Notícies

S’aprova la nova llei de mecenatge, que facilitarà la desgravació dels donatius per a campanyes socials

S’aprova la nova llei de mecenatge, que facilitarà la desgravació dels donatius per a campanyes socials

Comparteix la notícia

Etiquetes

20.12.23

El Consell de Ministres va aprovar ahir definitivament la reforma de la Llei de mecenatge, que inclou diversos canvis fiscals que facilitaran la solidaritat ciutadana amb projectes i campanyes socials. La reforma, llargament esperada per les entitats del tercer sector, s’ha aprovat amb un ampli consens polític i es preveu que entri en vigor a partir de l’1 de gener de 2024. La nova llei promourà incentius fiscals per als donants i canvis al règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre.

Alguns dels canvis més importants que preveu la reforma són:

  • Augmenta del 35% al 40% el percentatge que es podrà deduir de la quota de l’IRPF per als donatius, tant per a persones físiques com jurídiques.
  • S’amplia de 150 a 250 euros la quantia de les donacions considerades micromecenatge, que permeten un percentatge de deducció superior, del 80%.
  • Es fomenten les donacions recurrents, augmentant el percentatge de deducció per a aquest tipus de donatius per a les persones físiques (passa del 40 al 45%) i jurídiques (del 40 al 50%), i també reduint de 4 a 3 anys el nombre d’exercicis necessaris que cal donar a una mateixa entitat perquè la donació sigui considerada recurrència.
  • S'amplia la llista d'activitats econòmiques que poden gaudir de l'exempció: s'hi inclouen les accions d’inserció sociolaboral per a persones en risc d’exclusió social, la formació professional a persones amb altes capacitats o la defensa dels animals, per exemple.
  • També s’actualitza el concepte de donatiu, considerant com a donació en espècie la prestació de serveis d’assessoria o consultoria, la cessió d’espais de publicitat en mitjans de comunicació o la cessió d’ús de bens immobles que les entitats beneficiàries hagin rebut de forma gratuïta.
  • Finalment, s’equipara el règim fiscal per a totes les entitats pertanyents a les diferents confessions religioses amb arrelament a l’Estat espanyol.