15.07.25
El Col·legi de Treball Social de Catalunya té nova degana. Parlem dels reptes de l’ofici i de la necessitat de posar en valor la professió amb la Laura Morro Fernández, que va diplomar-se a l’antic Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona de la Universitat Ramon Llull, llavor del que actualment és la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Morro, experta en salut mental, combina el rol de degana amb la feina de cap de servei de Treball Social del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.
Què et va moure a estudiar Treball Social?
Vaig començar els meus estudis en Dret, motivada per una recerca de la justícia social, segurament influïda per experiències personals durant la meva infància, en què vaig viure de prop la fragilitat d’un sistema de benestar que deixava fora una part important de la població. A meitat de carrera, i després d'haver treballat en un col·lectiu d'advocades, em vaig adonar que el que realment m’interessava era el "després de la sentència", l'acompanyament a les persones un cop acabat el procés judicial. Després de valorar diferents opcions, vaig decidir iniciar la carrera de Treball Social, que em donava eines i opcions més àmplies per intervenir i acompanyar processos de canvi personal i social.
Què li aconsellaries a una persona que vol estudiar Treball Social?
Li diria que és una disciplina molt rica i diversa, que obre la porta a conèixer i intervenir en múltiples àmbits de l'acció social. A més de la intervenció directa amb persones, hi ha una gran vessant de recerca i incidència política (en el sentit ampli del terme), que pot apassionar especialment a aquelles persones amb inquietuds pel canvi social i el compromís col·lectiu.
Què creus que aporten les professions socials a la nostra societat actual?
Les professions socials aporten una mirada imprescindible sobre les desigualtats i les vulnerabilitats. Són clau per a l’acompanyament de les persones en situacions de dificultat, per a la defensa dels drets socials i per generar canvis estructurals. Ens ajuden a construir una societat més justa, cohesionada i inclusiva.
Vas estudiar a la Universitat Ramon Llull, concretament a l’antic Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB), que posteriorment va acabar sent la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL. Què va significar per a tu el pas per la nostra Facultat?
Guardo molt bons records del meu pas per l’ICESB. Tant del professorat —molts d’ells compaginaven la docència amb la pràctica professional i ens aportaven una mirada molt realista i propera—, com de l’ambient de treball i l’espai compartit amb els companys i companyes. Va ser un període de creixement personal i professional molt intens.
Què hi vas aprendre que hagis pogut aplicar en la teva trajectòria professional?
Tot! La formació que vaig rebre va ser la base del meu coneixement i m’ha servit al llarg de tota la meva trajectòria. Però més enllà dels continguts, destacaria l’enfocament ètic, la capacitat d’anàlisi crítica i la importància de la mirada sistèmica i integral en la intervenció social.
Quins reptes se’t presenten com a nova degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya?
El principal repte és continuar donant visibilitat i reconeixement a la professió, defensant el paper fonamental del treball social en tots els àmbits. Però igualment important és fer una mirada cap a dins: volem enfortir el vincle entre les col·legiades i el Col·legi, que és i ha de ser la casa de totes. Això implica generar espais de reflexió col·lectiva, cuidar i potenciar les professionals que en formen part, i atraure noves generacions que trobin en el Col·legi un espai viu, útil i de referència per créixer, compartir i incidir.
A més, compagines aquesta tasca amb la coordinació de l’àrea de Treball Social de l’Hospital del Mar. Què pot aportar una mirada social a l’àmbit sanitari? Per què és beneficiós?
La mirada social en l’àmbit sanitari és essencial per entendre la salut des d’una perspectiva integral. El treball social aporta una comprensió més àmplia de les situacions de les persones, tenint en compte el seu entorn, la seva xarxa i les condicions socials que poden incidir en la seva salut. Aquesta mirada complementa i enriqueix l’atenció sanitària, fent-la més humana, equitativa i eficient.
També vull posar en valor la capacitat que tenim les professionals del treball social per compaginar diferents tasques i rols: la gestió, la intervenció directa, la coordinació d’equips, la docència o la recerca. En el meu cas, a més de la responsabilitat al capdavant de l’àrea de treball social de l’Hospital del Mar i del Col·legi, compagino aquesta feina amb la meva trajectòria com a doctoranda i investigadora, un àmbit des del qual podem generar coneixement i aportar evidència per fer créixer la professió i incidir de manera més sòlida en les polítiques socials.
A la Facultat Pere Tarrés procurem tenir una vinculació estreta amb el Col·legi, com per exemple participant en el tribunal dels premis Dolors Arteman que convoqueu, en la revista de treball social que editeu, convidant a representants del Col·legi per fer xerrades al nostre alumnat... En quines línies conjuntes podrem continuar treballant a partir d’ara?
És fonamental mantenir i enfortir aquesta col·laboració, perquè la universitat és un agent clau en la construcció de la professió. Des de la formació inicial es transmeten els valors, el rigor i el compromís ètic que defineixen el treball social. Per això, és essencial que el Col·legi i la universitat continuem treballant plegats, generant vincles sòlids amb l’alumnat, fomentant el sentiment de pertinença i oferint espais compartits de reflexió, debat i construcció de coneixement.
Aquest any, per exemple, hem posat en marxa els premis del TSCAT als millors TFG en Treball Social, amb el conjunt d’universitats que imparteixen el grau de Treball Social, i per tant també amb la Facultat Pere Tarrés-URL. Creiem que és una molt bona iniciativa per posar de relleu la recerca realitzada per les estudiants, i que no només és un treball acadèmic sinó també una aportació al coneixement col·lectiu.
A més, volem impulsar línies conjuntes de recerca, accions d’incidència social i projectes innovadors que responguin als reptes emergents de la nostra societat. La connexió entre l’acadèmia i la pràctica professional és una de les grans fortaleses del nostre camp, i hem de seguir alimentant-la amb col·laboracions estables i significatives.