Notícies

Uns 800 infants participen a l’agost en un casal o colònies becades organitzats per la Fundació Pere Tarrés a Mallorca, la Catalunya Central o Tarragona

Uns 800 infants participen a l’agost en un casal o colònies becades organitzats per la Fundació Pere Tarrés a Mallorca, la Catalunya Central o Tarragona

16.08.22

Les delegacions territorials de les Illes Balears, la demarcació de Tarragona i la Catalunya Central de la Fundació Pere Tarrés organitzen casals i colònies per a 800 infants, adolescents i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a l’agost. L’entitat prepara aquestes activitats aquest mes perquè és un període en el qual els nens i les nenes, així com les seves famílies necessiten aquest suport, ja que la xarxa d’assistència social disminueix els seus recursos a l’estiu.

Després de dos anys de pandèmia, aquestes activitats de lleure educatiu es tornen més imprescindibles perquè els infants, adolescents i joves han vist en aquest període com es reduïa el seu contacte social amb persones que no siguin del seu nucli familiar o grup bombolla. A més, la Fundació Pere Tarrés ha pogut constatar que la crisi sanitària ha incrementat la vulnerabilitat social. D’acord amb un estudi elaborat per l’entitat a través d’enquestes a les famílies becades l’estiu passat, un 73% va assegurar que la seva situació socioeconòmica havia empitjorat el 2021. Així mateix, un 78% viuen en risc de pobresa o exclusió social. Una situació que, els darrers mesos, s’ha agreujat amb la pujada de la inflació i dels preus de productes de primera necessitat.

Tot plegat, comporta que els infants, adolescents i joves convisquin amb situacions d’estrès i angoixa, que repercuteixen en el seu benestar, així com la seva salut emocional i psicològica. Per això, el lleure educatiu es torna primordial perquè puguin tenir un àpat saludable al dia alhora que durant un temps s’obliden dels problemes amb els quals conviuen en la seva quotidianitat.

 

Catalunya Central

Corredisses, riures, jocs i moltes activitats d’aigua per remullar-se. Això és el que es viu aquests dies al Centre Obert-Xalesta de Manresa (Bages), un espai cedit per l’Ajuntament, on uns 25 infants, adolescents i joves d’entre 6 a 12 anys participen des d’avui i fins al 26 d’agost en un casal d’estiu becat per la Fundació Pere Tarrés. 

Aquests, però, no són els únics nens i nens de la Catalunya Central que podran gaudir d’una activitat de lleure educatiu durant l’estiu, sinó que uns 75 més gaudiran d’unes colònies a l’alberg La Conreria que l’entitat té a Tiana (Maresme). Aquests vindran d’Avinyó, Sallent, Callús, Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Cardona, Santpedor, Navas, Navarcles, Sant Fruitós del Bages, Castellvilar, Monistrol de Montserrat, totes elles localitats del Bages.

 

Demarcació de Tarragona

Durant aquest mes d’agost, la Fundació Pere Tarrés acompanyarà a 650 nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat a la demarcació de Tarragona. Concretament, uns 400 participaran en un casal, mentre que uns 160 en unes colònies.

Així doncs, a Tarragona el casal de Camp Clar acull un total de 75 nens i nenes, que arran d’un acord amb la Fundació Probitas poden gaudir d’un dinar en aquest espai. També en aquesta ciutat organitza un casal amb dotze nens i nenes amb necessitats educatives especials, que es porta a terme de l’1 al 19 d’agost. A més, una trentena d’infants, adolescents i joves participen en el casal social de Banyeres del Penedès (Baix Penedès), que té lloc fins al 26 d’agost.  A Tortosa (Baix Ebre), l’entitat beca un total de 202 nens i nenes de l’Esplai Blanquerna que, també durant l’agost, poden gaudir o bé del Casal de la Mercè, del Casal Peques o d’unes colònies. 

D’altra banda, uns 160 infants, adolescents i joves de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Baix Camp, el Priorat, el Tarragonès i de la Ribera d’Ebre realitzen al llarg d’aquest mes unes colònies becades a les cases de la Fundació Pere Tarrés La Conreria a Tiana (Maresme) o Pare Josep Manyanet a Begues (Baix Llobregat).

Més enllà de les beques que concedeix l’entitat, la Fundació Pere Tarrés també gestiona aquest agost diverses activitats de lleure educatiu per a infància vulnerable. En aquest sentit, des de juny fins al finals d’agost, 120 nens i nenes del Centre Socioeducatiu de Baix Penedès participen un casal d’estiu. Una oportunitat que també tenen uns 60 infants, adolescents i joves del Centre Socioeducatiu de Cambrils (Baix Camp), uns altres 20 del Centre Socioeducatiu de Ribera d’Ebre a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) , i  uns 20 més del Centre Obert de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre).  

 

Mallorca

La casa de colònies de Binicanella a Bunyola (Mallorca) s’ha omplert del 8 al 14 d’agost de jocs, somriures i il·lusions d’una cinquantena de nens, nenes adolescents i joves en situació de vulnerabilitat. Vinguts de diferents punts de l'Illa, aquests nens i nenes han gaudit d'unes colònies, on han realitzat diferents activitats d'oci educatiu esportives, artístiques, així com gimcanes, jocs i excursions per descobrir l'entorn. Tot això amb bones dosis d’aigua per a fer front a la calor.

Importància del lleure educatiu

Segons un estudi elaborat per la Fundació Pere Tarrés amb les famílies becades l’estiu del 2021, 3 de cada 4 no poden pagar unes vacances a l’any. Per això, les activitats de lleure educatiu per als infants en situació de vulnerabilitat són imprescindibles, ja que, si no, es quedarien a casa. A més, després de dos anys de pandèmia, és un lloc on poden compartir i conviure amb altres persones que no són del seu nucli familiar. També, és un espai on es treballa amb ells la gestió de les emocions, per la qual cosa els serveix com a reparador emocional. Tot això en un àmbit lúdic que, a més, els serveix per reforçar coneixements educatius i valors.  

Davant la constatació dels beneficis que té el lleure educatiu per als infants, adolescents i joves, la Fundació porta a terme cada any aquestes activitats en el marc de la campanya Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies per assegurar que no en queden excloses les famílies en situació de vulnerabilitat. Amb les sol·licituds encara obertes, aquest 2022, la Fundació Pere Tarrés preveu becar al llarg de tot l’estiu uns 6.000 infants, adolescents i joves a Catalunya i les Balears, un 10% més que l’any passat quan es va assolir la xifra rècord de 5.249 beques.