Notícies

La TrocaJove fa una crida als adolescents perquè siguin el motor de la transformació social: “El canvi és a les vostres mans”

La TrocaJove fa una crida als adolescents perquè siguin el motor de la transformació social: “El canvi és a les vostres mans”

Comparteix la notícia

Etiquetes

Recursos

Àlbum de fotos de la trobada

11.03.23

“Portem molt de temps sentint que no hem tingut prou en compte els adolescents. Ara volem que sigueu el centre de les nostres accions. El canvi és a les vostres mans, només heu de reflexionar-hi i actuar.” Amb aquestes paraules d’Anna Grau, presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, ha arrencat avui la TrocaJove, la trobada anual de joves que participen en els esplais de la federació, que enguany se celebra a Lleida i que recupera les xifres multitudinàries prèvies a la pandèmia: més de 1.200 nois i noies que participen en una setantena de centres d’esplai d’arreu de Catalunya i de les Illes Balears s’han reunit avui a la Seu Vella.

La trobada aprofundeix en la necessitat de millorar la societat i el planeta des del lleure educatiu, i en concret, té com eix central el canvi climàtic i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Hi reflexiona a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats que se celebraran avui i demà en diferents espais de Lleida, com l’Escola FEDAC Lleida, el Col·legi Episcopal de Lleida, el Col·legi Maristes Montserrat, el Col·legi Santa Anna o la Universitat de Lleida.

Les activitats s’estructuren al voltant d’un eix temàtic, que imagina un escenari post-apocalíptic en què els participants han de repoblar un planeta arrasat pel canvi climàtic. Aquesta al·legoria és l’excusa per obrir un debat sobre la necessitat d’empoderar els joves per convertir-los en agents de canvi que puguin capgirar el futur i crear una societat millor.

Durant l’acte inaugural de la trobada, que s’ha celebrat a la Seu Vella, Anna Grau ha recordat la feina de transmissió de valors que fan cada cap de setmana els monitors i monitores dels esplais amb l’objectiu d'acompanyar els infants i joves que hi participen, per “ajudar-los a créixer i ser millors persones”. Grau ha instat els nois i noies a ser agents de canvi i motor de transformació: “Heu de decidir el model de societat en què voleu viure, heu de reflexionar i fer-nos reflexionar perquè nosaltres actuem al vostre costat”. I ha conclòs amb un agraïment tant als equips de monitors com als joves i adolescents “per no perdre la il·lusió, per capgirar el futur i fer d’aquest un món millor.”

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha remarcat la “satisfacció” de la ciutat d’acollir la trobada d’avui: "Feu molt de goig. És una gran satisfacció tenir-vos aquí. El vostre full de ruta s'assembla al de l'Ajuntament de Lleida; treballem en una línia semblant. Hem de treballar amb la màxima generositat, amb l'esforç positiu en què tot té sentit". Per la seva part, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha desitjat als centenars de joves congregats a la Seu Vella “que la comunitat cristiana catòlica de Lleida us aculli molt bé” i, en la línia d’Anna Grau de demanar als joves que facin el possible per construir un món millor, ha destacat la importància de la “dimensió profunda” que tenim totes les persones: “Els cristians volem contribuir sempre a que la societat millori." Finalment, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, ha destacat la importància bàsica de l’educació en el lleure per a infants i joves i ha explicat que des del Govern “s’està treballant perquè l'esplai pugui arribar a tots els infants. És una vivència que volem que arribi a més persones, i us necessitem per fer-ho possible". Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, una de les institucions col·laboradores de la TrocaJove juntament amb les esmentades, ha excusat la seva presència a l’acte a última hora.

El moviment de centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres i clubs d’educació en el lleure amb un bagatge de més de 60 anys que agrupa a més de 200 centres d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els centres i clubs d’esplai MCECC acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.