Fundació Pere Tarrés  
Aula Virtual
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Castellano | Contacte | Sol·licitud d'informació | | Intranet | Fundació Pere Tarrés
Estàs a: Inici  > Congrés  > Programa

3er Congrés del Lleure Educatiu | Programa

 

Descarregat el programa en format PDF

Divendres | 16 d'octubre | Matí, de 9 a 14 h

9 h Arribada i registre dels assistents. Lliurament de les documentacions
9.30 h Inauguració del Congrés.
Presentació institucional moderada pel periodista Xavier Coral
Hble. Sra. Neus Munté, Vicepresidenta del  Govern de la Generalitat i consellera de Benestar Social i Família.
Il•lma Sra.Maite Fandos, Diputada delegada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona
Il•lma Sra.Laura Pérez, Regidora de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.
Sr. Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés.
10.30 h

Ponència

El lleure educatiu davant la societat del segle XXI. Cap a la construcció d’identitats personals i de ciutadania activa. 

A càrrec de la Sra. Txus Morata, doctora en pedagogia per la Universitat de Barcelona (2009). Professora titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Directora del Màster Universitari en Models i estratègies d’acció social i educativa en la infància i l’adolescència.

11.30 h Pausa-cafè.
12 h

Taula rodona
Moderador: Sr. Xavier Coral

Les contribucions del lleure educatiu des de la perspectiva personal, de l’escola i la família, les organitzacions, i la cohesió social.

El lleure educatiu pot desenvolupar diferents esferes de la vida dels infants i de la societat en el seu conjunt, en base a les quals estructurem les aportacions que fa.

1. Individual

Desenvolupament de competències personals i professionals i actituds i valors per a la vida.

Ponent Dani Jover. Educador i emprenedor social. Membre de la Universidad Rural Paulo Freire i de la red d’economia solidaria de Catalunya.

2. Escola i família

El lleure en el marc de l’escola (extraescolars, menjadors...), per a afavorir la igualtat d’oportunitats,  per a la conciliació familiar i com a complement educatiu familiar.

Ponent Carles Armengol. Llicenciat en Pedagogia i Diplomat en Magisteri. Secretari general adjunt a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

3. Organitzacions

Els moviments d’educació en el lleure, les entitats i altres propostes de lleure educatiu.

Les aportacions a les empreses en el desenvolupament de les competències professionals.

Ponent Ricard Serlavós. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses a ESADE - Universitat Ramon Llull. Departament de Direcció de Persones i Organització a ESADE. Professor associat URL. Màster en Direcció i Administració d' Empreses a ESADE. 

4. Cohesió social

El lleure educatiu en tant que mecanisme de prevenció social, aprenentatge democràtic i participatiu, ús alternatiu del temps i generador de ciutadania i cohesió.

Ponent Pau Marí-Klose. Professor de Sociologia a la Universidad de Zaragoza i doctor en Sociologia a la Universidad Autonoma de Madrid. Màster a la University of Chicago i al Centro de Estudios Avanzados en Ciencias Sociales del Instituto Juan March.

Ha estat investigador a l'Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC, professor de la Universitat de Barcelona i responsable científic de l'Institut d'Infància i Món Urbà, on va ser director dels Informes de la Inclusió Social a Espanya de Caixa Catalunya el 2008 i 2009 .

Actualment és:

  • Investigador principal Proyecto Plan Nacional I + D + I
  • Investigador principal Fundación Areces
  • Investigador participant en un Programa Marc de la Unió Europea
  • Investigador participant de la Fundació CSIC-La Caixa
  • Pertany al grup de recerca sobre Política Social i Estat de Benestar (POSEB) al CSIC i del grup Analysis of Inequality and New Social Risks (AINSR), amb els quals investiga sobre pobresa, infància, reformes polítiques de l'Estat de benestar, els perfils dels beneficiaris de les polítiques socials, educació i polítiques educatives.

És autor i coautor de nou llibres i més de trenta articles acadèmics i capítols en obres col·lectives.

14 h Dinar.

 

Divendres | 16 d'octubre | Tarda, de 15.30 a 19.30 h

Espai d'experiències i recull de bones pràctiques 

16 h

Presentació d'experiències simultànies

Recull d’experiències de lleure educatiu. De les presentades es seleccionaran les més adequades pel Congrés i seran presentades aquest dia.

