Notícies

Un projecte educatiu a Guinea Bissau i una proposta d'igualtat guanyen un premi d'innovació

Un projecte educatiu a Guinea Bissau i una proposta d'igualtat guanyen un premi d'innovació

20.06.24

Enguany s'ha celebrat la primera edició de l'Innovation Fest Barcelona, una iniciativa impulsada per la Universitat Ramon Llull que premia els projectes universitaris més innovadors. La Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL ha estat guardonada per dos projectes del seu alumni: la proposta de la Clàudia Saltó i l'Ana Moreno, i el treball de l'Andrea Gómez.

La Clàudia Saltó i l'Ana Moreno, educadores socials graduades a la Facultat Pere Tarrés, arran del seu treball de fi de grau, han creat i desenvolupat una ONG, anomenada Abaraca, una entitat que treballa per millorar el desenvolupament de la població en aquesta zona geogràfica. "Tot va començar el 2013 quan l'Ana i jo mateixa vam viatjar a Guinea Bissau", explica la Clàudia Saltó, qui afegeix: "vam connectar amb la realitat del territori i ens vam sensibilitzar". A partir d'aquí, tant la Clàudia com l'Ana van orientar la seva carrera acadèmica cap a la cooperació internacional. Actualment, lideren l'associació Abaraca, que al llarg dels darrers anys ha comptat amb més de 40 voluntaris. "Un dels projectes que hem fet a l'ONG ha estat la creació d'una escola que implementa un nou model educatiu -s'anomena Jardim de Sonhos- molt centrat en l'educació i en la salut, que compta amb acompanyament psicològic", comparteix la Clàudia. "Amb el pas dels anys treballem per la professionalització de l'entitat que a poc a poc anem construint".

El segon projecte premiat és Warriors: Masclisme i feminicidi a través de l'impacte de la música des de l'adolescència fins a l'adultesa. L'Andrea Goméz, arran del seu treball de fi de grau, ha dut a terme un estudi per investigar els missatges masclistes que es desprenen de la música. "Amb la creació d'un espai segur on poder debatre sobre aquesta qüestió volem no normalitzar determinades actituds. Tenim una visió transformadora amb la voluntat de reforçar la igualtat des dels drets humans i la inclusió", explica la Facultat.

Dijous a la tarda, el Museu d'Història de Catalunya acollia l'entrega dels guardons, amb els premiats de tots els centres universitaris, acompanyats dels equips docents.