Notícies

La Fundació Pere Tarrés atorga 13.000 beques i ajuts perquè infants en situació vulnerable participin en activitats educatives i socials

La Fundació Pere Tarrés atorga 13.000 beques i ajuts perquè infants en situació vulnerable participin en activitats educatives i socials

12.04.24

Les crisis econòmiques i socials que hem viscut els últims anys han passat factura a les famílies més vulnerables, com ho evidencien les recents dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, segons les quals el 24% de la població de Catalunya i el 28% dels menors de 16 anys es troben en risc de pobresa o exclusió social. Aquesta precarització de les condicions de vida de moltes llars ha acabat repercutint en els infants i joves. Per tal de respondre a aquesta situació, des de la Fundació Pere Tarrés aquest 2023 s’han destinat més recursos que mai abans amb l’objectiu de no deixar ningú enrere. En concret, l’entitat ha ofert 13.311 beques i ajuts per participar en projectes educatius i socials i en activitats de lleure. L’acció social de la Fundació aquest any passat s’ha enfocat a garantir que els infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat tinguin les mateixes oportunitats educatives que la resta i puguin créixer, aprendre, gaudir i desenvolupar-se com a persones.

Així, durant el 2023, la Fundació ha acompanyat 6.642 infants i joves en situació vulnerable a través de la seva xarxa de 41 centres socioeducatius i de 51 programes educatius més de titularitat pública i gestionats per l’entitat. En aquests espais diaris els infants, acompanyats per més de 400 educadors i educadores i un equip de voluntariat format per unes 360 persones més, reben reforç escolar, participen en activitats de lleure educatiu, practiquen hàbits d’higiene i gaudeixen d’un berenar saludable. Però sobretot es cultiva el vessant emocional i l’autoestima dels nens i nenes i es treballa amb la família des d’un enfocament comunitari, oferint-los-hi orientació laboral, atenció psicològica o eines d’alfabetització.

Beques per evitar més desigualtats a l’estiu

L’estiu és un dels moments de l’any en què més s’evidencien les desigualtats socials. Per això, la Fundació Pere Tarrés beca cada any infants, joves i adolescents perquè gaudeixin d’activitats de lleure educatiu a l’estiu, com casals o colònies, en el marc de la campanya “Cap infant sense colònies”. L’objectiu d’aquesta campanya és que tots els infants puguin participar en aquestes activitats, atesa la importància que tenen per a tots els infants, però especialment per a aquells que es troben en situació de més vulnerabilitat. Les activitats de lleure són essencials en el procés educatiu de tots els infants i joves, però per a aquests nens i nenes que viuen situacions molt complexes durant tot l’any, són, a més, espais reparadors i de desconnexió. Els programes de beques com el de la Fundació Pere Tarrés eviten que es generin més desigualtats i permeten que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats educatives i socials, també a l’estiu.

La Fundació ha becat aquest darrer any 6.407 infants, joves i adolescents perquè gaudeixin de casals i colònies a l’estiu. Aquesta xifra ha anat creixent de manera exponencial els darrers anys, en concordança amb les creixents necessitats socials: suposa un increment del 13% respecte l’any anterior, i des del 2020, un 73% més.

Aquest programa de beques durant l’estiu, que és possible gràcies al suport d’institucions i administracions públiques, d’empreses, de ciutadans a títol particular i dels recursos propis de la Fundació, es garanteix també al llarg del curs lectiu. Durant el 2023, 424 infants procedents de 42 escoles diferents van rebre una beca per anar de colònies amb l’escola. Aquests ajuts minimitzen les situacions de desigualtat entre els infants d’una mateixa aula.

La Fundació també dona suport a nivell personal i professional a joves migrats sense xarxa familiar que arriben al nostre país fruit d’un procés migratori i que tenen dificultats per inserir-se a la nostra societat. La Fundació Pere Tarrés té habilitats quatre pisos a Mataró, Vilassar i Sabadell on hi viuen 18 d’aquests joves i on compten amb el suport d’un equip educatiu multidisciplinari que els fa un seguiment individualitzat i els orienta en les dificultats del dia a dia.

Entre els projectes solidaris més significatius d’aquest 2023 destaquen també la campanya de recollida de joguines per Nadal o la de material escolar com motxilles, llibretes, calculadores o tisores per atendre les necessitats educatives de milers d’infants i joves en situació de vulnerabilitat o el projecte de salut bucodental. Aquest darrer programa ofereix una educació en matèria d’hàbits saludables i d’alimentació i alhora ofereix revisions bucodentals i tractaments odontològics als infants que assisteixen cada tarda als centres socioeducatius de la xarxa de la Fundació. Durant tot l’any s’han realitzat 415 revisions i s’han aplicat tractaments a 61 infants i joves, amb la col·laboració de centres i clíniques dentals.

També cal esmentar la iniciativa anual del sopar solidari, un àpat que recapta fons en benefici d’algun dels projectes socials en marxa de la Fundació Pere Tarrés. El sopar del 2023 va recaptar 46.090€ gràcies a la participació de 376 persones.

Més de 600 donants i 4.700 voluntaris

Tota aquesta feina és possible gràcies als donants, que ajuden a recollir els fons necessaris per activar les campanyes solidàries, i a l’equip de voluntariat de la Fundació Pere Tarrés i del seu moviment de centres d’esplai. L’any passat, 84 empreses i 549 persones a títol particular han efectuat donatius per a alguna de les campanyes socials en curs. Mentrestant, 4.793 voluntaris i voluntàries han participat donant suport als projectes socioeducatius de la Fundació.