Notícies

Els serveis educatius i socials de la Fundació Pere Tarrés inicien el curs

Els serveis educatius i socials de la Fundació Pere Tarrés inicien el curs

05.09.23

Tot coincidint amb l’inici del curs escolar, la Fundació Pere Tarrés arrenca, també, entre aquesta setmana i les pròximes el gruix dels seus serveis educatius i socials. Al llarg de l’any 2022, la Fundació va acompanyar més de 448.000 persones.

Així doncs, des de l’ampli abast al qual es dedica la Fundació, engega motors aquesta mateixa setmana als espais migdia, un servei que inclou l’àpat al menjador, així com la dinamització d’aquest temps formatiu i lúdic abans de la tarda, en el qual els infants aprenen hàbits d’alimentació saludable, de comportament a taula i valors mitjançant accions planificades. El 2022, uns 22.590 participants van gaudir de l’oferta dels espais migdia, així com de les activitats extraescolars. Aquest curs, 2023-2024, la Fundació gestiona 10 cuines.

Des de la Fundació es vetlla, també, pel desenvolupament de les capacitats sensorials, motrius i emocionals dels més petits. Les escoles bressol, que acullen els infants d’entre 0 i 3 anys, iniciaran el curs el setembre, atenint-nos a l’escolarització de la infància, pedagògicament, dels primers anys de vida, tot i que aquesta no tingui un caràcter obligatori. Aquest curs, es preveuen 2.000 infants i una trentena d'escoles bressol, en total. La Fundació també seguirà la gestió -aquest és el segon curs consecutiu- de l'escola bressol El Ginjoler, la primera escola bressol pròpia de la Fundació. Aquest any, la Fundació també gestionarà 5 escoletes infantils a Maó, a Menorca (Cap de Creus, Fort de l’Eau, Sant Climent, Es Passerells i Es Busquerets), que iniciaran la seva activitat dilluns 11 de setembre.

Al seu torn, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull (URL) obre el curs el pròxim dimarts 12 de setembre amb les sessions de benvinguda de les diferents modalitats d’estudis disponibles (els graus d’Educació Social i Treball Social, entre més possibilitats), i l’endemà, dimecres 13, serà el moment d’iniciar les classes universitàries per formar-se en professions vocacionals que fan possible la transformació social. El 2022, un total de 752 alumnes van estudiar els graus d’Educació Social i Treball Social, màsters i postgraus en acció social a la Facultat.

Així mateix, els cursos del centre de formació de la Fundació començaran a partir de la setmana vinent. Es tracta d'un espai formatiu el qual engloba alumnat d'entre 18 i 40 anys. Enguany, destaca l'inici dels cicles formatius d'Educació Infantil i Integració Social, amb 27 i 30 alumnes respectivament, d'entre 17 i 24 anys, majoritàriament. L'àrea de lleure, després dels cursos residencials i els intensius d'estiu, arrenca amb la nova programació a pràcticament tot el territori, amb formacions obertes i d'altres subvencionades, amb participants d'entre 18 i 24 anys. De fet, ara comença la tercera edició de la formació de monitors/es de lleure en modalitat teleformació. A finals d'any, arrencarà la formació subvencionada, amb una mitja de 15-20 alumnes per grup. Referent a la programació oberta, l'inici d'uns 10 cursos té lloc els dimecres, cada dues setmanes. Durant el 2022, van ser 50.980 els participants en formacions de lleure, acció social, gestió d’entitats i programes d’inserció sociolaboral. 

La Fundació Pere Tarrés també oferirà, a partir de finals de setembre i principis d’octubre, activitats extraescolars en centres educatius d’arreu de Catalunya. Es calcula que hi participaran al voltant de 352 infants, que podran triar activitats com música (piano, sensibilització musical), teatre, danses del món, esports (bàsquet, natació, skate, escacs...), estones de biblioteca, llengües (anglès, alemany...). Les extraescolars són activitats de lleure educatiu fora de l’escola que aporten aprenentatges significatius als infants, i complementen l’educació dins de l’aula. Per exemple, fonamenten la capacitat de socialització i el treball en equip, la participació, la relació entre iguals, la creativitat i la resolució de conflictes, entre altres.

La tasca dels 200 centres i clubs d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) dona el tret de sortida els primers caps de setmana d’octubre amb un total de gairebé 26.200 participants, entre els quals s’inclouen infants, adolescents i joves acompanyats pel voluntariat d’uns 4.169 monitors i monitores arreu del territori. Ara, durant aquestes setmanes de setembre, els centres i clubs d’esplai van preparant, progressivament, el curs que comença.

Per la seva banda, la Xarxa de Centres Socioeducatius (XACS) iniciarà l’atenció als infants el 2 d’octubre als 4 centres propis (Poble-Sec, Raval, Poblenou i Sant Adrià), amb usuaris que de forma diària, a les tardes, podran disposar d’aquest servei, en el qual es proporciona als infants -prioritzant aquells que es troben en situació de vulnerabilitat- desenvolupament humà, emocional i competencial mitjançant reforç escolar i atenció psicològica, entre altres projectes. En total, 520 infants d’entre 3 anys i 16 seran atesos en els centres propis de la Fundació, amb una vintena d’infants a l’espai materno-infantil (de 0 anys a 3).