Notícies

50 anys de la casa de colònies de Calafell

50 anys de la casa de colònies de Calafell

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  
Famílies  

Recursos

entrevista
web casa

28.01.19

Era l’any 1967, en el marc de les jornades de reflexió de colònies ‘Jorecos’, quan es posar de manifest que totes les cases de colònies de Catalunya eren masies velles adaptades. D’aquí va sorgir la idea de construir una casa de colònies feta de nova planta i pensada únicament amb aquest fi. Ara fa 50 anys, s’alçava la primera Casa de Colònies de Catalunya, la Casa de l’Artur Martorell. Aquesta efemèride coincideix amb la commemoració dels 60 anys de l’inici de l’activitat de la Fundació Pere Tarrés i els 125 anys de colònies de vacances a Catalunya.

La casa de colònies Artur Martorell està situada al poble de Calafell. Una zona privilegiada, a la costa Daurada, molt propera a la platja i envoltada d’interessos històrics i patrimonials com el Castell Medieval de Sant Creu, la Ciutadella Ibèrica, un dels jaciments arqueològics del nostre país, i la confraria, entre altres. Un espai òptim per dur a terme variades activitats de lleure.

A una entrevista a Calafell Ràdio, Pere Vives, cap d’educació ambiental i de colònies de la Fundació Pere Tarrés, va explicar el funcionament de la casa Artur Martorell, en quina línia pedagògica treballa i com ha evolucionat durant aquest mig segle de vida. “El funcionament de la casa ha canviat des dels seus inicis. Cada vegada hi ha més rigor, més recursos i millores dels serveis i instal·lacions. La pedagogia és el principal motor. L’objectiu és transmetre a les persones, especialment als infants, els valors que es desenvolupen a les colònies. Autoaprenentatge, creixement personal, cohesió amb els companys, entre altres.”

Històricament totes les habitacions de la casa eren molt grans i amb banys compartits. Amb el pas dels anys s’han transformat per adaptar-se als nous públics. Des del 2008, arran de la crisi econòmica, el públic familiar pren rellevància i és el que omple les reserves del cap de setmana i els períodes de vacances llargs. La casa de colònies els ofereix més llibertat i activitats familiars que tenen una riquesa pedagògica singular que captiva les famílies amb nens. No obstant això, l’Artur Martorell segueix rebent centres d’esplai i grups de lleure vinculats a parròquies, ajuntaments o altres entitats infantils, com en els seus inicis. Als anys 60, el món escolar va començar a celebrar les primeres colònies escolars. Segons explica Vives, a Calafell hi va haver la primera activitat d’escola de mar, dins de la casa de colònies, i des de les hores no ha parat de rebre escoles de dilluns a divendres durant els mesos de març i juny i a l’octubre. La majoria de centres escolars que realitzen les colònies a l’Artur Martorell vénen de l’àrea de Barcelona, del Bages i de l’Anoia.  

El projecte educatiu de la casa és l’Escola del mar. Els infants fan activitats nàutiques a la platja, sovint a la platja natural de Torredembarra, treballen el cicle de l’aigua, els animals i la vegetació marina, construccions a la sorra, els problemes ecològics, etc. Durant la temporada baixa (tardor-hivern), les activitats s’adapten a l’estacionalitat. A Catalunya no hi ha poques escoles de mar, aquest és l’atractiu principal de la casa Artur Martorell.

Les colònies són un complement imprescindible dels programes educatius dels centres. Durant la infantesa els nens i nenes són més receptius i tenen ganes d’aprendre. El temps lliure és una font de riquesa per l’aprenentatge. “Les persones en el temps lliure estem més oberts a les novetats. A les colònies els infants aprenen coses noves a través del joc, s’ho passen bé, comparteixen experiències amb els companys i monitors fent diferents dinàmiques que contribueixen en el seu creixement personal” responia Pere Vives a la pregunta del periodista de Ràdio Calafell.

Les convivències són positives tant pels infants com pels professors. Durant les colònies, els mestres descobreixen coses que desconeixien dels seus alumnes perquè la claustrofòbia de l’aula impedeixen el desenvolupament d’algunes competències. Gràcies a aquesta breu però intensa experiència, els mestres poden entendre molt millor als seus alumnes. Al final de l’entrevista, Pere Vivies reivindica la importància de les activitats de lleure i reclama que els nens surtin més de les aules per fomentar l’esperit d’aprendre.