Activitats de la Càtedra de Lleure Educatiu i d’Acció Sociocultural

Que permetin aportar dades contrastades sobre algun aspecte i/o pràctica de lleure educatiu i acció sociocultural:

Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu: mirades des de la infància i l'adolescència a propòsit de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència (101 / 2022 / 149/3/)

La finalitat del projecte és promoure la cultura del bon tractament i entorns segurs, que emana de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència davant la violència, en l'àmbit dels centres de lleure educatiu. Per al desenvolupament del programa s'estableixen quatre eixos d'actuació: a) co-investigació; b) participació infantil i adolescent; c) sensibilització social i d) innovació pedagògica. Articulant aquests eixos, es desenvoluparà un procés de treball a diferents nivells que ens portarà a l'elaboració conjunta del contingut d'una maleta pedagògica virtual (MPV) que, al final del programa, es posarà a disposició de tots els centres de lleure educatiu que vulguin aprofundir i desenvolupar activitats amb infants i adolescents.

Maleta Pedagògica LOPIVI

Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu
Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu
Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu
Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu
Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu
Construcció d'entorns lliures de violència a les entitats de lleure educatiu

Lleure, acció sociocultural i cohesió social

Aquest estudi, dut a terme pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, analitza com les pràctiques de lleure i socioculturals adreçades a infants, adolescents i joves de les entitats i organitzacions socials fomenten la cohesió social dels barris on actuen. L’estudi se centra en dos barris de Barcelona i dos de Bilbao i compta amb la col·laboració de la Universitat de Deusto i la Universitat del País Basc.

Finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (subvenció número EDU2014-57212-R), l’Obra Social ”La Caixa” (números de concessió 2016-URL-128, 2017-URL-IR2Q-014, 2019-URLIR2nQ-004) i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (números de concessió 2014-URL-127, 2016-URL-R12, 2017-URL-R955). 

Més informació: 

Competències clau desenvolupades en el lleure educatiu rellevants per a l’èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat juvenil

La recerca mostra com les activitats de lleure milloren les competències educatives i professionals de les persones que hi participen, de manera que contribueixen a trencar el cercle de pobresa de molts infants i joves que viuen en situació de vulnerabilitat. 

Projecte finançat amb fons del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en aquesta convocatòria (IRPF 2017). 

Més informació:

Qüestionaris sobre les competències clau acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius

Recerca duta a terme per membres del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS), de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, i de Consultoria i Estudis (amb fons de l’assignació tributària de l’IRPF), que ha permès validar un instrument per avaluar les competències acadèmiques i d’ocupabilitat en centres d’esplai i centres socioeducatius. D’aquesta recerca se’n deriven dos materials de caràcter pedagògic: 1) guia pedagògica per a l’aplicació del qüestionari sobre competències acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius / centres oberts i 2) vídeo tutorial que facilita l’aplicació de la guia i el qüestionari validat. 

Projecte finançat amb fons del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en aquesta convocatòria (IRPF 2018). 

Més informació:

Consulta la guia pedagògica:

Qüestionaris sobre les competències clau acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius

Consulta el vídeo tutorial:

El lleure educatiu a Espanya: un impuls per a la promoció de la infància i la joventut 

Estudi dut a terme per investigadors del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la FESTS Pere Tarrés - URL i Consultoria i Estudis FPT, per encàrrec de la Federació d’Entitats Cristianes de Lleure DIDANIA i Fundación Promesa. 

Més informació:

La guia Eines pedagògiques per a la implementació de la LOPIVI als centres de lleure educatiu és el resultat del projecte de recerca dut a terme pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, de la Universitat Ramon Llull, finançada pel Ministeri d’Assumptes Socials i l’Agenda 2030 [Projecte IRPF 2021 101 / 2021 / 58 / 1 /]. 

