Notícies

Les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés conscienciaran els infants i joves sobre la sostenibilitat i la preservació del medi

Les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés conscienciaran els infants i joves sobre la sostenibilitat i la preservació del medi

Comparteix la notícia

24.04.25

La necessitat de preservar la biodiversitat en un context de canvi climàtic i d’escalfament global és un dels grans reptes del planeta, i de fet, segons el Baròmetre d'Opinió de la Infància i l'Adolescència publicat recentment per l’Unicef, el medi ambient és per primer cop una de les principals preocupacions dels joves i adolescents (en concret, la tercera, per sobre de qüestions com la feina, la guerra o el masclisme). En tant que les activitats de lleure tenen una finalitat transformadora i pretenen educar els infants i joves en els grans debats del nostre temps, els casals i colònies de la Fundació Pere Tarrés d’aquest estiu tindran aquest eix educatiu com a principal prioritat.

La Fundació, el seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans i la seva xarxa de centres socioeducatius han obert ja les inscripcions per als casals i colònies d’estiu, en què cada any hi participen uns 37.000 infants i joves entre finals de juny i principis de setembre.

La reflexió sobre el canvi climàtic i la importància de preservar la biodiversitat marina centraran l’eix temàtic dels casals d’enguany. Sota el lema “Descobrim la Mediterrània”, els prop de 45 casals que s’oferiran aquest any arreu del territori català aproximaran els joves participants a la cultura, la història i les tradicions de la regió mediterrània, a més de fomentar el respecte pel medi ambient i la biodiversitat marina. Els grups més grans també barrejaran aquesta educació per la sostenibilitat amb el periodisme, a través del projecte “Eco-corresponsals”. Emmarcades dins aquest fil temàtic, els infants participaran també d’activitats esportives, tecnològiques i de cohesió de grup. Una altra novetat d’enguany serà la realització de casals específics per a infants amb necessitats educatives especials.

Pel que fa a les colònies, enguany la Fundació oferirà uns 44 torns de colònies de temàtiques diferents. Les novetats més destacades seran unes colònies temàtiques inspirades en l’antic Egipte, per a infants de 6 a 10 anys, i les de circ i multiesport. Aquestes novetats se sumaran a les activitats d’anys anteriors: escola de bruixeria i encanteris, inspirada en el món del personatge literari i cinematogràfic Harry Potter, joves investigadors, natura i aventura, disseny de videojocs, ball, cuina, hípica o esports aquàtics, entre d’altres.

Tot i la gran diversitat temàtica, totes aquestes activitats s’enfoquen ja des de fa anys a sensibilitzar els infants i joves al voltant del canvi climàtic i la protecció del medi natural. Les cases de colònies se situen sovint en espais naturals privilegiats que permeten convertir les vivències diàries en plena natura en oportunitats educatives. A les colònies els infants gaudiran d’uns dies de lleure en plena naturalesa, on coneixeran aus rapinyaires que han estat rescatades o s’aproximaran al medi a través de tallers i activitats de descoberta, entre d’altres activitats que fomenten el respecte pel medi ambient i la biodiversitat. En aquestes experiències, els infants adquiriran valors i aprenentatges essencials, alhora que gaudiran i faran noves amistats, sempre acompanyats pels monitors i monitores, que esdevenen els seus referents i els ajuden en el seu procés de creixement.

Milers de voluntaris fan possible l’estiu als centres d’esplai

Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai també organitzen les seves activitats d’estiu, que culminen la feina realitzada durant el curs. L’estiu passat, per exemple, els esplais federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) van promoure més de 400 activitats, com colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball. El pla estratègic del MCECC contempla criteris de sostenibilitat en el disseny de les diverses activitats que promou cada centre d'esplai.

Una de les particularitats dels programes de lleure d’estiu dels centres d’esplai és que són possibles gràcies a la feina i compromís de prop de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

Beques per transformar l’estiu d’infants i joves

Un dels objectius que la Fundació Pere Tarrés es marca cada any és que el major nombre d’infants i joves possible puguin gaudir de les activitats d’estiu. Els casals i colònies són experiències educatives úniques i les condicions econòmiques de les famílies no n’haurien de ser motiu d’exclusió. De fet, el recent informe La universalització del lleure educatiu a Catalunya de la Síndica de Greuges de Catalunya ja denunciava dificultats en l’accés de les famílies en situació més vulnerable a les activitats d’educació en el lleure. Amb l'objectiu de compensar aquest buit, des de fa 15 anys l’entitat posa en marxa cada estiu la seva campanya de beques. L’estiu passat, la Fundació va mobilitzar els recursos necessaris per poder oferir activitats becades a més de 6.700 nens, nenes i joves, més que mai abans. Programes de beques com el de la Fundació eviten que es generin més desigualtats i permeten que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats educatives i socials, també a l’estiu.

Per poder donar aquestes oportunitats, la Fundació va destinar el 2024 a la campanya 2.184.576 €, gràcies al suport d’institucions i administracions públiques, d’empreses, de ciutadans a títol particular i dels recursos propis.