centres i Clubs d’Esplai. En poc temps la nostra realitat s’ha vist sacsejada i per això és un bon moment per repensar què fem, com i perquè ho fem.
Amb la col·laboració de:
A Igualada estem presents amb::
Dedicarem el dia a construir un esplai, posant les seves bases a partir de cinc grans eixos: els infants i joves, l’equip educatiu, l’entorn i la comunitat, els valors i les emocions i la gestió.
Dissabte 21 de maig
09.00 h | Arribada i acreditacions
09.30 h | Jocs de matí
10.30 h | Presentació del Centre d’Interès
11.00 h | Formacions
12.30 h | Moment celebratiu
13.30 h | Dinar
15.00 h | Activitat tarda
16.30 h | Xerrades
17.30 h | Berenar
18.00 h | Activitat final
19.00 h | Cloenda i acte institucional
Enguany, i en línia amb la temàtica de la Jornada, tens la possibilitat de participar en una de les vint formacions dels cinc eixos proposats:
A – Comunitat i entorn
A1 – Amb les famílies què?
Les famílies són una part essencial dels nostres Centres i Clubs. Com podem fer que participin del projecte i se’l sentin també seu? Coneixem experiències de treball amb famílies.
Docent: Jose Garcia i Silvia Baglietto (Escola de l’Esplai de Tarragona - Fundació Santa Maria de Siurana)
A2 – Com establir vincles amb el barri
Què podem fer per treballar en xarxa amb altres entitats del nostre entorn (barri, poble, ciutat...)? Coneixem experiències de treball en xarxa amb altres entitats.
Ponent pendent de confirmació
A3 – Alimentació saludable a les activitats d’estiu
Com preparem els menús de les activitats d’estiu (colònies, campaments, rutes..)? Què cal tenir en compte perquè sigui equilibrat i alhora respongui a les necessitats dels participants? Com incorporem les dietes especials i al·lèrgies en l’elaboració del menú? Quins criteris de sostenibilitat podem aplicar a la cuina?
Docent: Marina Bonache (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
A4 – A l’esplai hi entrem tots i totes (NNEE)
Com adaptem les activitats del nostre Centre o Club d’Esplai a infants amb necessitats educatives especials (tan físiques, com intel·lectuals i sensorials) per ser un espai inclusiu i integrador?
Docent: Oscar Medina (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
B – Infants
B1 – Jugar com a forma de vida
El joc com a eina educativa segons l’estat del grup (jocs de coneixença, confiança, cooperació, cohesió...)
Ponent pendent de confirmació
B2 – Danses i cançons: eduquem a través de la música
Com i quan ensenyem noves cançons i danses? Quins recursos fem servir? Quines músiques sonen a les colònies? Treballem el rerefons de les cançons que cantem i ballem amb els infants i joves?
Docent: Martí Verdú (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
B3 – Atenció i prevenció del maltractament i l’abús sexual infantil en el lleure
Com a monitors i monitores és important disposar d’eines per poder detectar indicadors d’alerta per atendre i prevenir situacions de maltractament i abús sexual. També conèixer els circuits assistencials que s’han de seguir en el moment en què es coneix l’existència d’una situació de maltractament o abús.
Docent: Núria Miron (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
B4 - Ús de les tecnologies a l’esplai (desintoxicació)
Com fem ús de les tecnologies a l’esplai? Ha de ser l’esplai un espai lliure de mòbils, tauletes i altres dispositius? És possible incorporar-les d’una manera responsable?
Ponent pendent de confirmació
B5 – El quotidià a l’esplai
Al preparar un dia d’esplai, una excursió o una activitat d’estiu dediquem molt temps a pensar què volem treballar, quin serà el centre d’interès, les activitats, el material que necessitarem, però... dediquem temps a preguntar-nos com gestionem els àpats, les acollides i/o els comiats, les estones de temps lliure, la higiene..? Reflexionem i compartim idees i recursos sobre el quotidià!