L’objectiu general de la recerca ha consistit a elaborar eines que permetin implementar la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència (LOPIVI) als espais de lleure educatiu, mitjançant (1) el disseny de les bases dels protocols d’actuació per a la prevenció, la detecció precoç i la intervenció davant de situacions de violència sobre la infància i l’adolescència per a la construcció d’entorns segurs, des d’una perspectiva inclusiva; (2) la descripció de les funcions, tasques i activitats vinculades a la figura de la persona delegada de protecció; (3) el disseny d’una proposta formativa específica dirigida a futurs delegats i delegades de protecció i una altra per a les formacions de monitor/a i director/a de lleure educatiu, que garanteixin les competències bàsiques per a l’aplicació de la LOPIVI. 

Aquesta guia integra la narrativa de les aportacions i reflexions de les persones professionals, monitores, voluntàries, tècniques de les diferents administracions, formadores i expertes que van assistir a les sessions de treball al llarg de la recerca, així com la veu dels infants i adolescents participants en els tallers deliberatius.

Resultats de la recerca Eines pedagògiques per a la implementació de la LOPIVI a les entitats de lleure educatiu

Consulta el pdf:

Resultats de la recerca Eines pedagògiques per a la implementació de la LOPIVI a les entitats de lleure educatiu

Veure el vídeo:

Vídeo: Conferència Previsions, avanços i interrogants de la prevenció de la violència en l’àmbit del lleure educatiu amb relació a la LOPIVI

La funció mediadora entre l’escola i la família dels centres socioeducatius durant la situació generada per la COVID-19 a Catalunya. Lliçons apreses 

Projecte que pretén mostrar les aportacions dels centres socioeducatius als infants i les seves famílies en la primera etapa de la pandèmia de la COVID-19. 

Més informació:

Projecte d’innovació educativa en la prevenció en infància vulnerable davant de la institucionalització (Fundació Pere Tarrés, Fundación Canaria Main; Fundación Bosco Social) 

A través d’aquest projecte es plantejaran noves maneres d’abordar la prevenció de la institucionalització d’infants en situació de vulnerabilitat. 

Projecte finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. 

Més informació:

Web projecte:

Web del projecte 

Projecte d’innovació educativa en la prevenció en infància vulnerable davant de la institucionalització
Projecte d’innovació educativa en la prevenció en infància vulnerable davant de la institucionalització
Projecte d’innovació educativa en la prevenció en infància vulnerable davant de la institucionalització

Basket Beat com a metodologia per al foment de la convivència als centres penitenciaris. Beques de recerca Centre d’Estudis Jurídics 2020 

Avaluació dels efectes de la pràctica de la metodologia Basket Beat (moviment, art, educació i acció social) en centres penitenciaris de Catalunya. 

Més informació:

La diversitat cultural en centres de lleure educatiu: cap a un model d’educació intercultural per a la promoció de la cohesió social 

Recerca duta a terme pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la FESTS Pere Tarrés - URL [Catalunya], l’Instituto de Estudios de Ocio de la Universitat de Deusto [País Basc], el grup Innovación educativa para una formación integral en diferentes etapas y contextos i l’Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (IUEM) de la Universitat Pontifícia de Comillas [CA Madrid], el grup de recerca KideOn i el grup de recerca ADIAN de la Universitat del País Basc [País Basc] i el Centro de Estudios sobre los Derechos de la Infancia y la Adolescencia (CEDIA) de la Universitat de Talca [Xile]. 

El projecte pretén oferir un model d’educació intercultural a partir de l’anàlisi de les pràctiques de gestió de la diversitat cultural en centres socioeducatius de tres comunitats autònomes (Catalunya, Comunitat de Madrid i País Basc).

Projecte finançat amb fons I+D+i: PID2021-124284OB-I00

Acció comunitària, lleure i cohesió social en la gestió de la diversitat cultural als centres socioeducatius 

Els centres socioeducatius que treballen amb infància i adolescència vulnerables i que tenen un índex elevat de població d’origen migrat afavoreixen la millora dels recursos personals dels infants i de les famílies i la cohesió social als territoris. L’estudi ofereix resultats a partir de tres temàtiques: relacions socials, cohesió social i dinamització comunitària. 

Projecte finançat amb fons ACM2019_25. 

