31.03.25
Les creixents necessitats en una societat on perviuen importants desigualtats fan que les professions socials siguin cada cop més demandades i, per tant, es generin nous llocs de treball vinculats a l’atenció i l’acompanyament a les persones. Així ho evidencia l’informe anual d’inserció laboral de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull, que cada any mostra índexs molt alts d’inserció laboral dels seus graduats i graduades. Segons aquest informe, la taxa d’inserció laboral, és a dir, la foto fixa de l’ocupació de les titulades i titulats, és del 86%. Així, el 86% dels graduats i graduades havia trobat feina en 6 mesos, el febrer de 2025, quan es va realitzar l’enquesta.
Cal afegir que, tot i que la taxa d’inserció és del 86%, només un 4% de les persones graduades el juny de 2024 era a l’atur en el moment de l’enquesta. La resta (un 10%) no es trobava en situació de recerca de feina perquè o bé estudiaven a jornada complerta o bé es trobaven en altres situacions, com dedicació a la criança de fills o malaltia.
El 62% de les persones enquestades havien trobat una feina relacionada amb la seva especialitat (educació social o treball social). Cal tenir en compte que molts dels enquestats tenen en realitat la doble titulació i que més de la meitat dels graduats en Treball Social que no consta que estiguin treballant d’aquesta especialitat, en realitat exerceixen com a educador o educadora social.
D’altra banda, el procés de recerca de feina ha estat molt ràpid en la majoria de casos. De totes aquestes persones que treballaven com a educadors/es socials o treballadors/es socials, el 72% va trobar la feina al cap de 3 mesos d’haver-se graduat, i el 89% al cap de sis mesos i un 36% fins i tot abans d’acabar els estudis, segons l’informe.
Una altra qüestió que analitza l’informe són els àmbits de treball més freqüents. Els enquestats que treballen com a educadors/es socials o treballadors/es socials ho fan en àmbits relacionats principalment amb infància i família, joventut i salut mental. Un 23,4% d’aquestes persones, a més, acaben treballant en la institució o el servei on han fet les seves pràctiques d’estudis.
La valoració dels estudis realitzats és alta. Les persones enquestades valoren els estudis amb un 8,1 de mitjana, mentre el 81,5% manifesta que tornarien a triar la mateixa carrera si haguessin de començar de nou i repetirien en la mateixa universitat. Un 93,5% també assegura que la formació rebuda al llarg dels quatre cursos d’estudis és adequada a la realitat que es troben en el sector professional.
L’informe s’ha elaborat a partir d’una enquesta telefònica realitzada el febrer de 2025 entre els estudiants de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés que van finalitzar els estudis el juny del 2024.