Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies

Començen els casals d'estiu de la Fundació Pere Tarrés

25.06.18

Avui han començat la majoria de casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a Barcelona, àrea metropolitana i a la província de Tarragona. En total, més de 30.000 infants i joves participaran en alguna de les més de 600 activitats que la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya, ha preparat juntament amb els seus centres d’esplai vinculats.

Els primers en marxar de colònies van ser els infants i monitors del Centre d’Esplai Trencaclosques. Concretament, una quarantena d’infants entre 6 i 13 anys del Centre d’Esplai Trencaclosques del MCECC de la Fundació Pere Tarrés van marxar una setmana de colònies acompanyats per 10 monitors voluntaris el passat dissabte 23 de juny.

La trajectòria de les activitats d’educació en el lleure a Catalunya és llarga i consolidada. De fet, aquest any se celebra el 125è aniversari de les primeres colònies d’estiu al nostre país, l’escoltisme celebra el seu 90è aniversari i la Fundació Pere Tarrés commemora els 60 anys de l’inici de la seva activitat, iniciada amb l’organització de les colònies en el marc de Càritas Diocesana de Barcelona.

El sòlid arrelament social de les entitats de lleure es fa palès en l’existència de diversos moviments i federacions, que des de les tradicions dels centres d’esplai o l’escoltisme, agrupen diferents entitats. D’entre aquestes entitats sense ànim de lucre destaca la Fundació Pere Tarrés, que va promoure de les activitats de lleure per un 34,89% dels infants i joves durant l’estiu de 2017, esdevenint l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 450 activitats d’estiu gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que s’han preparat amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.

Una oferta pensada perquè tots els infants puguin desenvolupar les seves capacitats i gaudir al mateix temps

Els pares cada cop estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar altres habilitats i aficions diferents del currículum escolar. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia oferta per permetre que tots els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat. La principal novetat d’enguany són les colònies de màgia i les de música, però també destaquen altres opcions que van tenir molt bona acollida l’estiu passat com les colònies de disseny de moda, però també destaquen les colònies de cuina en col·laboració amb la Fundació Alicia i Món Sant Benet. I un any més es realitzaran Colònies de teatre, colònies de ball, colònies de robòtica i de disseny de videojocs. Un any més i gràcies a la gran demanda de l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés ha ampliat la seva oferta de colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

Una altra novetat que ofereix la Fundació Pere Tarrés és el Sónar Campus, un campus d’innovació, creativitat i tecnologia adreçat a joves entre 14 i 17 anys

Per als pares que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés organitza els casals d’estiu on el centre d’interès serà la Festa Major. Cada setmana els participants coneixeran diferents personatges i festes, endinsant-se en la cultura, les tradicions i els costums del Seguici Popular, combinant-t’ho amb la pràctica de l’esport, els jocs d’aigua, les gimcanes i les excursions.

Campanya solidària Cap infant sense colònies

Malgrat que els indicadors macroeconòmics són positius, hi ha moltes famílies per a les quals aquesta recuperació no ha arribat i els impedeix, entre altres coses, que els infants d’aquestes famílies més desafavorides puguin gaudir d’activitats de lleure durant l’estiu. Aquest estiu 2018, la Fundació Pere Tarrés pretén becar uns 3.600 infants amb una inversió econòmica d’1.029.056,77 € que es destinarà a activitats de centres d’esplai i centres socioeducatius, a colònies i casals socials i també a activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals.

Les 1.900 beques dels centre d’esplai i centres socioeducatius s’adrecen als infants que durant l’any participen en les activitats d’atenció educativa i social dels centres socioeducatius i dels centres esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) i també són obertes al barri o població on es realitzen. Les beques es concediran en funció de criteris socioeconòmics establers per la comissió de beques.

Les 1.260 beques per a colònies i casals socials estan destinades a infants que es troben en situació de vulnerabilitat greu derivats de serveis socials, escoles, centres tutelats i centres socioeducatius de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació. Els infants que accedeixen aquestes activitats tenen una beca del 100% de l’import.

Les 440 beques de les activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals s’adrecen als infants que volen gaudir de colònies i casals d’estiu, i que per la situació econòmica familiar els és necessari accedir a un ajut.

Com a entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés recomana a les famílies que la tria de les activitats es faci seguint criteris de qualitat i ajustant-se als objectius que s’esperen d’aquesta experiència. En aquest sentit, ha elaborat un decàleg per orientar als pares i mares en aquesta tria.