Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Castellano | Contacte | | Intranet
Estàs a: Inici  > La Fundació  > Sala de premsa  > Notícies

Notícies | Tenir criteris clars de priorització, element clau per a la planificació de l’atenció a la discapacitat i la diversitat funcional a Rubí

Tornar enrere

31.08.2017 - Diagnosi de la població amb discapacitat al municipi de Rubí

Fundació Pere Tarrés

El Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés ha dut a terme la Diagnosi de la població amb discapacitat al municipi de Rubí, elaborada per encàrrec de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

S’ha revisat una gran diversitat de fonts de dades: certificats de discapacitat, indicadors de salut mental, estadística educativa d’alumnat amb necessitats educatives especials i de centres d’educació especial, registre dels serveis socials de l’Ajuntament i de les àrees de mobilitat, habitatge així com d’esports, l’ONCE i el Servei de Rehabilitació Comunitària, i memòries d’entitats com l’AVAN. Igualment, s’ha revisat la planificació local en matèria de CET, llar tutelada, equipaments, mobilitat, formació i inserció, infància i habitatge. Juntament amb prop de 12h d’entrevistes i dinàmiques grupals amb professionals, persones amb discapacitat i familiars i amb el treball de consultoria de la Fundació Pere Tarrés, han permès determinar les necessitats i establir els criteris de priorització de les actuacions a dur a terme en el marc del Pla d’Atenció Integral a les persones amb Discapacitat i Diversitat Funcional de Rubí.

A Rubí resideixen 2.659 persones amb certificat de discapacitat entre els 0 i 64 anys (4,1% de la població d’aquesta edat), principalment amb discapacitat motora (50,5%), per malaltia mental (20,6%) i discapacitat intel•lectual (13,1%). És una característica específica de Rubí el fet que la gran majoria (65%) té menys del 33% de discapacitat i és un col•lectiu menys envellit el que suposa una major demanda específica d’activitats i suport.

Al seu torn, el context de necessitats específiques de Rubí ve marcat pel trànsit entre la tradició i la renovació generacional que combina la tradició d’atendre en el sí de la família les necessitats de les persones amb discapacitat i la renovació generacional que implica d'una banda, persones grans cuidadores que necessiten ajuda per atendre a les persones afectades i solucions de cara a la seva absència, i d'altra banda, les generacions que s'incorporen com a afectats i cuidadors amb major exigència a les administracions i entitats. El resultat és que hi ha major pressió sobre el municipi, tant a l'administració local com a la xarxa d'entitats, existent i per crear.

La diagnosi elaborada per la Fundació Pere Tarrés identifica prop de 160 mesures possibles organitzades en 12 àmbits d’actuació, i estableix els criteris de priorització per guiar el disseny i implementació, concretament: serveis i actuacions compartits amb el teixit associatiu, integrats en recursos existents no específics i específics, amb baixa inversió en infraestructura, amb menor requeriment tècnic d'execució i amb menor necessitat de mobilització d'altres administracions i planificacions supramunicipals.

L’Ajuntament de Rubí disposa així de la primera diagnosi participada per a dissenyar el Pla d’Atenció Integral a les persones amb Discapacitat i Diversitat Funcional complint amb el Pla de mandat de Rubí 2016-2019.

[Element content="current" type="content" key="url_vincle1" end="</div><div style='display:block'>"]

Més informació:© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org