Més informació: 

  • Giralt, P. J., Labèrnia, A., Morata, T., Palasí, E. i Rocha, J. A. (2021). La gestión de la diversidad cultural en los centros socioeducativos para el fortalecimiento de la cohesión social. A: Escenarios y estrategias socioeducativas para la inclusión social. Editorial Graó. 
  • Giralt, P. J., Morata, T., Palasí, E. i Rocha, J. A. (2022). Gestión de la diversidad cultural de los niños pertenecientes a familias en situación de vulnerabilidad social. La voz de las familias como eje de innovación en la intervención socioeducativa. TECHNO REVIEW. International Technology, Science and Society Review / Revista Internacional de Tecnología, Ciencia y Sociedad11(4), 1-15. https://doi.org/10.37467/revtechno.v11.4440

Cap a una alimentació saludable als centres oberts. Empodera’t a la cuina  

Projecte centrat a oferir assessorament i formació en competències d’hàbits saludables a l’equip educatiu d’un centre socioeducatiu perquè aquest desenvolupi accions per empoderar les famílies. 

Més informació: 

  • Carillo-Álvarez, E., Marzo, M. i Muro, P. (2019). Empoderar en hábitos saludables a familias en situación de vulnerabilidad. Ed. UOC.

Per a la implementació i/o millora de la planificació de polítiques socials, vinculades al lleure educatiu i l’acció sociocultural i per a l’avaluació de les mateixes. Avaluació de programes i projectes.

Orientats a aprofundir i reflexionar sobre temàtiques relacionades amb el lleure educatiu i l’acció sociocultural a partir de les aportacions d’experts nacionals i internacionals.

Jornada: Beneficis del lleure educatiu i l'acció sociocultural per al benestar emocional i la salut mental d'adolescents i joves

Aquesta jornada, organitzada per la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, pretén reflexionar sobre els beneficis socioemocionals i educatius que el lleure aporta als adolescents i joves amb malaltia mental com a factor de desenvolupament personal i de promoció social. També es van presentar experiències que s'estan duent a terme per part d'entitats i institucions socials i de la salut, que ofereixen propostes d'oci i acció sociocultural als adolescents i joves.

Seminari: El lleure educatiu i la pobresa infantil

Seminari, organitzat per la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, es van oferir diverses perspectives sobre aquesta realitat per part de diferents agents experts en la matèria. En la primera sessió es va debatre sobre la situació socioeconòmica actual, que comporta situacions de desigualtat en el sector del lleure educatiu amb infants i adolescents, així com també sobre les iniciatives que es duen a terme des de les administracions públiques i el Tercer Sector Social. Durant la segona sessió, es va reflexionar sobre el lleure educatiu com a factor de cohesió i integració social per a poblacions vulnerables; en aquest espai s'aborda l’àmbit del lleure des de la vessant pedagògica, afavoridora d’oportunitats educatives per a tots els infants i adolescents.

Webinar Facultat Pere Tarrés: Les activitats de lleure educatiu per a infants i adolescents

Webinar per a conèixer algunes experiències i reflexionar sobre la importància que tots els infants i adolescents tinguin l’oportunitat de formar part d’aquestes activitats i entitats i que puguin formar-se i desenvolupar-se plenament, acompanyats d’adults joves i dels seus iguals.

Jornada Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural 

Espai de reflexió al voltant del lleure, l'acció sociocultural i la interculturalitat en el marc del projecte COEDsion. La diversidad cultural en centros de ocio educativo: hacia un modelo de educación intercultural para la promoción de la cohesión (PID2021-124284OB-I00), que duen a terme investigadors del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull; el grup Ocio, Cultura y Turismo para la Transformación Social de la Universitat de Deusto; el grup d'Innovació educativa per a una formació integral en diferents etapes i contextos i l’Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (IUEM) de la Universitat Pontifícia de Comillas (UPCO); el Grup de recerca KideOn. Inclusión de la Universitat del País Basc (UPV/EHU).

Aquest projecte pretén identificar els paradigmes i models de gestió de la diversitat cultural que sustenten les pràctiques educatives que es duen a terme als centres de lleure educatiu per a la infància i l'adolescència i, mitjançant aquesta acció, avançar en el coneixement de com promouen processos de cohesió social als territoris.