Docent: Núria Martínez i Sílvia Sanz (MCECC)
C – Equip educatiu
C1 – Límits
Com posem límits amb als participants (infants, adolescents i joves) del nostre Centre o Club d’Esplai? Podem posar límits i a l’hora ser monitors i monitores propers? Han de ser sempre els mateixos? Com evolucionen/canvien segons l’edat dels participants?
Docent: Pere Muñoz (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
C2 – Centre d’Interès potents i innovadors
Descobrir eines i recursos creatius per dissenyar nous centres d’interès. Quins valors treballem i què transmetem? Caracteritzem personatges referents i imaginem històries plenes de màgia.
Docent: Raül Gimenez (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
C3 – Parlem-nos com a equip
Com ens comuniquem amb la resta de monitors i monitores? I amb els infants i joves? Què és l’assertivitat? Parlem de les claus de la comunicació assertiva i dels beneficis que ens aporta en el nostre dia a dia i les nostres relacions.
Docent: Maria Elias (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
C4 – Lideratge rols (relacions de poder)
A l’equip de monitors/es es poden generar diferents dinàmiques de poder i rols que influeixen en el dia a dia del centre. Comprendre que és el lideratge i quina repercussió té en l’equip pot ser determinant per entendre el funcionament d’aquest mateix a la vegada que faciliti el seu funcionament.
Docent: David Domínguez (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
D – Gestió
D1 – Gestió i Tresoreria
Repassem els elements bàsics de la gestió dels nostres Centres i Clubs d’Esplai. Posem la mirada en la gestió econòmica. Com fem un pressupost? Quines formes de finançament tenim al nostre abast?
Ponent pendent de confirmació
D2 – Legalitat
Repassem el marc legal en les nostres activitats d’estiu. Quina normativa hem de complir?
Docent: Jordi Cruz (Escola de l’Esplai de Barcelona - Fundació Pere Tarrés)
D3 – Anem preparats (com preparar una activitat d’estiu)
Què hem de tenir en compte a l’hora de preparar una activitat d’estiu? Per on comencem? Quina activitat és més adient pels nostres infants, adolescents i joves? Com calendaritzem les tasques?
Ponent pendent de confirmació
D4 – Anem a la muntanya!
Com preparem una excursió d’un dia? Què tal tenir en compte a l’hora de preparar el recorregut? I si volem fer una ruta? Com preparem les diferents etapes? Parlem dels principals elements a tenir en compte a l’hora de preparar una sortida a la muntanya perquè sigui rodona.
Docent: Ponent pendent de confirmació
E – Valors i emocions
E1 – Educació emocional
Què és l’educació emocional? Com podem acompanyar emocionalment als joves com a monitors i monitores? Donem resposta a les actuals demandes del treball afectiu i emocional en el desenvolupament integral de l’infant amb recursos pràctics per aplicar a l’esplai.
Docent: Martín Merlo (Escola de l’Esplai de Tarragona - Fundació Santa Maria de Siurana)
E2 – Resolució de conflictes
El conflicte és inherent a tota activitat humana. Com podem abordar-lo? Fem una aproximació a les estratègies de resolució de conflictes des d’una mirada restaurativa global educativa.
Docent: Esther Neila (Escola de l’Esplai de Tarragona – Fundació Santa Maria de Siurana)
E3 – Transcendent a l’esplai
Recursos pràctics per preparar i realitzar activitats d’animació de la fe amb tenint en compte diferents edats dels participants.
Ponent pendent de confirmació
E4 – Interreligiositat a l’esplai. Com preparem celebracions/pregàries interreligioses?
Tenim en compte la diversitat religiosa dels participants a l’hora de preparar les celebracions/pregàries/eucaristies al nostre Centre o Club d’Esplai? Què cal tenir en compte a l’hora d’oferir espais interreligiosos que tinguin en compte les diferents realitats?
Ponent pendent de confirmació
E5 – Com introduir la perspectiva de Gènere a l’esplai
Erradicar la violència masclista implica, abans que res, reconèixer-la; en la nostra societat, en el nostre entorn i en la nostra pròpia vida. És per això que necessitem d’un procés personal en el que puguem replantejar-nos les nostres creences.
