Notícies

La Fundació Pere Tarrés engega una nova campanya solidària per omplir les motxilles dels infants en situació de vulnerabilitat que van de colònies

La Fundació Pere Tarrés engega una nova campanya solidària per omplir les motxilles dels infants en situació de vulnerabilitat que van de colònies

17.04.24

Les crisis econòmiques i socials dels últims anys han agreujat la situació de les famílies més vulnerables i, molt especialment, la dels infants i joves, com ho evidencien les recents dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya: el 28% dels menors de 16 anys es troben en risc de pobresa o exclusió social. Per tal de respondre a aquesta situació, la Fundació Pere Tarrés engega cada any una campanya de beques que té l’objectiu que tots els infants i joves puguin participar de casals i colònies a l’estiu. Aquestes activitats de lleure educatiu són essencials en el procés educatiu de tots els infants i joves, però encara ho són més per a nens i nenes que viuen situacions de vulnerabilitat, per als quals es converteixen en espais reparadors i de desconnexió. Cada estiu, la Fundació beca al voltant de 6.400 infants i joves amb l’objectiu de no excloure’ls d’aquestes experiències.

En els darrers anys, l’entitat ha constatat que en molts casos, quan aquests nens i nenes arriben a les colònies molts d’ells no disposen de l’equipament adequat per passar una o dues setmanes en una casa de colònies. N’hi ha que no tenen motxilla a casa; d’altres no disposen de sacs de dormir adequats o de calçat esportiu en condicions per caminar pels terrenys rurals on estan ubicades habitualment les cases de colònies; finalment, n’hi ha que no porten accessoris tan bàsics per a una estada estiuenca com raspall de dents, crema solar o una gorra per protegir-se del sol. És a dir, en alguns casos, tot i que aquests infants podran gaudir de les activitats de colònies juntament amb la resta, es genera una desigualtat, ja que alguns companys i companyes sí que porten un equipament adient.

Per això, la Fundació Pere Tarrés ha engegat la campanya solidària “Cap motxilla buida”. L’objectiu és recaptar fons per tal d’ajudar les famílies que participen en les colònies becades d’estiu a finançar el cost complet del que suposa una activitat de colònies. L’acció es vehicula a través de la web peretarres.org/capmotxillabuida. L’objectiu inicial és aconseguir els recursos suficients per poder obtenir 200 motxilles per a un nombre equivalent d’infants.

Beques per evitar més desigualtats a l’estiu

Aquesta campanya és una més de les accions que la Fundació Pere Tarrés engega al llarg de l’any amb l’objectiu de reduir les desigualtats en l’accés al lleure educatiu. L’estiu és un dels moments de l’any en què més s’evidencien les desigualtats socials, i per això, és l’època de l’any on la Fundació destina més recursos a no deixar ningú enrere. Les beques que l’entitat atorga cada estiu agrupades sota el lema “Cap infant sense colònies” pretenen que tots els infants puguin participar en activitats de lleure educatiu, com casals o colònies. Els programes de beques com el de la Fundació Pere Tarrés eviten que es generin més desigualtats i permeten que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats educatives i socials, també a l’estiu.

La Fundació ha becat aquest darrer estiu 6.407 infants, joves i adolescents perquè gaudeixin de casals i colònies. Una xifra que ha anat creixent de manera exponencial els darrers anys, en concordança amb les creixents necessitats socials: suposa un increment del 13% respecte de l’any anterior, i des del 2020, ha augmentat un 73%.