A la jornada van participar experts de caràcter nacional que, a partir de les seves reflexions, van oferir un espai de contrast i debat sobre les temàtiques abordades.

Veure el vídeo:

Jornada Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural
Jornada Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural
Jornada Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural
Jornada Educació intercultural i promoció de cohesió social des del lleure educatiu i l'acció sociocultural

Seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer 

Seminari adreçat a professionals que treballen en experiències i projectes d’acompanyament social i educatiu per a l’adolescència i la joventut en l’àmbit local. El seminari parteix de l'objectiu de crear un espai de reflexió i de debat que permeti compartir i generar coneixements sobre l’oci, els adolescents i joves, així com compartir bones pràctiques.

Veure el vídeo amb les opinions dels participants al seminari:

Seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer
Seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer
Seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer
Seminari Oci, adolescents i joves - Educació de carrer

I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural: Construint models per al desenvolupament de persones i comunitats

Més informació:

  • Llibre d’actes
  • Web
  • Vídeos:
    • Presentació del congrés
    • Repte 1: Quines polítiques es requereixen per garantir un accés universal lleure i a l’acció sociocultural, especialment per a les persones més vulnerables i amb perspectiva intergeneracional? Mira el vídeo
    • Repte 2: Com es pot generar reconeixement i afavorir el treball conjunt entre els diferents agents comunitaris? Mira el vídeo
    • Repte 3: Quines metodologies i pràctiques es requereixen per millorar els programes de lleure educatiu i acció sociocultural? Mira el vídeo
    • Resum del congrés:

Jornada «Els protocols i el/la delegat/da de protecció en l’àmbit del lleure educatiu: idees clau per posar-les en acció»

Jornada organitzada pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, en el marc del projecte de recerca Eines pedagògiques per a la implementació de la LOPIVI a les entitats de lleure educatiu, finançat amb fons IRPF del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Estudi que pretén contribuir al disseny de protocols de prevenció i d’actuació davant la violència, a la definició del perfil de delegat o delegada de protecció i a l’elaboració de propostes formatives dirigides als monitors, monitores, directors i directores de lleure educatiu i per a les persones delegades de protecció.

En el marc de la jornada celebrada a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL es van presentar els resultats d’aquesta a càrrec de membres de l’equip de recerca. També es va comptar amb la participació de Lucía Losoviz, directora general de Drets de la Infància i Adolescència pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i del Dr. Isaac Ravetllat, director del Centro de Estudios sobre Derechos de la Infancia y la Adolescencia (CEDIA) de la Universitat de Talca (Xile) i membre de l’equip que ha dut a terme l’estudi, que van debatre sobre les previsions, els avanços i els interrogants de la prevenció de la violència en l’àmbit del lleure educatiu amb relació a la LOPIVI.

Jornada «Oci, adolescents i joves al món postpandèmic. Una aproximació des del món local»

Vivim temps complexos, plens de reptes globals que també necessiten respostes des dels contextos locals. En aquest escenari postpandèmia, la joventut apareix com un dels col·lectius més fràgils, des d’un punt de vista psicosocial i també socioeconòmic. Alguns i algunes joves són, a més, protagonistes de molts dels moviments de resposta global i local davant de tots aquests reptes.

Vídeo de les jornades:

Joves parlen de les seves experiències de lleure i de la influència d’aquestes en la construcció de relacions d’amistat, veïnals, familiars i de compromís social i amb la comunitat.

Joves parlen:

Jornada «La millora de les competències acadèmiques dels infants i adolescents en situacions de vulnerabilitat: un repte per a la comunitat educativa»

Tots els infants i joves han de tenir les mateixes oportunitats i condicions per formar-se, independentment del seu origen, gènere o classe social. L’educació és l’eina principal per trencar el cercle de la pobresa i neutralitzar-ne els efectes més negatius. Accedir a un nivell educatiu més alt garanteix l’adquisició de més competències i una millor ocupabilitat, un fet que impacta de manera positiva en les condicions de vida de les persones. Per tant, promoure una educació inclusiva i de qualitat des de la primera infància, amb polítiques dirigides a reduir la desigualtat d’oportunitats i compensar carències derivades de les situacions socioeconòmiques i socioculturals de les famílies, així com les bretxes socials, és responsabilitat de tot l’ecosistema educatiu i social que ha de garantir el dret a l’educació de qualitat a tots els nens i les nenes.  

