Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies
  • La Fundació Pere Tarrés considera que reprendre les colònies escolars suposa un reconeixement a la importància del lleure en el procés educatiu

La Fundació Pere Tarrés considera que reprendre les colònies escolars suposa un reconeixement a la importància del lleure en el procés educatiu

26.02.21

La Fundació Pere Tarrés ha valorat positivament l’aprovació avui per part del Procicat de l’autorització per realitzar colònies escolars amb pernoctacions, sempre que sigui amb el grup bombolla de classe. Des de la Fundació celebrem aquesta represa, que significa un reconeixement a la importància d’aquestes activitats de lleure en el procés educatiu dels infants i també un reconeixement a la bona feina realitzada per les escoles i la comunitat educativa en general en aquest curs tant complicat.

Des de la Fundació Pere Tarrés recordem que les activitats de lleure educatiu, i de manera molt significativa les colònies, són essencials per al desenvolupament i la socialització dels infants i joves, especialment dels que es troben en situacions més vulnerables, i sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d'ells han hagut de viure durant aquest any. Les activitats de lleure, com les colònies, les extraescolars o les activitats dels esplais són, a més, generadores d'igualtat i d'oportunitats socials i un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets dels Infants.

Colònies segures i adaptades a les normatives sanitàries

En segon lloc, també volem manifestar un cop més que les colònies són segures, com s’ha evidenciat al llarg de l’estiu passat, en què només es va registrar un percentatge ínfim de contagis de Covid-19 entre els participants en activitats de lleure a l’estiu: en les colònies i casals de la Fundació Pere Tarrés, 10 casos, 5 dels quals adults, entre els més de 21.000 nens i nenes participants. Cal recordar que la totalitat de les instal·lacions segueixen les diferents normatives higièniques i sanitàries establertes per les autoritats sanitàries. Per tant, tot i que el lleure continuarà sent el gran protagonista, les colònies escolars d’aquest any primaran la seguretat de les activitats i per això la Fundació Pere Tarrés ha adaptat totes les seves activitats i cases de colònies als protocols i normatives decretats per les autoritats sanitàries per prevenir el Covid-19: mascaretes, distància física entre els infants, higiene recurrent de mans, presa de temperatura, etc.

Les entitats de lleure, doncs, estem preparades per acollir els infants. Volem remarcar la necessitat que té el sector per reprendre d’una vegada l’activitat després de mesos de restriccions. Cal recordar que el sector de les colònies ocupa centenars de persones i està extès i plenament implantat arreu del territori català. Alhora, des de la Fundació Pere Tarrés percebem la il·lusió dels infants i de les seves families davant la possibilitat de reprendre aquesta activitat amb tanta tradició i presència al nostre país. La reobertura d’avui és una bona notícia i fem una crida a les escoles i a les famílies a que confiïn en la seguretat de les activitats de nostra entitat i permetin que els seus alumnes i fills i filles gaudeixin, un any més, d’experiències inoblidables en el marc de les colònies que els faran gaudir i créixer com a persones.

Les mesures aprovades avui suposen un pas més en la represa progressiva de les activitats de lleure, que ja s’ha iniciat aquesta setmana amb la reobertura de les activitats extraescolars i els centres d’esplai, tot i que des de la Fundació es manifesta també la preocupació pel fet que es continuï deixant fora del lleure als adolescents i joves. Des de la Fundació Pere Tarrés demanem al Govern català que mantingui i ampliï la confiança en el sector i remarquem la necessitat que tenim les entitats de lleure de comptar amb uns criteris estables que ens permetin treballar pel benestar dels infants.