Notícies

Els esplais es reivindiquen a Salou durant la TrocaJove anual

Els esplais es reivindiquen a Salou durant la TrocaJove anual

28.04.25

L’esplai pot ser, a part d’una experiència transmissora de valors i aprenentatges, un espai ideal per vetllar pel benestar emocional dels infants i joves i per fer front a les pressions que els joves i adolescents reben en el seu dia a dia. La pressió per trobar una feina, per generar uns ingressos que els permetin ser autònoms i assumir els creixents costos del menjar, de l’habitatge... La pressió estètica i social, amplificada per un mal ús de les xarxes socials... “Davant de totes aquestes pressions que reben els joves i adolescents en el seu dia a dia, és clau la importància de l’escolta i de fer xarxa, i un lloc idoni per fer-ho és l’esplai”, ha reflexionat Anna Grau, presidenta del MCECC, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, en el marc de l’acte inaugural de la TrocaJove, la trobada anual dels joves i adolescents dels esplais. 

Des de fa 18 anys, el MCECC celebra aquesta trobada itinerant amb l’objectiu de fer xarxa entre els centres d’esplai dels diferents territoris, fomentar l’esperit crític, compartir coneixement i valors i formar en temàtiques d’actualitat. Enguany, Salou acull la trobada, en la qual durant tot el cap de setmana hi participen 942 joves provinents de 53 esplais vinguts d’arreu de Catalunya i Mallorca. La trobada d’aquest any se centra de manera molt especial en la consolidació dels esplais com a espais segurs on reforçar el benestar emocional i prevenir futurs problemes de salut mental, a través d’un eix temàtic vinculat a les pressions socials que reben els joves. 

Però aquests no han estat els únics temes que s'han posat a debat en el marc de la TrocaJove. Durant el cap de setmana, els assistents han pogut participar en espais de formació sobre una gran diversitat de temàtiques que afecten el treball diari de valors i educació en el lleure que realitzen els centres d’esplai. Hi ha hagut xerrades i tallers sobre trastorns de salut mental i gestió emocional, sobre consciència ecologista i associacionisme, sobre feminisme i perspectiva de gènere, sobre economia social i solidària, sobre treball en equip o sobre com abordar qüestions tabú com drogues, sexualitat o diversitat. També hi ha hagut tot un bloc dedicat a reflexionar des d’una perspectiva crítica sobre el bon ús de les xarxes socials, sobre la nostra imatge digital i sobre el paper dels influencers

A l’acte inaugural hi han participat la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Teresa Llorens, i l’alcalde de Salou, Pere Granados. Llorens ha explicat la seva participació com a infant i monitora en un centre d’esplai federat al Moviment de la Fundació Pere Tarrés: “L’esplai és una escola de ciutadania en la qual aprenem infinitat de valors, i on compartim experiències i coneixements que ens fan créixer”, i ha afegit: “Aquest és el valor del moviment de lleure que hi ha a Catalunya, i des de la Generalitat de Catalunya treballem per cuidar-lo i potenciar-lo”. Per la seva banda, Granados ha donat la benvinguda al miler de joves al municipi: “És un goig poder-vos acollir a Salou, un municipi que està treballant per ser sostenible en l’àmbit mediambiental”. Anna Grau ha intervingut a l'acte amb un agraïment i reconeixement cap als monitors i monitores per la tasca de referents i per l’acompanyament que fan als joves en una etapa clau de consolidació de la seva identitat: “L’esplai és un espai segur on compartir inquietuds, construir pensament crític i combatre discursos d’odi”.

La TrocaJove l’organitza el MCECC juntament amb la Fundació Santa Maria de Siurana, que aplega els esplais de les comarques de Tarragona. 

Els esplais MCECC de la Fundació Pere Tarrés són una federació amb més de 60 anys d’història que aplega més de 200 centres d’esplai a Catalunya, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els seus centres acullen prop de 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària de prop de 4.000 monitors i monitores.