Notícies

Els Consells d’Infants, una oportunitat per formar part de la vida política

Els Consells d’Infants, una oportunitat per formar part de la vida política

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  
Formació  

04.11.20

Segons diu l’article 12 de la Convenció dels Drets dels Infants de Nacions Unides: “Els estats membres i les seves institucions han d’assegurar a l’infant amb capacitat de formar un judici propi el dret a manifestar la seva opinió en tots els afers que l’afectin. Les opinions dels infants han de ser tingudes en compte segons la seva edat i maduresa.” És a dir, cal garantir que els infants i adolescents puguin exercir el seu dret a la participació.

La Fundació Pere Tarrés vetlla, des de fa 7 anys, per l’acompliment del dret fonamental dels infants a exercir com a ciutadans i participar de la vida democràtica. Ho fa a partir dels anomenats Consells d’Infants, uns espais de participació formats per alumnes del cicle superior de primària (entre 9 i 10 anys) que els permeten aprendre els principis i valors de la democràcia. Com a ciutadans, són partícips d’exercir els seus drets i, per tant, tenen la possibilitat d’implicar-se i transformar la ciutat on viuen. Un exemple n’és el Consell d’Infants d’Esplugues. Aquest projecte es va iniciar l’any 2013 a Esplugues de Llobregat amb la col.laboració de l’Ajuntament. L’any 2017, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans també va incorporar la Fundació com a gestors del projecte del Consell d’Infants. Actualment hi participen més de 500 nens i nenes en total, aproximadament.

L’Aleix Masramon, coordinador pedagògic del projecte, ens explica el seu objectiu: “Són espais de participació infantil sobre un centre d’interès, per exemple, el moviment LGTBI, el foment de la lectura o la definició dels elements per a un parc infantil. En aquest últim cas, els infants feien propostes sobre com volien que fos el parc infantil del Parc del Pou d’en Fèlix, a Esplugues de Llobregat. D’aquesta manera, els infants tenen dret a dir la seva i poden prendre decisions sobre el desenvolupament de la seva ciutat.”

Com funcionen els Consells d’Infants?

El projecte, en el qual participen infants de cinquè de primària d’escoles públiques i concertades de les dues ciutats on es duu a terme, es divideix en un total de 6 sessions en horari lectiu, a l’escola amb tot el grup classe, i 4 sessions plenàries en horari no lectiu, que tenen lloc a l’ajuntament i on només hi poden assistir els representants de cada classe. En total, els representants de cada classe dediquen 6 hores -6 sessions d’una hora cadascuna- al procés amb la resta de companys de classe en horari lectiu i 6 hores més -4 sessions d’una hora i mitja- en horari no lectiu.

A la primera sessió, a l’escola, els alumnes s’encarreguen d’escollir els seus representants amb l’ajuda del/la professor/a i el/la dinamitzador/a del projecte. Un cop escollits, els representants de cada classe assisteixen a la primera sessió plenària on l’alcalde o alcaldessa fa la presentació del projecte i s’anuncia el centre d'interès que es tractarà. Les dues sessions següents es fan a l’escola i tenen l’objectiu de definir de què es parlarà i quins son els conceptes clau. Es fa un diagnòstic de quin és el problema que té la ciutat en relació

al tema que es tracta i es comparteix amb la resta d’escoles, dinamitzadors/es, coordinadors/es i regidories implicades en la segona sessió plenària. Les dues sessions següents tornen a ser a l’escola i aquest cop serveixen per recollir propostes i desenvolupar-les, per tal de compartir-les i complementar-les a la tercera sessió plenària. La quarta i última sessió plenària serveix perquè l’alcalde/alcaldessa exposi les propostes i les retorni als participants, que les reben i s’encarreguen d’avaluar-les a la sisena i última sessió a classe.

Com a exemple, el projecte del curs 2019-2020 a Esplugues de Llobregat tenia com a objectiu crear propostes sobre accions que es podien dur a terme a la ciutat per construir-la en base al concepte “Playful”, que engloba tota una sèrie d’accions per utilitzar el joc com a eina innovadora per potenciar la inclusió, la cohesió i la sostenibilitat. Per això, calia estudiar què vol dir aquest terme, diagnosticar com estava Esplugues en tant que “ciutat jugable” i detectar com es podia millorar el municipi a través d’aquest sistema. D’aquesta manera, els infants es converteixen en ciutadans actius i desenvolupen valors com la comunicació, l’escolta activa, la cooperació, la solidaritat i l’emprenedoria.

Tot i les dificultats generades per la pandèmia de la Covid-19 i el confinament, el projecte es va poder tirar endavant el curs passat gràcies als mitjans telemàtics. Per aquest curs 2020-2021, la idea és la mateixa: “Les sessions a l’aula se seguiran fent com de costum, seguint els protocols de seguretat establerts a cada escola, i les sessions plenàries es faran de manera telemàtica per tal de no posar en risc els participants”, afirma el coordinador pedagògic del projecte, Aleix Masramon. Tant la Fundació Pere Tarrés com els ajuntaments d’Esplugues de Llobregat i Palau-solità i Plegamans s’encarregaran, tot i els impediments ocasionats per la pandèmia, de garantir el dret dels infants a expressar-se i ser partícips de la societat.