COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La participació dels infants, un dret inexcusable que ens fa lliures

La participació dels infants, un dret inexcusable que ens fa lliures

Aleix Masramon Cruzate
Coordinador de Convivència i Acció Comunitària. Programes d’Acció Social
Veure tots els articles

27.11.19

Recentment hem celebrat el 30è aniversari de la Convenció dels Drets de  l’Infant, d’aquí el ressò mediàtic que ha adoptat el 20 de novembre en tots els calendaris d’entitats, associacions, administracions i persones que viuen aquest dia com un dia especial. Especial perquè ho val. La Convenció va ser adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el mateix 20 de novembre de 1989, entrant en vigor uns mesos més tard, on els signants es comprometien a garantir i respectar els Drets de l’Infant. Al mateix temps es va crear el Comitè dels Drets de l’Infant que vetllava pel compliment d’aquests. Actualment hi ha més de 195 països que hi estan donant suport, esdevenint així un dels acords més ratificats pel que fa els drets humans. Malgrat això, actualment molts d’aquests drets recollits en la convenció segueixen sent vulnerats de forma sistemàtica en els nostres països. En aquest sentit, sentim-nos responsables i caminem cap a un món on els drets de totes les persones, de totes les edats, siguin respectats i exercits. La Commemoració ha de servir per posar sobre la taula si l’infant és tingut en compte com a subjecte de ple dret i traçar estratègies i reptes de futur per aconseguir garantir els drets contemplats dins de la Convenció dels Drets de l’Infant.

Bàsicament, la Convenció de 1989 recollia els següents puntals: el de no discriminació, el de la defensa de l’interès de l’infant, el dret a la vida i el dret a la participació. Expressats com la necessitat d’atenció, promoció, protecció i participació dels infants tal i com ho defineix l’Observatori dels Drets de la Infància.

En la realitat que ens incumbeix a Catalunya, probablement, el dret a la participació de l’infant està força oblidat. Aquest dret incorpora qüestions com garantir la llibertat d’expressió dels infants i la de ser tinguts en compte, la llibertat d’associació i de celebració de reunions i la llibertat de pensament i consciència.

Participar és garantir la igualtat d’oportunitats. Participar és combatre l’exclusió social. Participar és construir la identitat ciutadana. Participar per comprometre, per involucrar, per escoltar, per decidir, etc. Participar en tots els sentits i des de totes les perspectives i visions. Des de tots els gèneres, cultures i des de totes les edats. Participar per poder ser lliure.

Des de la Fundació Pere Tarrés gestionem projectes de participació. Des de processos de participació com Consells d’Infants, Audiències Joves i Consells d’Adolescents, a municipis com Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac i Palau Solità i Plegamans, fins a espais de participació més amplis i estables, com el que enguany s’està construint a Esplugues de Llobregat, on infants i adolescents compartiran de forma col·lectiva idees i propostes per fer de la seva ciutat un lloc millor.

Avui més que mai ens reafirmem que és el nostre deure com a entitat seguir garantint aquests espais per tal que infants i adolescents puguin deliberar, consensuar i transformar la realitat que els envolta. Ells i elles també hi tenen molt a dir.