Agenda

Beneficis del lleure educatiu i l'acció sociocultural per al benestar emocional i la salut mental d'adolescents i joves

La salut mental d'adolescents i joves s'ha convertit en una preocupació creixent en els darrers anys i, com a reflex d'això, les polítiques públiques, tant a nivell mundial com europeu, estan posant molt d’èmfasi en aquest aspecte. Les polítiques d'oci educatiu són especialment rellevants per garantir el lleure com a dret reconegut (Declaració Universal dels Drets Humans -Art. 24; 27.1-, Carta de l'Oci -Organització Mundial de l'Oci, 1970-) que contribueix a una millor qualitat de vida i de benestar emocional de les persones. 

El valor de les experiències de lleure ofereix un estil de vida saludable i també constitueix un element de caràcter preventiu i terapèutic, que permet aconseguir l'equilibri i compensar situacions d'estrès. 

Garantir la igualtat d'oportunitats requereix fer possible que tots els adolescents i joves puguin accedir i participar en activitats de lleure i socioculturals que contribueixin a millorar les xarxes de relació amb els seus iguals i amb la comunitat, afavorint així la millora de la seva qualitat de vida i actuant com a agent de prevenció davant de situacions que puguin derivar en processos i crisis de salut mental. 

La jornada, organitzada per la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, pretén reflexionar sobre els beneficis socioemocionals i educatius que el lleure aporta als adolescents i joves amb malaltia mental com a factor de desenvolupament personal i de promoció social. També es presentaran experiències que s'estan duent a terme per part d'entitats i institucions socials i de la salut, que ofereixen propostes d'oci i acció sociocultural als adolescents i joves. 

S'adreça a professionals de les administracions locals i de les entitats del Tercer Sector Social que treballen amb nens, nenes i adolescents i les seves famílies, en el marc de l'acció socioeducativa i de lleure.

Programa

9:30 h Benvinguda i presentació a càrrec de:

  • Sra. Estrella Argüelles, coordinadora de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat. Diputació de Barcelona.
  • Dra. Txus Morata, IP del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i directora de la Càtedra d'Oci Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

10:00 a 11:00 h Ponència: La salut mental infantil i adolescent en l’actualitat: aportacions del lleure educatiu en els processos de prevenció i tractament, a càrrec de la doctora Montserrat Dolz, cap del Servei de Salut mental infantil i juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu. 

PRESENTA: Dra. Txus Morata, IP del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) i directora de la Càtedra d'Oci Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

11:00 h a 11.30 h Pausa

11:30 a 13:20 h Taula rodona: Experiències de lleure educatiu i acció sociocultural amb adolescents i joves amb malalties mentals.

PARTICIPANTS:

  • Jorge Tió, psicòleg clínic, psicoanalista (SEP-IPA). Referent de l’Àrea Adolescència i psicoterapeuta de l’Equip d’Atenció al Menor (EAM) de Pere Claver Grup.
  • Mercè Hernàndez, educadora social y responsable dels programes de promoció de la salut de la Fundació Marianao. Experta en la feina amb joves en situació de vulnerabilitat i en promoció de la salut mental.
  • Marta Pi, educadora social al Programa de Seguiment Individual en el marc de la psiquiatria comunitària de l'Àrea de Granollers de Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús (Benito Menni).
  • Foix Giralt, educadora social i coordinadora d’“El Turó. Salut Mental. Associació de familiars i amics”, entitat de referència a la comarca de l’Alt Penedès en atenció, assessorament i suport a famílies, societat i persones amb problemes de salut mental. 

MODERA: Dra. Isabel Torras, professora i investigadora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

13:20 h Tancament de la Jornada a càrrec de Dr. Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

Idioma: castellà.

Organitza: