Notícies

S'inicia la campanya solidària “Cap infant sense colònies”

S'inicia la campanya solidària “Cap infant sense colònies”

26.04.18

Posem en marxa la campanya solidària “Cap Infant sense colònies” per becar colònies i casals d’estiu a infants en risc d’exclusió social. Aquest estiu 2018, la Fundació Pere Tarrés pretén becar uns 3.600 infants amb una inversió econòmica de més d’un milió d’euros. Un dels objectius de la campanya és sensibilitzar a la població de la importància de l’educació en el lleure perquè no converteixi en factor d’exclusió social més.

La infància, la més afectada per la pobresa i les desigualtats

Malgrat que alguns indicadors apunten a la recuperació econòmica, el 12% dels empleats catalans són treballadors pobres segons dades de l’IDESCAT. De fet el 16% de les persones ateses per Càritas Diocesana de Barcelona són empleats precaris que encadenen contractes temporals i feines de baixa qualitat. Les conseqüències de la crisi econòmica han afectat especialment a la generació més jove, que ha vist com la seva renda mitjana s’ha reduït en un 20%.

La pobresa i la desigualtat afecten encara amb més duresa a infants i joves. Els infants amb menys recursos s'han empobrit 4,5 vegades més que la resta durant la crisi, segons un informe publicat per Save The Children. En concret, l'estudi conclou que entre el 2008 i el 2015, la renda de les famílies més pobres (el 20%) va descendir en un 31%, 4,5 vegades més que la resta, que es va reduir un 7%.

L’estiu agreuja la situació dels infants en situació de risc d'exclusió social. L’atenció que aquests infants tenen garantida amb l’escolarització acaba amb el final de curs, quan tanquen els menjadors escolars i finalitzen les activitats complementàries. La majoria d’aquests infants no fan vacances en família i la seva situació econòmica no els permet afrontar la despesa que suposen les activitats de lleure com colònies o casals.

Cap infant sense colònies

La Fundació Pere Tarrés considera que l’educació en el lleure ajuda a pal·liar els efectes de les desigualtats socioeconòmiques dels infants en risc d’exclusió social. Es tracta d’una educació integral i complementària a l’escolar, que genera igualtat d’oportunitats socials i educatives. Per aquest motiu la Fundació Pere Tarrés presenta la campanya solidària “Cap Infant sense colònies” per becar colònies i casals d’estiu a infants en risc d’exclusió social. De fet, un dels objectius de la campanya és sensibilitzar a la població de la importància de l’educació en el lleure perquè no es converteixi en factor d’exclusió social més. La Fundació està convençuda que sovint, les lliçons més profundes a la vida s’aprenen en un estiu.

Malgrat que els indicadors macroeconòmics són positius, hi ha moltes famílies per a les quals aquesta recuperació no ha arribat i els impedeix, entre altres coses, que els infants d’aquestes famílies més desafavorides puguin gaudir d’activitats de lleure durant l’estiu. Aquest estiu 2018, la Fundació Pere Tarrés pretén becar uns 3.600 infants amb una inversió econòmica prevista d’1.029.056,77 € que es destinarà a activitats de centres d’esplai i centres socioeducatius, a colònies i casals socials i també a activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals.

Les 1.900 activitats dels centres d’esplai i centres socioeducatius en previsió de beca s’adrecen als infants que durant l’any participen en les activitats d’atenció educativa i social dels centres socioeducatius i dels centres esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) i també són obertes al barri o població on es realitzen. Les beques es concediran en funció de criteris socioeconòmics establers per la comissió de beques.

Les 1.260 beques per a colònies i casals socials estan destinades a infants que es troben en situació de vulnerabilitat greu derivats de serveis socials, escoles, centres tutelats i centres socioeducatius de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació. Els infants que accedeixen aquestes activitats tenen una beca del 100% de l’import.

Les 440 beques de les activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals s’adrecen als infants que volen gaudir de colònies i casals d’estiu, i que per la situació econòmica familiar els és necessari accedir a un ajut.

60 anys donant als infants oportunitats per créixer

Enguany la Fundació Pere Tarrés celebra el 60è aniversari de l’inici de la seva activitat, que va començar amb l’organització de les colònies en el marc de Càritas Diocesana de Barcelona. L’objectiu era proporcionar als infants una oportunitat per créixer, estar en contacte amb la natura, jugar, aprendre, adquirir hàbits i valors, i assegurar una alimentació saludable, aspectes que eren especialment necessaris per als infants en situació vulnerable, en una època de carència durant la postguerra espanyola. “Si algun nen o nena volia anar de colònies i no podia pagar-ho, entre els altres pares es feia una col·lecta i s’arreglava perquè tots hi poguéssim participar” explica Paquita Pasqual, una vilafranquina de 82 anys que quan en tenia 12, ara fa 60, va anar a les primeres colònies de la Fundació, com a nena i després com a monitora.

Seixanta anys després, la Fundació segueix fidel a aquest compromís educatiu i social, amb l’ampliació de l’activitat a altres àmbits, però sempre amb la infància al centre, especialment aquella que viu en risc d’exclusió social. Perquè, malauradament, actualment continuen havent-hi molts infants a Catalunya que no tenen les necessitats físiques ni emocionals cobertes. “Volem agrair la iniciativa de crear aquest espai per als nostres fills i col·laborar en el seu benestar i en el de les seves famílies” explica una mare el fill de la qual va rebre una beca per participar a un casal d’estiu l’agost de 2017.

La campanya “Cap infant sense colònies” compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri de Treball i Assumptes Socials a través del 0,7% de la casella “per altres fins socials”, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona i donants particulars i empreses.

Com fer donatius:

A través del web: peretarres.org/donatius
Per telèfon: 93 430 16 06
A través del compte: IBAN ES 80 2100 0435 5102 0019 0260