Treballem la consciència social vers el gènere també dins del món del lleure. Sempre des de les pròpies experiències i des del propi saber. Trenquem els estereotips i els rols de gènere, canviem el llenguatge, transformem societat perquè la violència de gènere no tingui cabuda ni a l’esplai ni en lloc.
Docent: Julia Roldán i Anna Sirisi (Escola de l’Esplai de Tarragona - Fundació Santa Maria de Siurana)
Enguany, entenent la diversitat de Centres i Clubs d’Esplai del Moviment, et proposem dos espais diferenciats de celebració de la Fe per tal que triïs aquell que més s’ajusti a tu. En el moment de la inscripció hauràs de triar en quin espai vols participar (per tal de fer una previsió d’espais i de material necessari).
Tots dos tindran la mateixa durada i treballaran la mateixa temàtica però amb metodologies i propostes diferents:
Durant la tarda, tens la possibilitat de participar en alguna de les tres xerrades que oferim. La participació és opcional però requereix d’inscripció prèvia (a través del formulari general) ja que les places són limitades.
En cas que no vulguis participar de cap de les xerrades o les places estiguin exhaurides durant aquesta estona podràs continuar amb l’activitat de tarda.
Aquesta activitat va dirigida a tots els monitors i monitores dels Centres i Clubs d’Esplai del MCECC nascuts abans del 31 de desembre de 2004.
Els Centres i Clubs heu de crear i portar el fulard del vostre esplai a partir de les indicacions que heu rebut per correu postal a la seu del vostre Centre o Club d’Esplai.
En cas que ho hagis rebut...
1.Assegura’t que l’adreça del teu centre està introduïda correctament al Gesplai
2.Descarrega’t el material
El mes de maig és imprevisible així que vine preparat/ada per un dia de sol espatarrant, però, també, per un dia fred i/o de pluja.
Els àpats que proporciona l’organització són el dinar i el berenar. No oblidis portar el teu plat i el teu got. Porta també la teva cantimplora per tenir-la a mà durant tot el dia, així podrem complir amb les mesures de sostenibilitat
Per al bon funcionament de tota jornada, es fa necessari establir unes condicions de participació i normativa. La millor garantia de facilitar i contribuir a l’èxit de l’activitat és que tots i totes la coneixem i n’assegurem el compliment:
Seguint amb les mesures de sostenibilitat aplicades en els darrers anys es donarà continuïtat al sistema de transport col·lectiu*. En el moment de la inscripció podreu escollir l’opció de fer ús del sistema d’autobusos que posem a la vostra disposició amb l’objectiu de fer més fàcil, sostenible i econòmic el vostre desplaçament.
Per organitzar la ruta dels autobusos es tindrà en compte la proximitat territorial, la procedència i nombre de participants. Es donarà més informació un cop s’hagin tancat les inscripcions. Per aquest motiu és molt important que respecteu els terminis establerts.
* Recorda que es tracta d’un servei que s’ofereix pel conjunt del Centre o Club d’Esplai no per persones individuals. És a dir, en cas d’escollir l’opció de transport col·lectiu aquesta haurà de ser l’opció per tots els monitors/es.
Si no pots esperar al maig i vols començar-te a familiaritzar amb la població que ens acull aquí et deixem el mapa:
Mapa de la localitat:
Les inscripcions estaran obertes des del divendres 1 d’abril al diumenge 8 de maig.
El preu per participant a la Jornada de Monitors/es serà de:
Les dues modalitats de preu inclouen: el dinar i el berenar de dissabte, la formació, la xerrada, tot el material, el record... i tota la logística i infraestructura que hi ha al darrera d’una jornada d’aquestes característiques.
Per fer la inscripció recorda que caldrà que segueixis els passos següents:
[En el cas que no s’arribi al mínim de persones voluntàries requerides per l’organització es realitzarà un sorteig entre tots els participants de la Jornada]
Per fer la inscripció recorda que caldrà que segueixis els següents passos:
Atenció! En cas de baixa d’algun participant només es retornaran els diners de la inscripció de les baixes comunicades i justificades abans del tancament de les inscripcions.