Notícies

Voluntariat en temps de pandèmia

Voluntariat en temps de pandèmia

02.12.21

Sens dubte, el 2020 va suposar un abans i un després per a moltes persones que van perdre la feina, cosa que va contribuir a incrementar la situació de vulnerabilitat de moltes famílies. Això ha comportat que, en aquesta època de pandèmia, la tasca del voluntariat s’hagi tornat més imprescindible que mai per atendre a persones amb situació de vulnerabilitat.

Així ho constata el coordinador de projectes de Participació, Voluntariat i millora de gestió de la Fundació Pere Tarrés, Roger Buch, que assegura que el voluntariat social s’ha vist “més sacsejat” que mai durant la pandèmia. “S’ha vist desbordat per les grans necessitats que ha generat, però també s’ha vist reforçat per una onada de solidaritat”, remarca Buch en unes declaracions que realitza en motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre. Amb aquesta jornada, que té lloc des del 1985, es vol conscienciar a la població sobre la importància del voluntariat i reconèixer la tasca tant de les persones com entitats que tiren endavant projectes en benefici de la societat. 

Actualment, a Catalunya hi ha prop de 25.000 entitats actives, amb 1.550.000 persones associades i més de 510.000 persones voluntàries, segons dades de l’informe de l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya. Al detall, el 28% de les entitats centren la seva actuació en l’acció social, el 25% en la cultura i el 20% en l’esport. Així doncs, hi ha una gran diversitat de tipus de voluntariat, però els que predominen són els serveis socials, oci i lleure i serveis sanitaris.

Precisament, segons Buch, el voluntariat social és el que s’ha vist més afectat per la pandèmia de la Covid, ja que aquest intervé a la societat per atendre les necessitats dels col·lectius més desfavorits i en situacions d’exclusió social. A més, afegeix, “ajuda a denunciar les desigualtats i les causes d’injustícia que fan que hi hagi gent que no visqui amb bones condicions”.

En aquest sentit, gràcies a la labor de 249 educadors i educadores socials, així com de 224 voluntaris i voluntàries es va poder atendre a 115 famílies i més de 150 infants en els cinc centres socioeducatius que té la Fundació Pere Tarrés a Barcelona i a Mallorca. Una acció que va anar molt més enllà de l’acompanyament educacional d’infants i joves, sinó que també es va ajudar a la recerca laboral dels pares, a demanar prestacions, així com se’ls va oferir un suport psicològic i emocional.

Buch recorda que la labor del voluntariat és possible “gràcies a les entitats no lucratives, és a dir, associacions i fundacions, que són les que canalitzen tota aquesta tasca altruista”. En l’àmbit del lleure, el 92% de les entitats i associacions han adaptat els seus programes o activitats a les circumstàncies que ha comportat la crisi sanitària, segons dades d’un estudi elaborat per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL per encàrrec de Didania. Per això, s’ha buscat treballar les emocions i oferir una atenció personalitzada, però no només als infants o joves, sinó també a les seves famílies, així com els monitors, monitores, voluntaris i voluntàries que els acompanyen.

Ara bé, tot i l’esforç que han dut a terme fins ara voluntaris i voluntàries, Buch assegura que encara falta un gran recorregut per a seguir avançant. “El voluntariat es planteja com millorar el seu impacte, com fidelitzar la seva situació que està sempre, sempre, sempre pendent de les noves necessitats que puguin sortir”.