Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies

S’inauguren les reformes de la casa de colònies Binicanella a Mallorca

19.10.19

El bisbe de Mallorca Mons. Sebastià Taltavull ha inaugurat la reforma de les instal·lacions de la casa de colònies Binicanella de la Fundació Pere Tarrés a Mallorca, situada a la localitat de Bunyola. L’acte ha servit per donar a conèixer les obres de rehabilitació de la casa que han permès adequar els espais per millorar la tasca educativa i social de l’entitat a Mallorca, i alhora per donar a conèixer l’activitat que realitza la Fundació Pere Tarrés a l’illa des de 2016 i explicar els reptes de futur que es planteja.

Durant la inauguració el bisbe de Mallorca Mons. Sebastià Taltavull ha agraït a la Fundació Pere Tarrés haver donat el gran pas de tirar endavant el projecte educatiu i social a l’illa. El bisbe ha destacat que: “la instal·lació estigui oberta a tothom, grups d’esplai o d’agrupaments escoltes, escoles i famílies”. En la seva intervenció, Taltavull ha lloat les colònies per ser un moment de descobriment i respecte envers la natura per a les noves generacions. Andreu Bujosa, alcalde de Bunyola, localitat on se situa la casa de colònies Binicanella ha manifestat la seva satisfacció per comptar amb una instal·lació d’aquest tipus al seu municipi, ja que les activitats de lleure que s’hi realitzen fomenten valors com la solidaritat, la pau i el respecte. Josep Oriol Pujol, director de la Fundació Pere Tarrés s’ha referit a la casa com a: “catalitzador natural que ajudi a enfortir realitats comunitàries i cíviques”, donant compliment a una de les missions de la Fundació Pere Tarrés, l’atenció a la infància vulnerable. Pujol ha remarcat l’anhel d’esdevenir un equipament de referència per escoles, grups d’esplai i famílies.

Prop d’un centenar de persones de la societat política, civil i associativa han assistit a l’acte d’inauguració, entre les quals Sebastià Lliteras, director de l’Institut Balear de Joventut de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, persones membres dels grups d’esplai de l’illa, educadors i educadores dels projectes educatius i socials de la Fundació a Mallorca, representants de la Fundació “la Caixa”, i responsables de l’equip d’arquitectes encarregats de la reforma de la casa.

Adequació de la casa de colònies Binicanella

La Fundació Pere Tarrés ha promogut la reforma, que s’ha realitzat per poder reobrir la casa en condicions  i que ha consistit en l’adequació dels diversos espais i la millora de les condicions d’accessibilitat, seguretat i comoditat. La inversió per aquesta primera fase ha estat de 660.250 € (IVA inclòs), que s’han finançat gràcies a les subvencions de la Fundació “la Caixa”, de 60.000 €, i de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, de 43.141 €, a més de fons propis de l’entitat.

Amb aquesta inversió, s’ha deixat la instal·lació en les millors condicions d’habitabilitat i seguretat, per fer mes fàcil la feina educativa i social amb els usuaris. És a dir, amb l’adequació de la casa s’assegura que els infants, joves i famílies gaudiran d’uns dies convivint en un medi natural, no només pel que fa a les activitats de lleure, sinó també pel que fa a la part de hostalatge necessari en les estades de colònies. Els infants i joves en situació vulnerable seran els principals beneficiaris de la reforma d’aquesta instal·lació. La Fundació Pere Tarrés ja va organitzar-hi l’estiu de 2017 les primeres colònies socials a Mallorca, amb cinquanta infants en situació de vulnerabilitat social.

El compromís educatiu i social de la Fundació a Mallorca

La presència de la Fundació Pere Tarrés a Mallorca es va iniciar el 2016 per impulsar, promoure i revitalitzar l’acció educativa dels 18 grups d’esplai a l’illa, federats a Grups d’Esplai de Mallorca (GDEM) de la Fundació Esplai les Illes. Paral·lelament a aquesta activitat, la Fundació Pere Tarrés es va marcar també com a prioritat realitzar acció socioeducativa vers la infància vulnerable de les Illes, atesa la situació d’aquest col·lectiu: un de cada cinc infants de Palma de Mallorca viuen en situació de pobresa, segons dades de Serveis Socials. Així doncs, per atendre les necessitats educatives i socials dels infants en risc d’exclusió social de l’Illa, la Fundació Pere Tarrés va obrir, el 2018, el Centre Socioeducatiu Can Tàpera al barri de Cala Major, a Palma de Mallorca. Aquest 2019, la Fundació també ha obert el centre Socioeducatiu Verge de Lluc a la capital de l’illa.

L’impacte educatiu i social dels projectes i activitats que la Fundació Pere Tarrés realitza a Mallorca arriba a unes 2.400 persones a Mallorca acompanyats per 26 treballadors i treballadores i 432 monitors i monitores dels grups d’esplai, que de forma voluntària acompanyen a infants i joves cada cap de setmana.

Inauguració casa de colònies Bincanella (Bunyola, Mallorca)