Notícies

Recomanacions de la Fundació Pere Tarrés per un estiu ple de lleure i educació

Recomanacions de la Fundació Pere Tarrés per un estiu ple de lleure i educació

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  
Monitors  

26.06.18

L’arribada de l’estiu posarà, un any més, el punt i final al curs 2017-18 per a més d’un milió i mig d’alumnes catalans escolaritzats. El divendres 22 de juny serà l’últim dia a les aules per a 1.562.780 nens, nenes i joves que començaran vacances. La finalització del curs escolar suposa l’inici de les estades amb els avis, altres familiars o cangurs; la participació de la diversificada oferta de lleure educatiu i el gaudir d’uns dies de la companyia de les mares i els pares, si és possible, fora de l’entorn habitual.

Activitats de lleure
Catalunya és el país dels esplais, caus i agrupaments escoltes així com de les institucions i entitats que els apleguen, tal i com mostren les xifres de participants de les activitats de lleure al llarg de la temporada d’estiu, que comença el 23 de juny. L’estiu passat es va assolir un rècord històric en participants, amb 276.904 infants i joves i dirigents que van gaudir de casals, acampades, rutes o camps de treball, segons dades de la Direcció General de Joventut (DGJ).

L’elevat nombre de propostes de lleure pot generar dubtes a l’hora d’escollir les activitats d’estiu més adequades pels fills o filles. La Fundació Pere Tarrés proposa un decàleg per orientar a les famílies en aquesta decisió. Els deu punts han estat elaborats per Pere Vives, cap d’educació ambiental de l’entitat:

1. Triar una entitat amb experiència reconeguda en el sector del lleure
2. Tenir en compte l’edat i les motivacions del noi/a a l’hora de triar l’activitat (demanar consell als especialistes de l’entitat organitzadora)
3. Pactar amb els fills o filles la seva participació en l’activitat d’estiu
4. Assessorar-se amb coneguts o familiars que hagin estat usuaris de l’entitat
5. Demanar informació sobre tots els aspectes de l’activitat (monitors/es, instal·lacions, activitats concretes).
6. Assistir a les reunions informatives prèvies.
7. Observar el comportament del fill/a durant els dies previs a l’activitat
8. Recordar que el període d’adaptació de cada noi i noia és diferent
9. No imposar activitats que l’infant o jove rebutja
10. Regular la utilització de dispositius electrònics (cd’s portàtils, mp3) i telèfons mòbils així com els diners que comporten per tal d’afavorir la integració i les relacions amb els companys/es.

Les colònies, casals, campaments o rutes són activitats educatives que conformen una experiència única que ajuda al desenvolupament de l’infant. Són activitats amb un alt valor pedagògic que fomenten el joc, la vida en grup, la convivència en un espai diferent de l’habitual i l’adquisició de valors, actituds i hàbits que no es poden treballar amb la mateixa intensitat en entorns més formals com, per exemple, l’escola.

A l’estiu, lleure i educació
Sigui quina sigui l’opció de lleure escollida per les famílies, en aquesta època de l’any arriba el moment de l’etern debat: els alumnes han de fer deures a l’estiu? En cas afirmatiu, com han de ser les tasques? Hem d’optar pel clàssic quadern o bé escollir alternatives més innovadores? Algunes famílies són partidàries de trencar amb tot, les vacances són per gaudir-les i no per fer deures. Altres cerquen recursos per no oblidar conceptes treballats durant el curs escolar. I d’altres que opten per alguna de les ingents propostes de quaderns d’estiu.

El llibre, company d’estiu
Davant aquesta situació, Bet Bartrina, docent dels cursos de lleure de la Fundació Pere Tarrés, ens planteja una dinàmica educativa per realitzar amb els infants aquest estiu, regalar-los un llibre. Cal tenir en compte la temàtica i reflexionar què els pot agradar i què no, ja que ells seran els protagonistes d’aquesta història.

El llibre serà l’eix per aquest projecte de educatiu i de lleure adreçat a infants que l’hauran de contextualitzar a través de les eines que tinguin al seu abast, com preguntes a adults, consultes a biblioteques o consultes al web. Bartrina proposa treballar-hi a partir de cinc propostes: 

1. Organitzar un viatge al lloc on passa l’acció del llibre, buscar com arribar-hi, allotjament, llocs d’interès per a visitar, parcs per a passejar...
2. Buscar quina és la gastronomia típica del lloc, llegir-ne algunes receptes i cuinar-les.
3. Escriure una fitxa del llibre.
4. Expressar allò que ens ha fet sentir el llibre a través de cançons, de la pintura o el dibuix, entre d’altres recursos plàstics.
5. Desplaçar-se, si és possible, al lloc on passa l’acció i organitzar una excursió per a conèixer-ne de primera mà els monuments i edificis, la fauna i la flora que l’identifica.

“El transcurs de les activitats ens permetrà transmetre valors i aturar les obligacions diàries” afirma Bet Bartrina. Des de la Fundació Pere Tarrés s’anima a les famílies a gaudir d’espais de qualitat compartint impressions i opinions. És el que deia Umberto Eco, som allò que els pares ens van ensenyar quan no estaven intentant ensenyar-nos res. A la Fundació Pere Tarrés estan convençuts que és en la quotidianitat com s’eduquen els valors positius.

Podeu llegir la dinàmica educativa del llibre sencera al post “El gust de llegir un bon llibre”: https://www.peretarres.org/coneixement/bloc-familia/el-gust-per-llegir-un-bon-llibre