1. Lleure educatiu i innovació
2. Lleure educatiu i igualtat d’oportunitats
3. Adolescència i lleure educatiu
4. Lleure educatiu i diversitat

18 h

Conferència

Educar en temps d’incerteses o en temps canviants

A càrrec del Sr. Francesc Torralba Roselló, professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona.
Imparteix cursos i seminaris a universitats d’Espanya i Sud Amèrica així com conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure.
Presideix:

  • El Comitè d'Ètica Assistencial de la Fundació SAR-Quavitae
  • L’Observatori d'Ètica d'Aldeas Infantiles SOS
  • El Comitè d'Ètica de MC Mutual
  • El Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya

Actualment és Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell, Director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, Director del Ramon Llull Journal of applied Ethics i des del maig de 2011 President del Consell assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya.
Al  2011 va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu i al 2012 membre de la junta directiva d'Aldeas Infantiles SOS España.
Forma part del Consell assessor del Grup Memora i des del 4 de desembre de 2014 és acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Doctors.

 

Dissabte | 17 d'octubre | Matí, de 9.30 a 14 h

Debats en l'àmbit del lleure educatiu 

9.30 h

Debat 1. Lleure educatiu i innovació en un entorn digital

Pau Font, director de l’àrea de FP d’audiovisuals de Jesuïtes Educació. President Catalunya Apps. Membre de Generació Digital Catalunya Ràdio. Professor de FP del cicle Superior d’Animació 3D, jocs i entorns interactius a Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi.

Oriol Ripoll, especialista en jocs. Creatiu a “Jocs al segon”, una consultora dedicada al desenvolupament de jocs aplicats a projectes de comunicació i educació. Ha estat comissari d’activitats de jocs a diferents exposicions i grans esdeveniments.

Formador de jocs i del desenvolupament de les competències en el treball i la creativitat. Professor del màster del Desenvolupament d'habilitats directives de la UB, del Postgrau de creativitat i innovació de la UPF i del Postgrau d’emprenedoria de l’UPC.

Ha col·laborat en diferents universitats (URL, UPF i UdL) i programes formatius. És professor habitual al Porta 22 de Barcelona Activa. Ha escrit diversos llibres sobre jocs. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació difonent jocs i la cultura del joc. Escriu la columna setmanal En joc al suplement Estils de Vida de La Vanguardia i té una secció dedicada als jocs en el programa Via Lliure de RAC1.

Debat 2. Lleure educatiu i activitat econòmica

Pep Montes, gerent ACELLEC. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya. Va dirigir el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Consultor per a l'administració pública i per al món associatiu en els camps de la cultura, la planificació estratègica, la comunicació i la joventut. Ha dirigit equips humans i professionals en el sector privat, sector associatiu i en l'administració pública.

Miquel Àngel Essomba, pedagog, professor del Departament Pedagogia Aplicada de la UAB. Vinculat a diferents institucions de la societat civil Catalana, entre elles Minyons Escortes i guies de Catalunya, la Fundació Joan Bofill o Òmnium Cultural. Entre el 2008 i el 2012 va ser director del Centre de la UNESCO de Catalunya.

Debat 3. Lleure educatiu, diversitat i igualtat d’oportunitats. Desigualtat en l’accés al lleure educatiu

Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants, doctora en Dret i professora titular de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en el dret a l’educació i la immigració. 

Tate Bonany, mestre en educació especial i educació física. Logopeda. Professora d’EF a l’escola d’Educació Especial Sants Innocents de Barcelona. Presidenta de l’Associació JOCVIU, associació que vol contribuir al benestar i millora de la qualitat de vida del col•lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual per mitjà d’un projecte global i integral.

Debat 4. Adolescència i lleure educatiu

M. Àngels Pavón, psicòloga i professora al Departament Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona.

Xulio Cesar Iglesias Blanco, llicenciat en teologia pastoral, filosofia i ciències de l'educació. Des de 1980 dedicat a la pastoral escolar i del temps lliure. Actualment director del Centre Juvenil "Amencer" i coordinador de pastoral de la Escuela Salesiana de Ourense

11.30 h Pausa-cafè.
12 h

Conferència final 

Educación no formal, participación y cohesión social

Ponent Sr Imanol Zubero, doctor en sociologia i professor titular a la Universidad del País Vasco. És autor de nombrosos articles i llibres sobre sindicalisme i canvi tecnològic, noves tecnologies de la informació, moviments socials, voluntariat, violència i política en el País Vasc.

13.15 h Conclusions del Congrés. A càrrec del Sr. Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals i de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, i de la Sra. Maria València, presidenta de Didania.
  Cloenda del Congrés.

 

 © Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere Tarrés


Formació, consultoria i estudis | Carolines 10 | 08012 Barcelona | Tel. 93 410 16 02 | Fax 93 439 45 15 | formacio@peretarres.org