Notícies

El reforç escolar i la millora del resultats acadèmics

El reforç escolar i la millora del resultats acadèmics

12.09.18

El 94% dels infants que han participat en el programa de reforç escolar de la Fundació Pere Tarrés durant el curs 2017-2018 consideren que han millorat els seus resultats acadèmics a l’escola.

Avui comença l’escola, un dels recursos clau per aconseguir la igualtat d’oportunitats de tots els nens i nenes, però on paradoxalment també s’evidencien les desigualtats del seu entorn socioeconòmic. I és que la pobresa infantil es considera un factor de risc que influeix en el rendiment escolar i que predisposa al fracàs escolar a infants i joves. De fet, segons l’OCDE, els escolars espanyols de famílies més desfavorides tenen 11 vegades més risc de repetir curs.

Una de les iniciatives que acompanyen els nens i nenes que tenen dificultats a l’escola i que mitiga les diferències amb la resta de la classe són els programes de reforç escolar que realitzen a Catalunya un gran nombre d’organitzacions, unes activitats que estan demostrant la seva eficàcia.  

El 94% dels infants que han participat en el programa de reforç escolar de la Fundació Pere Tarrés durant el curs 2017-2018 consideren que han millorat els seus resultats acadèmics a l’escola.  La Fundació Pere Tarrés realitza un programa de reforç escolar en 40 centres repartits per tot Catalunya on participen 557 infants d’entre 6 i 17 anys que necessitaven acompanyament en les tasques escolars, i que en part, viuen situacions de vulnerabilitat social.

La finalitat principal d’aquest programa és treballar per l’èxit educatiu d’aquests infants i adolescents millorant la igualtat d’oportunitats i combatent el fracàs escolar i on la gestió de les emocions i la seguretat personal esdevenen dos elements clau.

“La major part d’aquests infants i joves tenen dificultats en la competència aprendre a aprendre. Ens trobem amb nens i nenes amb mancances en els hàbits i tècniques d’estudi: organització i gestió del temps i estratègies que els ajuden en l’assimilació dels aprenentatges com la realització de resums, esquemes, mapes conceptuals.  El primer pas és treballar aquesta competència i veiem com els resultats dels infants i joves milloren considerablement”, assegura Verònica Palasí, coordinadora del projecte.

Per aquest motiu, el programa de reforç escolar té un bloc d’aprenentatge en el qual els infants aprenen tècniques d’estudi, com gestionar el temps o com cercar la informació adient. D’aquesta manera, el 93% assegura que l’activitat de reforç escolar l’ha ajudat a saber com estudiar millor i el 87% responen que han millorat en aspectes com anotar els deures, aprendre a fer-los i portar el material que necessiten. I és que aquests elements tenen una influència important en el seu benestar emocional a l’escola.

“En el nostre dia a dia, ens trobem amb nois i noies preocupats que senten angoixa i presenten una baixa autostima, produït en part pel fet de no portar els deures fets, no entendre o no saber fer els exercicis o treure males notes en els exàmens” explica Palasí.

És per això, que un dels eixos principals del programa és el treball integral de l’infant aprofundint en aspectes com la gestió emocional, les competències socials i les habilitats personals. Justament, l’informe també constata que treballar conjuntament amb altres companys i companyes és el que més agrada als infants. Les activitats de reforç escolar tenen altres impactes beneficiosos en els infants. Així, el 45% dels nens i nenes considera que llegeix bastant més que abans de participar en el programa.

El programa es realitza des del 2014 i en aquests 4 anys ha atès un total de 1714 infants i joves de 40 centres (escoles, centres oberts, aules obertes, espais joves i servei de dinamització comunitària) de les ciutats de Barcelona, Tarragona, Hospitalet, Gavà, Mataró, Sabadell, Badalona, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, El Prat de Llobregat, La Segarra, Palau de Plegamans, Montcada i Reixac, Pineda de Mar i Olesa de Montserrat. El projecte compta amb el finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat procedents del fons de l’IRPF de la casella de “altres finalitats socials” de la declaració de la renda.

Aquest programa s’emmarca dins de les iniciatives de la Fundació Pere Tarrés destinades a combatre el fracàs escolar per tal de millorar la igualtat d’oportunitats d’infants i joves a través de l’educació. En aquest sentit, a més d’aquests 40 centres també en els 25 centres socioeducatius vinculats a la Fundació a on assisteixen uns 2.500 nens i nenes en situació vulnerable cada tarda també es realitza reforç educatiu, paral·lelament al treball de les competències socials de l’infant, la seva intel·ligència emocional i la família.

Informe del programa de reforç escolar: https://www.peretarres.org/arxius/fpt/informe-reforc-escolar-mtas1617-peretarres.pdf