Sala de premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a notícies

Entrevista a Jordi Sanjuan, director de colònies de la Fundació Pere Tarrés

28.05.18

Jordi Sanjuan forma part de l’equip d’educadors ambientals de la Fundació Pere Tarrés. durant el curs escolar és director de colònies ambientals a les cases de colònies de Talamanca i Pare Manyanet (Begues) i durant l’estiu també fa diferents torns de colònies com les natura i aventura, les de música i les de cuina en anglès. Amb en Jordi hem parlat de la feina prèvia que comporten les colònies d’estiu, de la relació amb l’equip de monitors i de desenvolupament de l’activitat.

Quin és el punt de partida en la preparació de les colònies?

Hi ha un treball previ per part de les dues coordinadores, la Cristina Toran i la Laia Manobens, que són les encarregades de fer la planificació dels diferents torns i l’oferta d’activitats. A partir de la primavera es designen els directors i directores de les colònies i ens informen dels torns de colònies que estan preparats i de les diferents temàtiques per començar a pensar en centres d’interès i en possibles dinàmiques. Fins que no sabem el número total d’infants i adolescents que participaran en cada colònia no es formen els equips de monitors i monitores.

Més endavant, un cop obertes les inscripcions, és quan ja comencem conformar els equips de monitors i monitores i a decidir possibles centres i l’ambientació de les colònies. És en aquest moment que l’equip de monitors es posem tots en contacte i veure el número d’inscrits que hi ha, si tenen edats molts dispars, possibles activitats, etc.

Quan ja s’apropa la data de la colònia tot l’equip de monitors es reunim i acabem de tancar tots els detalls, els últims detalls del centre d’interès, de les ambientacions, de les activitats que farem, els materials que necessitarem... Aquest moment també ens serveix per conèixer-nos tots i cohesionar al grup. La majoria de nosaltres ja ens coneixem d’altres colònies però també s’incorporen nous companys i companyes. El que és més comú és que el mateix equip de monitors i monitores coincidim en diferents torns de colònies durant el mateix estiu i això ajuda a que tot el grup es compagini millor.

Varia molt la planificació si teniu en un mateix grup participants de diferents edats?

Sí. En aquests casos hem de preparar centres d’interès diferents. Els més petits tenen molta imaginació i és treballar més el pensament màgic, la fantasia, la creació de personatges... En canvi, en grups amb més edat cal buscar una complicitat amb ells a través de la provocació i del desafiament. Moltes vegades el centre d’interès ve facilitat per la localització de la casa de colònies. Per exemple, a Calafell estarà relacionat amb el mar.

El centre d’interès també respon a un enfocament pedagògic. Per exemple, en unes colònies esportives podem crear un personatge que sigui molt competitiu i un altre que només vulgui guanyar i així treballar diferents valors com el treball en equip, la competitivitat, l’afany de superació, etc.

Teniu en compte fets que han passat durant l’any o d’actualitat quan prepareu les colònies?

Un dels valors que es treballen a les colònies és el respecte a tothom. Per exemple, des de l’equip que formem part de la Fundació Pere Tarrés tenim molt present fer un repartiment equitatiu dels personatges femenins i masculins perquè tothom s’hi senti representat. També intentem que la proporció de monitors i monitores sigui equivalent.

Com us repartiu els rols dins l’equip de monitors i monitores?

En cada equip de monitors i monitores es reparteix les diferents tasques i cadascun té un rol assignat. De cada activitats hi ha un monitor o monitora responsable que s’encarrega que tot estigui preparat aquell dia (materials, ambientació, disfresses, etc.) i d’on està guardat. Si cada monitor/a és responsable d’una part també afavoreix la implicació de l’equip i que tots se sentin part de la colònia.

Hem parlat de la planificació de les colònies i de les activitats però també cal pensar en quin tipus de materials caldran per poder fer tot el que està previst. Des del departament d’Educació ambiental sabem que teniu molta cura pel respecte pel medi ambient. Com es trasllada això en l’elecció dels materials?

Les encarregades de fer la selecció de materials són les coordinadores de les colònies. A partir del que elles ens proporcionen, nosaltres pensem les activitats que en podem fer i també fem propostes en base  a les activitats que dissenyem. Sempre intentem que siguin respectuosos amb el medi ambient, generar el mínim residu possible, que no sigui menjar, gastar el mínim de paper possible o de cartolines, utilitzar materials reciclats... i també en el moment de l’activitat, com ara no utilitzar pintura en un espai exterior per no deixar-ho tot embrutat.

Prepareu activitats complementàries per als dies de pluja o de mal temps?

Sempre preparem alguna activitat per aquells dies que el temps no acompanya i també pots intercanviar l’ordre de les activitats o fer-les en un espai interior. En aquests casos ho parles els dies abans amb l’equip de monitors. A més, totes les cases de colònies tenen diferents sales on pots preparar tallers o dinàmiques. Hi ha molts jocs d’exterior que es poden fer en interior. Altres vegades no et queda més remei que improvisar, sobretot quan tens molts dies seguits de pluja. Encara que, normalment, a l’estiu acostuma a fer bon temps. També depèn molt de la localització de la casa. A la muntanya és més fàcil que plogui que a la costa, encara que normalment acostuma a ser al vespre.

Unes setmanes abans de les colònies feu una reunió amb els pares. Quines indicacions els en doneu? Quins temes els preocupen més?

En aquestes reunions aprofitem per explicar el concepte general de la colònia, quines activitats s’hi desenvoluparan, els horaris de cada dia perquè vegin que hi ha una rutina i que serveix per treballar l’autonomia i la responsabilitat de l’infant i a tenir cura d’ells mateixos i del seu espai (ens aixequem a la mateixa hora cada dia, recullen la seva habitació, paren i desparen la taula, es renten les dents, etc.). També els expliquem el material que necessitaran durant la seva estada com tipus de sacs de dormir si hi ha previst fer bivac un dia, portar antimosquits i crema solar, material adient per fer esports d’aventura (botes de muntanya, roba d’abric, etc.), banyador, roba de recanvi, quantes mudes han de portar...

Els pares i mares solen tenir dubtes solen preguntar pel material específic que necessitaran per activitats molt concretes, com s’agruparan en les habitacions o si estaran amb els seus amics...

Arriba el moment clau de les colònies. Quin tipus de comunicació establiu amb els pares i mares durant la colònia? Se senten molt enyorats?

Cada cop tendim a ser més patidors en la nostra societat i això també es veu en els pares i mares, encara que hi ha de tot. Amb les xarxes socials i la tecnologia estan més pendents i volen saber què fan els seus fills i filles cada dia. Per això tenim un bloc on cada dia expliquem el que han fet i pugen fotografies de les activitats, tallers i dinàmiques que han fet. En alguns casos veus pares o mares que són més patidors i que es preocupen molt. En aquests casos cal aplicar el sentit comú i si veus que realment ho passen malament els dius que et truquin cada dos o tres dies i els expliques com està vivint les colònies el seu fill o filla i així estan més tranquils. En altres casos són els infants els que s’enyoren de la família els primers dies i el que fas és parlar amb ells per tranquil·litzar-los. En els casos més greus pactes trucar algun dia als seu pare o mare. Per a molts nens i nenes, sigui de l’edat que sigui, el fet de passar uns dies fora de casa sense els pares és un procés que s’aprèn. Alguns ho fan de manera natural i a d’altres els costa una mica més, però sempre tenint en compte les necessitats de l’infant.