Agenda

Beneficis del lleure educatiu i l’acció sociocultural per al benestar emocional i la salut mental d’adolescents i joves

Des de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL s’organitza la formació Beneficis del lleure educatiu i l’acció sociocultural per al benestar emocional i la salut mental d’adolescents i joves. La formació tindrà lloc els dies 22 i 29 d’octubre i 5 i 12 de novembre de 2024.

Acció adreçada a professionals i persones voluntàries que treballen amb adolescents i joves en l’àmbit del lleure i l’acció sociocultural. Es vol oferir un espai per a reflexionar sobre els beneficis socioemocionals i educatius que el lleure i l’acció sociocultural aporten als adolescents i joves amb malestar emocional i problemàtiques de salut mental, com a factor de desenvolupament personal alhora que social. Incrementar xarxes de relació i suport social, viure un oci saludable entre iguals amb referents adults, proporcionar als adolescents i joves experiències que els ajuden a desenvolupar-se de manera personal a la vegada que social per prevenir situacions de risc. En el marc d’aquestes sessions es comptarà amb persones expertes en les temàtiques així com es presentaran experiències i projectes que s'estan duent a terme per part d'entitats i institucions socials i de la salut, que ofereixen propostes de lleure, d’acció sociocultural i d’acompanyament als adolescents i joves.

Inscripció gratuïta.

Programa de la sessió 1 (22.10.24): Benestar emocional i treball comunitari

10.00 h: Inauguració de la formació a càrrec de:

  • Dra. Txus Morata. Directora de la Càtedra de lleure educatiu i acció sociocultural Pere Tarrés - URL.
  • Sra. Estrella Arguelles. Coordinadora de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona.

10.15 - 11.15 h: Conferència La salut mental infantil i adolescent: estat de la qüestióPresenta: Dra. Txus Morata, directora de la Càtedra de lleure educatiu i acció sociocultural Pere Tarrés- URL.

A càrrec de la Dra. Montserrat Dolz. Psiquiatra infantil i juvenil. Responsable de l’Àrea de Salut Mental.  Hospital de Sant Joan de Deu.

11.15 - 11.30 h: Descans

11.30 - 13.00 h: Taula d’experiències:

  • Programa KOA i El teatro como oportunidad a càrrec de la Fundació Nous Cims. Rosa Domingo. Fundació Institut Gestalt.
  • Programa Emociona't. Suport emocional per a adolescents i joves
  • a càrrec de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
  • Enxarxar i acompanyar joves. La importància dels vincles per la promoció del benestar emocional. Fundació Germina a càrrec d'Anna Palazón i Clara Pons. Educadores socials. Direcció de projectes i acompanyament d'equips.

Modera: Anna López, professora i investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

Programa de la sessió 2 (29.10.24): Arts i Esports: contextos pel benestar emocional dels adolescents i joves

10.00 - 11.15 h: Conferència Beneficis de les arts en el benestar emocional d’adolescents i jovesPresenta: Dra. Isabel Torras, professora i investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

A càrrec d'Eulalia Sayrach. Treballadora  Social – Arterapeuta.

11.15 - 11.30 h: Descans

11.30 - 13.00 h: Taula d’experiències:

  • Salut Mental i Adolescents: #EsportivaMent. Fundació Barça
  • a càrrec de Pol Callejón. Psicòleg. Fundació Vidal i Barraquer.
  • Projecte Equinoterapia Sociosanitària integrada a la xarxa pública de sanitat a càrrec de la Montserrat Soler. CSMIJ de la Fundació Vidal i Barraquer.
  • La maieutica produccions, teatre per a la transformació social
  • a càrrec de la Carla Torres Danés. Creadora i directora artística de la maièutica produccions. 

Modera: Dra. Gisela Riberas, vicedegana d’Ordenació Acadèmica de Graus - Secretària Acadèmica de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés -  URL.

Programa de la sessió 3 (05.11.24): Intervenció comunitària en salut mental, un canvi de paradigma

10.00 - 11.15 h: Conferència Programes alternatius al model tradicional d’atenció en salut mental infantojuvenil: Equips Guia i Programa d’Atenció a la Crisis infantojuvenil. Presenta: Dra. Txus Morata, directora de la Càtedra de lleure educatiu i acció sociocultural Pere Tarrés- URL.

A càrrec de la Gemma Segura. Educadora Social. Equip GUIA i CSMIJ. Fundació Vidal i Barraquer. 

11.15 - 11.30 h: Descans

11.30 - 13.00 h: Taula d’experiències:

  • Servei d'escolta i acompanyament per a joves de 12 a 20 anys
  • a càrrec d'Aquí t'escoltem (ATE). Ajuntament de Barcelona.
  • Programa d’acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental a càrrec de XarXaJoves. Salut Mental Catalunya.
  • Servei de suport psicològic adreçat a joves, adolescents i persones adultes a càrrec de Konsulta'm de Gràcia. Ajuntament de Barcelona.

Modera: Carolina Cañellas, professora i investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

Programa de la sessió 4 (12.11.24): Els que no tenen lloc, en lloc

10.00 - 11.15 h: Conferència Oci saludable i xarxes relacionals: prevenció davant de situacions de risc. Presenta: Dra. Elena Requena professora i investigadora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS). Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

A càrrec del Dr. Francisco Villar. Investigador principal al grup de recerca de la conducta suïcida a l'adolescència de l'Institut de recerca de Sant Joan de Déu.

11.15 - 11.30 h: Descans

11.30 - 13.00 h: Taula d’experiències:

  • Mentoria social: aportacions al benestar emocional infantil i juvenil. AFEV a càrrec de Joke Aerts. Delegada regional d’AFEV.
  • Equip Clínic de Intervenció a Domicili (ECID) a càrrec de David López Daltell, infermer especialitzat en Salut Mental. ECID. Fundació Vidal i Barraquer.

Modera: Carolina Cañellas, professora i investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.

Organitza:

Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Amb el suport de:

Diputació de Barcelona