Agenda

La millora de les competències acadèmiques dels infants i adolescents en situacions de vulnerabilitat: un repte per a la comunitat educativa

La Càtedra de Lleure Educatiu i d’Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL organitza la jornada La millora de les competències acadèmiques dels infants i adolescents en situacions de vulnerabilitat: un repte per a la comunitat educativa.

Tots els infants i joves han de tenir les mateixes oportunitats i condicions per a formar-se, independentment del seu origen, gènere i classe social. L’educació és l’eina principal per trencar el cercle de la pobresa i neutralitzar-ne els efectes més negatius. Accedir a un nivell educatiu més alt garanteix l’adquisició de més competències i una millor ocupabilitat, fet que impacta positivament en les condicions de vida de les persones. Promoure, per tant, una educació inclusiva i de qualitat des de la primera infància, amb polítiques adreçades a reduir la desigualtat d’oportunitats i compensar mancances derivades de les situacions socioeconòmiques i socioculturals de les famílies, així com les bretxes socials, és responsabilitat de tot l’ecosistema educatiu i social que ha de garantir el dret a l’educació de qualitat a tots els infants.

En aquesta jornada es reflexionarà sobre la importància de l’adquisició de competències acadèmiques que possibilitin la igualtat d’oportunitats, a partir del treball que es duu a terme en contextos socioeducatius fora de l’escola. Es presentaran els resultats de dos estudis [1] Competències clau desenvolupades en el lleure educatiu rellevants per a l'èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat juvenil i [2] Validació dels qüestionaris sobre les competències clau acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres oberts / centres socioeducatius realitzats pel Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull, des dels quals s’aportaran eines i estratègies pedagògiques que ajudin els professionals i els voluntaris a planificar els processos educatius orientats a la millora de les competències. En un segon moment de la jornada, s’oferiran orientacions i experiències, per part d’experts i professionals que treballen amb infància vulnerable i les seves famílies, sobre quines polítiques i estratègies s’han de fomentar des de les administracions i les comunitats per enfortir els vincles entre les famílies, l’escola i la comunitat, i així promoure l'èxit educatiu dels infants i joves.

Programa

10 h Obertura institucional

Benvinguda i presentació, a càrrec de:

  • Dr. Joan Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.
  • Sra. Teresa Sambola, coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona.

10.15 – 11.15 h Presentació de les investigacions, a càrrec de la Dra. Txus Morata, directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural Pere Tarrés i investigadora principal del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL. [1] Competències clau desenvolupades en el lleure educatiu rellevants per a l'èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat juvenil i [2] Validació dels qüestionaris sobre les competències clau acadèmiques i d’ocupabilitat en entitats de lleure educatiu i centres oberts / centres socioeducatius, a càrrec d’investigadors del Grup GIAS.

11.15 – 11.30 h La veu dels professionals que treballen amb infància i adolescència vulnerables des de contextos socioeducatius.

11.30 – 12 h Pausa

12 – 13.15 h Taula rodona: La intervenció socioeducativa des de contextos comunitaris: reptes i oportunitats per a l’equitat educativa.

  • Dra. Ma Àngels Pavón, coordinadora del Servei d’Assessorament Psicopedagògic a Secundària Salesians Sant Vicenç dels Horts, Barcelona. Professora associada de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés i del Departament MIDE de la Universitat de Barcelona.
  • Sr. Carles López, director de seu a Catalunya de la Fundación Empieza por Educar.
  • Sra. Cecilia Monteis, coordinadora pedagògica de Programas de Acción Social de la Fundació Pere Tarrés.
  • Presenta i modera: Dra. Eva Palasí, directora del màster universitari Models i estratègies d'acció social i educativa en la infància i l’adolescència.

13.30 h Tancament de la jornada, a càrrec del Sr. Rafael Ruiz de Gauna, adjunt a Direcció General de la Fundació Pere Tarrés.

Idioma: Castellà

Per a més informació: Tel 93 415 25 51 | @ research@peretarres.org

Amb el suport de:

Modalitat Presencial Modalitat Online