En aquesta jornada es va reflexionar sobre la importància de l’adquisició de competències acadèmiques que possibilitin la igualtat d’oportunitats a partir del treball que es duu a terme en contextos socioeducatius fora de l’escola. Es van presentar els resultats de dos estudis, [1] Competències clau desenvolupades en el lleure educatiu rellevants per a l’èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat juvenil i [2] Validació dels qüestionaris sobre les competències clau acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres oberts / centres socioeducatius, duts a terme pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull des dels quals s’han aportat eines i estratègies pedagògiques per ajudar els professionals i els voluntaris a planificar els processos educatius orientats a la millora de les competències.  

Es va escoltar la veu dels professionals que treballen amb infància i adolescència vulnerables des de contextos socioeducatius.

 

Comunicacions en congressos

  • Alonso Martínez, H. i Ventura Montañés, L. (2022). El Laboratori Escènic Bemen-3 como espacio de transformación social desde la formación de la Animación Sociocultural. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Alonso, H., Alonso, I., Marzo, M. i Fernández, F. (2022). Ocio, acción sociocultural y cohesión social: análisis en cuatro barrios de Cataluña y el País Vasco. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Alonso, Morata, T., Palasí, E. i Fernández, F. (2020). Ocio, acción sociocultural y cohesión social. Retos para promover la cohesión social de los territorios desde programas de ocio y de acción sociocultural dirigidas a los niños/as y adolescentes. REPS, Bilbao, Espanya.
  • Cañellas Bastús, C., Morata García, T. i Rocha Scarpetta, J. A. (2022). La gestión de la diversidad cultural en centros de ocio educativo. Una herramienta para la cohesión social. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Cañellas, C., Giralt, P. J., Madariaga, A., Alonso, I., Mendia, I. i Torres, J. (2022). La gestión de la diversidad cultural en centros de ocio educativo. Una herramienta para la cohesión social. CIISE, Murcia, Espanya.
  • Enjuanes, J., Morata, T. i Palasí E. (2021). La entrada en prisión. El necesario apoyo de los iguales. CUICIID, Madrid, Espanya.
  • Enjuanes, J., Morata, T., Fabra, N. i Gómez, M. (2020). Centros penitenciarios como espacio educativo. La necesaria acción pedagógica en el proceso de reinserción social. IV Congreso Internacional de Acción Socioeducativa: Género, justicia social e inserción desde el contexto penitenciario, Granada, Espanya.
  • Enjuanes, J. i Morata, T. (2020). Modelos penitenciarios educativos. La educación ciudadana como parte del proceso de reinserción. CUICIID, Madrid, Espanya.
  • Fabra, N., Gómez, M., Enjuanes, J. i Morata, T. (2020). El plan de apoyo comunitario de los servicios penitenciarios de Cataluña. IV Congreso Internacional de Acción Socioeducativa: Género, justicia social e inserción desde el contexto penitenciario, Granada, Espanya.
  • Fabra, N., Enjuanes, J. i Morata, T. (2021). La mesa de participación social: un caso práctico de gobernanza participativa. XV Congreso Internacional de Educación e Innovación, Florència, Itàlia.
  • García-Oliva, M., Ausona Bieto, M., Fernández Juncosa, I. i Varón Requena, E. (2022). ¡A mi edad, por fin en la Universidad! Aquello que la Universidad aporta a las estudiantes séniores y cómo ellas pueden revertirlo en la sociedad. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Giralt Rovira, P. J., Marzo Arpón, M., Ravetllat Ballesté, I. i Palasí Luna, E. (2022). Herramientas pedagógicas para la implementación de la LOPIVI en las entidades de tiempo libre educativo. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Giralt, P. G., Labèrnia, J. A., Rocha, J. A., Morata, T. i Palasí, E. (2020). La gestión de la diversidad cultural para la mejora de las competencias relacionales de los niños/as y familias que participan en centros socioeducativos. REPS, Bilbao, Espanya.
  • Marzo, M., López, P. i Morata, T. (2021). Evaluar desde, con y para la comunidad en la sociedad del bienestar. El caso de Platja d’Aro. XVII Congreso Nacional y IX Iberoamericano de Pedagogía, Santiago de Compostel·la, Espanya.
  • Morata, T., Palasí, E., Marzo, M. i López, P. (2020). El modelo de intervención relacional-vincular: discursos, prácticas y rasgos principales: la propuesta de Platja d’Aro. REPS, Bilbao, Espanya.
  • Morata, T., Marzo, M. i Palasí, E. (2021). Mejora de las competencias de empleabilidad de los niños y adolescentes que participan en centros de tiempo libre educativo y centros socioeducativos. XVII Congreso Nacional y IX Iberoamericano de Pedagogía, Santiago de Compostel·la, Espanya.
  • Palasí, E., Alonso, H. i Escribano, X. (2021). Ocio, acción sociocultural: promoción de participación social, redes de apoyo social y vecinal y cohesión social. XVII Congreso Nacional y IX Iberoamericano de Pedagogía, Santiago de Compostel·la, Espanya.
  • Palasí, E., Morata, T., Giralt, J. P. i Rocha, J. A. (2022). Gestión de la diversidad cultural con infancia vulnerable: la voz de las familias como eje de innovación en la práctica socioeducativa. CUICIID, Madrid, Espanya.
  • Palasí, E. i Morata, T. (2020). Hacia un modelo pedagógico de liderazgo social para la infancia y la adolescencia desde entidades de acción social y educativa. CUICIID, Madrid, Espanya.
  • Serra Sangüesa, L. i Badal Pijuan, F. (2022). Komorebi, un proyecto de diversidad artística y creación comunitaria. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Serra Sangüesa, L., Morata García, T. i Cabedo Mas, A. (2022). Modelo de desarrollo cultural comunitario a partir del análisis de experiencias internacionales y locales de arte comunitario. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.
  • Tapia Bertran, E., Ravetllat Ballesté, I. i Morata García, T. (2022). Las prácticas restaurativas para el cuidado infantil y adolescente en el sistema residencial chileno. CIISE, Murcia, Espanya.
  • Vílchez Puyo, V., García Soler, N. i Palasí Luna, E. (2022). Análisis del impacto académico y socioemocional de centros socioeducativos en infancia vulnerable. I Congrés Internacional del Lleure i Acció Sociocultural. Construint models pel desenvolupament de persones i comunitats, Barcelona, Espanya.

Fòrums on promoure el debat sobre temes d'actualitat.

Edició de publicacions especialitzades, de caràcter científic i/o de difusió per contribuir a la reflexió i la difusió de coneixements.

Monogràfics Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa

Articles

  • Morata, T. (coord.), Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 73.
  • Morata García, T., Marzo Arpón, M., Pulido Rodríguez, M. A. i Palasí Luna, E. (2019). Aportacions de les entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius en el desenvolupament de competències acadèmiques i d’ocupabilitat dels infants i adolescents que hi participen. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 73, 117-138.
  • Morata García, T., Palasí Luna, E., Marzo Arpón, M. i Pulido Rodríguez, M. A. (2019). Estàndards de qualitat de cohesió social en els territoris en el marc de les organitzacions de lleure educatiu i acció sociocultural. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 73, 41-61.
  • Morata García, T., Serra Sangüesa, L., Alonso Martínez, H., Paczkowski, M. i Aragay Borràs, J. M. (2016). Riborquestra, basket beat y espacio mestizo: tres buenas prácticas de arte comunitario que trabajan desde la participación, el empoderamiento, la identidad y la creatividad. Búsqueda3(17), 202-213.
  • Morata T. i Garrido, J. (2012). L’oci terapèutic i educatiu en els centres penitenciaris. Aprenentatge i servei al Centre Penitenciari de Lledoners. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 50, 128-132.
  • Morata, T. i Garreta, F. (coord.) (2012). L’educació en el lleure: cruïlla de camins. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 50.
  • Morata, T. i Palasí, E. (2012). Oci i participació social de la gent gran. Avaluació d’un programa d’animació sociocultural i desenvolupament comunitari a la ciutat de Granollers. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 51, 67-90.
  • Morata, T., López, P., Marzo, T. i Palasí, E. (2021). The influence of leisure-based community activities on neighbourhood support and the social cohesion of communities in Spain. International Social Workhttps://doi.org/10.1177/00208728211021144
  • Morata, T. i Garreta, F. (2012). El lleure com a dinamitzador i/o activador de comunitat/s. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 50, 11-30.
  • Morata, T., López, P., Palasí, E., Calvo, R. i Hodges, J. C. (2022). After-school programs response to the COVID-19 pandemic: Lessons learned from Barcelona, Spain. Child & Family Social Work. 
  • Morata, T., Gómez, M., Morata, T. i Trilla, J. (2015). Childhood Participation Experiences in the Memory. Educational Review, 68, 2, 189-206.
  • Palasí, E. (2019). Entidades de tiempo libre y desarrollo de personas y comunidades. Anuario Didania.
  • Rocha Scarpetta, J. A. (2019). L’estudi del lleure educatiu: una perspectiva internacional i transcultural. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 73, 13-40. 

Llibres i capítols de llibres

Ocio educativo y acción sociocultural

  • Alonso, H. i Morata, T. (2019). ‘Espacio Mestizo’, un proyecto de tiempo libre educativo para adolescentes en situación de riesgo social que fomenta la promoción social desde el arte comunitario. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 253-270). Octaedro.
  • Alonso, I., Berasategi, N., Morata, T. i Palasí, E. (2021). Ocio, acción sociocultural y cohesión social. Un estudio de cuatro barrios. A N. Beloki, I. Alonso i I. Kerexeta (coord.), Redes para la inclusión social (p. 450-469). Editorial Graó.
  • Avellaneda, R., Morata, T. i Ruiz de Gauna, R. (2019). El trabajo socioeducativo con infancia y adolescencia en situación de vulnerabilidad: la experiencia de la red de Centros Socioeducativos de la Fundación Pere Tarrés. A I. Alonso i K. Artexe (coord.). Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 319-332). Octaedro.
  • Enjuanes, J. i Morata, T. (2021). Inclusión social desde la privación de libertad: modelos penitenciarios educativos como estrategia. A G. Roman, M. Orcasitas, N. Berasategi i N. Eiguren (coord.), Innovación educativa y transformación social (p. 465-489). Editorial Graó.
  • Escribano, X. (2022). El trabajo con familias desde centros socioeducativos: propuestas pedagógicas para la mejora de las competencias parentales. CCS.
  • Giralt, P. J., Palasí, E., Rocha, J. A., Labèrnia, A. i Morata, T. (2021). Promoción de la cohesión social desde los centros socioeducativos en contextos de diversidad cultural. A M. Álvarez-Rementería Álvarez, L. Darretxe Urrutxi, M. Gezuraga Amundarain i N. Beloki Arizti (coord.), Escenarios y estrategias socioeducativas para la inclusión social (p. 206-233). Análisis y Estudios, 27. Editorial Graó.
  • Iglesias, E. i Morata, T. (2019). Los programas de apoyo socioeducativo desde una mirada común: entre California y Catalunya. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 307-318). Octaedro.
  • Marzo, M., Morata, T., Palasí, E., López, P. i Fernández, F. (2021). El trabajo en red como estrategia de inclusión. Análisis de una experiencia. A N. Beloki, I. Alonso i I. Kerexeta (coord.), Redes para la inclusión social y educativa (p. 470-491). Editorial Graó.
  • Morata, T. i Alonso, I. (2019). El tiempo libre educativo, clave en la construcción de identidades personales, ciudadanía activa y sociedades inclusivas. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 37-52). Octaedro.
  • Morata, T., Enjuanes, J. i Palasí, E. (2018). Prácticas de aprendizaje servicio en entidades socioeducativas sobre el reconocimiento de la diversidad, una propuesta desde la pedagogía social comunitaria. A B. Cantalapiedra Nieto, P. Aguilar Conde i P. Requeijo Rey (coord.), Fórmulas docentes de vanguardia (p. 157-172). Editorial GEDISA.
  • Morata, T., Palasí, E., Alonso, H. i Fernández, F. (2019). Ocio, acción sociocultural y cohesión social. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 93-112). Octaedro.
  • Morata, T., Palasí, E., Rocha, J. A. i Labèrnia, A. (2019). Actividades de ocio educativo generadoras de cohesión social: la mirada de educadores/as en formación. A L. Busto Salinas, J. Serrano Puche i C. Lechuga Jiménez (coord.), Textos de innovación investigadora universitaria (p. 281-296). Editorial Pirámide.
  • Morata, T., Palasí, E. i Valencia, M. (2016). Programa de refuerzo educativo en centros abiertos diarios para niños y adolescentes en riesgo de exclusión social. A A. Picornell Lucas i E. Pastor Seller (coord.), Políticas de inclusión social de la infancia y de la adolescencia (p. 271-286). Editorial Grupo 5.
  • Morata, T., Palasí, E., Valencia, M. i Burguet, M. (2016). Guia teoricometodològica model Reforç Educatiu Xarxa de centres socioeducatius. Graó.
  • Morata, T., Palasí, E. i Rocha, J. A. (2020). Ocio y participación juvenil: el tiempo libre educativo como espacio de aprendizaje y práctica de la participación. A I. Lazcano i A. De-Juanas (coord.), Ocio y juventud. Sentido, potencial y participación comunitaria (p.181-202). UNED.
  • Morata, T., Palasí, E., Marzo, M. i Pulido, M. A. (2022). Los centros socioeducativos como espacios para el desarrollo de competencias para una mejor ocupabilidad juvenil. A G. Roman, M. Orcasitas-Vicandi, O. Leonet i E. Pérez-izaguirre. Educando en el siglo XXI. El rol de la innovación y de las nuevas tecnologías en los procesos de aprendizaje (p. 187-198). Ed. Graó.
  • Palasí, E. i Morata, T. (2019). Liderazgo comunitario para la construcción de una comunidad cohesionada y una ciudadanía activa desde entidades socioeducativas. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 201-218). Octaedro.
  • Palasí, E. i Morata, T. (2020). Las entidades socioeducativas como espacios para la construcción de (liderazgos) comunidades cohesionadas y ciudadanías activas. A L. Busto Salinas, J. Serrano Puche i C. Lechuga Jiménez (coord.), Textos de innovación investigadora universitaria (p. 253-268). Editorial Pirámide.
  • Palasí, E. i Morata, T. (2021). Hacia un modelo pedagógico de liderazgo social para la infancia y la adolescencia desde entidades de acción social y educativa. Tirant Lo Blanch.
  • Palasí, E. i Morata, T. (2019). Las entidades socioeducativas y de tiempo libre educativo: espacios para la construcción de comunidades cohesionadas y ciudadanías activas. A L. Busto Salinas, J. Serrano Puche i C. Lechuga Jiménez (coord.), Textos de innovación investigadora universitaria (p. 253-268). Editorial Pirámide.
  • Pulido-Rodríguez, M. A., Marzo, M., López, P. i Morata, T. (2019). Apoyo vecinal como motor de cohesión social de barrio. A I. Alonso i K. Artexe (coord.), Educación en el tiempo libre: la inclusión en el centro (p. 113-127). Octaedro.
  • Roig, S. i Morata, T. (2021). El lleure, un espai educatiu privilegiat. A A. Forés i A. Parcerisa (coord.), Educació 360: més enllà del temps lectiu (p. 187-272). Fundació Jaume Bofill.

 

Articles en blogs

 

Vídeos 

 

Enllaços a impactes en premsa 

 

Enllaços relatius a Estudi Lleure i competències acadèmiques i Cap infant sense colònies

  

Tesis doctorals