Notícies

Experts acadèmics i professionals de centres socioeducatius debaten com potenciar l’èxit escolar a través del lleure

Experts acadèmics i professionals de centres socioeducatius debaten com potenciar l’èxit escolar a través del lleure

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  

13.09.22

L’Estat espanyol és a la cua d’Europa pel que fa a les dades referents a l’èxit acadèmic i les activitats de lleure fora de l’horari lectiu poden contribuir a revertir aquesta situació i a afavorir la igualtat d’oportunitats per a infants i joves de famílies en situacions de vulnerabilitat. Amb aquesta premissa i amb l’objectiu de compartir experiències i proposar noves solucions a aquesta vella problemàtica, avui s’ha celebrat a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL la jornada “La millora de les competències acadèmiques dels infants i adolescents en situacions de vulnerabilitat: un repte per a la comunitat educativa”.

Durant la jornada, organitzada per la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, experts acadèmics i educadors i educadores que treballen en centres educatius i centres oberts han posat sobre la taula els reptes als quals s’enfronta la comunitat educativa avui en dia. La clau és l’assoliment en els infants i joves de les 7 competències que tant la UNESCO com el Govern espanyol marquen com a essencials per al desenvolupament acadèmic. Ara bé, com aconseguir potenciar aquestes competències en l’alumnat per tal d’aconseguir un millor rendiment escolar, especialment en els infants i joves que es troben en contextos de vulnerabilitat? La clau de volta són les activitats de lleure fora de l’escola, com els casals, les colònies, les activitats extraescolars o també les activitats que es realitzen en els centres socioeducatius, que, segons les investigacions promogudes per la Càtedra que s’han presentat avui, poden millorar el rendiment en múltiples aspectes: "Segons la seva pròpia percepció, els infants perceben millores en el seu rendiment acadèmic després de passar per espais com el temps de lleure educatiu i els centres socioeducatius. La conclusió és que aquests espais els permeten superar les dificultats que tenen en l'àrea acadèmica", explica Txus Morata, directora de la Càtedra.

Per això, representants de la Càtedra de Lleure però també de diverses organitzacions educatives han posat sobre la taula tot un seguit de propostes per desenvolupar les competències necessàries en els infants a través de les activitats de lleure educatiu, com ara: posar en marxa metodologies molt pràctiques, connectar els recursos didàctics amb les experiències i aprenentatges dels infants, incorporar de manera decidida les TIC en l’aprenentatge, dissenyar programes molt transversals, fer sentir els infants protagonistes del procés d’aprenentatge o crear espais per poder compartir experiències i fer treball en xarxa entre els professionals; entre d’altres.

“El model educatiu que tenim no respon als reptes d’allò que necessiten els infants ni tampoc als reptes globals de la societat. Hem de posar el focus en el desenvolupament de competències perquè els infants puguin seguir el seu projecte de vida superant el model educatiu basat en la reproducció sistemàtica de continguts i en la memòria”, ha diagnosticat Carles López, director de la Fundación Empieza por Educar a Catalunya.

Però una cosa és encertar el diagnòstic i l’altra guarir la malaltia. Els ponents han coincidit en que encara hi ha molta feina a fer. En l’àmbit dels reptes pendents, Ceci Monteis, coordinadora pedagògica de Programes d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés, ha destacat dues importants barreres que caldria superar per tal d’assolir la igualtat d’oportunitats educatives: “Els infants que arriben als centres socioeducatius tenen un autoconcepte i una autoestima molt baixos, i així és molt difícil treballar competències amb ells. D’altra banda, amb la pandèmia, la bretxa digital encara ha fet més mal del que ja estava fent. Ara els deures arriben en format digital i cada cop més moltes famílies no hi tenen accés per poder ajudar els seus fills. Això complica l’acompanyament.”

Per la seva banda, Ma Àngels Pavón, coordinadora del Servei d’Assessorament Psicopedagògic a Salesians Sant Vicenç dels Horts i professora associada de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, va afegir la salut mental com un altre aspecte clau a tenir molt en compte: “És imprescindible una atenció prioritària cap a la salut mental dels joves, les seves famílies i la dels professionals: cal un acompanyament als equips per aconseguir professionals cuidats.”

En resum, segons el director adjunt de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, que ha tancat la jornada, “es tracta de no oblidar els reptes que te l'educació al segle XXI, que ha d'atendre les necessitats reals dels ciutadans. En aquest sentit, el món fora de l'aula és un espai privilegiat per avançar."

"Cal preguntar-nos si el treball que estem fent amb els infants és el millor que podríem fer o si no hauríem de canviar determinades activitats per contribuir a progressar", ha conclòs Ruiz de Gauna.

La jornada s’emmarca en la campanya anual de la Fundació Pere Tarrés, que cada curs se centra a sensibilitzar al voltant d’una causa diferent, i que aquest curs vol posar en valor el lleure educatiu com un dels tres pilars bàsics (juntament amb famílies i escoles) que acompanyen els infants i joves en el seu procés educatiu i que caldria garantir com a aprenentatges universals més enllà del nivell adquisitiu de cada llar.