Notícies

La Fundació Pere Tarrés proposa 10 consells per gestionar millor l’inici de curs en família

La Fundació Pere Tarrés proposa 10 consells per gestionar millor l’inici de curs en família

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  

06.09.23

L’acabament de l’estiu i l’inici del curs escolar arriben sempre acompanyats d’un ventall d’emocions que no sempre són fàcils de gestionar. Tornar a l'aula després d'un estiu en què hem desconnectat tant i durant tants dies pot ser un repte tant per als infants com per als adults de la família. No obstant això, amb una mica de preparació i uns quants consells pràctics, la transició pot ser més suau i fins i tot emocionant. Des de la seva experiència com a entitat que porta més de 60 anys dedicada a desenvolupar projectes d’educació en el lleure, la Fundació Pere Tarrés proposa 10 consells per aplicar en família que poden permetre una entrada de curs més agradable i il·lusionant, acompanyats d’alguns exemples pràctics per ajudar a visualitzar com posar en pràctica aquests petits canvis en el dia a dia.

  1. Estableix rutines conjuntament i de mutu acord: Després de setmanes en què la improvisació ha passat per sobre de les rutines, cal començar a destinar moments del dia per estudiar, llegir i també per descansar. (Exemple: després de sopar, podem llegir un llibre junts amb els nostres fills i filles durant 20 minuts abans d'anar a dormir)
  2. Busca espais fixes i agradables per estudiar i fer les tasques de l’escola: Sempre que ens sigui possible, és molt recomanable trobar un lloc tranquil, lluminós i ben equipat a casa perquè el nostre fill o filla pugui estudiar o fer els deures. (Exemple: preparem un escriptori, si és possible en el dormitori de l’infant, amb llum bona i amb tots els materials que necessiti a l’abast perquè sigui un lloc agradable de treball.)
  3. Parla amb els i les mestres: Tant si són nous com si ja els coneixem, cal saber què esperen del teu fill o filla, de les seves emocions, relacions i del seu desenvolupament en l’espai educatiu. (Exemple: assisteix a les reunions de l'escola i pregunta als i les mestres com pots ajudar des de casa.)
  4. Llegeix amb ells i elles: Especialment en les primeres etapes educatives, és bàsic que els acompanyem en la seva descoberta de la lectura. (Exemple: podem començar amb una excursió a la biblioteca del barri. Triem un llibre de la biblioteca cada mes i llegim un capítol junts cada nit. D’aquesta manera fomentarem la lectura col·lectiva, l’escolta activa i la imaginació.)
  5. Ofereix-los ajuda amb els deures: Si el teu fill o filla té problemes a l’hora de realitzar les tasques que porta de l’escola, és important reforçar-los amb la teva ajuda. (Exemple: si no sabem com ajudar-los amb algunes tasques concretes, podem buscar un tutor/a que faci aquest acompanyament algun dia a la setmana o també utilitzar recursos en línia, com vídeos educatius.)
  6. Redueix el temps destinat a pantalles: La consola de jocs, els mòbils o les tauletes han estat companys de viatge aquestes vacances, però ara cal anar reduint-ne l’ús. No deixis que passin moltes hores davant la pantalla i intenta que aquest no sigui l’únic recurs d’oci. (Exemple: estableix una "hora sense pantalla" després de l’escola on podeu jugar a jocs de taula. Petits moments d’esbarjo “analògics” són molt importants per crear complicitats i generar confiança per explicar el dia a dia.)
  7. Aprèn coses noves amb els teus fills i filles: Si el teu fill o filla vol saber més coses sobre algun tema del qual tu no n’estàs prou informat, busca informació o activitats programades per tal d’aprendre junts aquest nou coneixement. (Exemple: si està interessat en els dinosaures, visiteu un museu de ciències naturals.)
  8. Pregunta-li com li ha anat el dia: Interessa’t sobre la jornada del teu fill o filla, pregunta-li què ha fet o què ha après avui. (Exemple: un bon moment pot ser durant el sopar. Mentre mengeu, fes-li preguntes com ara "Què has après avui que no sabies abans?")
  9. Escolta’l: Si el teu fill està preocupat per alguna cosa que viu a l’escola o durant el seu dia a dia, escolta'l i ajuda'l a trobar la manera de canalitzar els seus sentiments. (Exemple: si et diu que està nerviós perquè ha de fer una prova, practica amb ell o busca recursos per ajudar-lo a preparar-se. Pots fer-ho de manera lúdica, com un joc: prepara papers amb preguntes senzilles i respostes amb emoticones o dibuixos que representin emocions: això li facilitarà poder expressar millor els seus sentiments o emocions.)
  10. Participa de la vida de l’escola: Ves a l'escola, pren part en les activitats que s’hi organitzin, assisteix a les reunions de pares. Això t’ajudarà a estar més connectat amb l’entorn del teu fill o filla. (Exemple: en funció de la disponibilitat de cadascú, podem fer moltes coses, des d’unir-nos a l’associació de famílies a col·laborar en l’organització de les festes escolars.)

 

Aquestes deu recomanacions es podrien resumir en una: acompanya el teu fill o filla, escolta’l i estigues present i pendent de la seva evolució emocional davant d’un repte tant important com és encetar un nou curs lectiu. Les emocions i els neguits que segur que sorgiran aquests dies no sempre són fàcils d’expressar amb paraules. Cal ajudar els infants de casa a expressar aquests sentiments i a comprendre’ls, i sobretot, a entendre que cap d'aquestes emocions és dolenta. Totes són necessàries i de totes en podem aprendre.

Aquests consells han estat proposats per Helena Gregorio, del departament d’Escola i lleure de la Fundació Pere Tarrés.