Notícies

Arrenca la campanya solidària de Nadal per potenciar programes socials i educatius per a 6.200 infants en situació vulnerable

Arrenca la campanya solidària de Nadal per potenciar programes socials i educatius per a 6.200 infants en situació vulnerable

29.11.22

La crisi energètica i l’actual escalada de preus en àmbits de primera necessitat, com la cistella de la compra o l’electricitat, han tensionat encara més la situació ja insostenible de moltes famílies després de la pandèmia. Les repetides crisis han precaritzat encara més la situació de vulnerabilitat, una circumstància que ha acabat repercutint de manera molt directa sobre els infants. Per això, la Fundació Pere Tarrés posa en marxa un any més, i coincidint amb el Giving Tuesday, el dia global que promou la solidaritat, la campanya solidària de Nadal “Ajuda’ls a créixer”. L’objectiu de la iniciativa és aconseguir donatius en benefici dels més de 6.200 infants amb dificultats socioeconòmiques que l’entitat acompanya a través de la seva xarxa de 36 centres socioeducatius situats arreu de Catalunya i les Illes Balears.

Com a conseqüència de les circumstàncies esmentades, actualment a Catalunya una de cada quatre famílies amb fills menors d’edat està en risc de pobresa, una situació que afecta 400.000 infants i adolescents menors de 16 anys, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Una situació que previsiblement empitjorarà i que impulsa la Fundació Pere Tarrés a continuar acompanyant un any més aquests infants i joves en els àmbits educatiu i emocional, dos pilars fonamentals en el seu creixement i desenvolupament.

Tractaments bucodentals, reformes i llistes d’espera

En aquest context, la col·laboració de les empreses i de les persones a títol particular és clau. Els donatius rebuts permetran fer possibles alguns projectes com el finançament dels tractaments bucodentals o oftalmològics dels infants que participen en els 36 centres socioeducatius per a infants en situació de vulnerabilitat, que les famílies no poden assumir; la realització de millores per dignificar sales i espais dels centres; o l’increment del nombre d’infants i adolescents atesos, entre d’altres.

Pel que fa als tractaments mèdics, l’any passat la Fundació Pere Tarrés, amb la col·laboració de diversos centres dentals i gràcies als recursos obtinguts amb la campanya solidària i a d’altres donatius rebuts al llarg de l’any, va promoure revisions odontològiques a 487 infants, 290 dels quals van rebre un tractament bucodental. També, amb el suport de la Fundació Barraquer, va realitzar revisions oftalmològiques a 32 infants. D’aquests, 5 van rebre atenció clínica i 12 van haver de posar-se ulleres.

Durant el 2021, també es van poder remodelar i repintar els patis dels centres socioeducatius Poblenou i Poble-sec de Barcelona. Finalment, gràcies als donatius rebuts s’han augmentat també les línies en alguns dels centres propis de la Fundació Pere Tarrés per atendre les llistes d’espera de famílies que hi volen accedir, tot i que actualment la majoria de serveis continua tenint menys capacitat que la demanda existent. Com a exemple, en els tres centres propis que la Fundació té a Barcelona ciutat, als barris de Poble-sec, Poblenou i Raval, s’hi acompanyen en total uns 430 infants, mentre que la llista d’espera s’eleva fins a 330 nens i nenes més.

En total, els 36 centres socioeducatius integrats a la xarxa de la Fundació Pere Tarrés acullen 6.200 infants cada tarda a la sortida de l’escola. L’objectiu d’aquests serveis és que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants i puguin desenvolupar-se i créixer de forma positiva, a través del reforç escolar, les activitats educatives i de lleure, el treball d’hàbits i l’acompanyament emocional i psicològic.

Recollida de joguines i Giving Tuesday

La campanya es llança ara coincidint amb l’acció global Giving Tuesday, un moviment global sense ànim de lucre que avui aplega iniciatives solidàries per promoure la solidaritat entre persones, organitzacions i empreses.

A part d’aquesta campanya solidària, en el marc del projecte Giving Tuesday la Fundació té també en marxa una campanya específica de recollida de joguines per a infants en situació de vulnerabilitat que assisteixen als centres socieoducatius. Les successives crisis econòmiques han fet que moltes de les famílies dels centres s’hagin quedat sense recursos per cobrir les seves necessitats bàsiques d’higiene i alimentació, i en aquest context comprar regals per Nadal no és una prioritat. L’objectiu de la iniciativa de la Fundació és que els nens i nenes dels centres socioeducatius puguin gaudir i il·lusionar-se amb jocs i joguines aquest Nadal com la resta d’infants. Podeu llegir tota la informació d’aquesta campanya de recollida de joguines a https://www.peretarres.org/projectes-solidaris/projectes/campanya-joguines.

Oportunitats per a 12.000 infants

Al llarg de tot el 2021, l’activitat solidària de l’entitat, agrupada en el projecte “Ajuda’ls a créixer”, ha permès becar les activitats de lleure de 12.655 infants en situació de vulnerabilitat. Una xifra que a més dels 6.200 infants en situació vulnerable dels centres socioeducatius inclou els 5.249 nens, nenes i joves que van participar en activitats de lleure d’estiu becades, els 956 en centres oberts municipals i en altres programes d’entitats socials gestionats per la Fundació Pere Tarrés, els 213 becats en colònies escolars i un programa per a 37 joves migrants no acompanyats.