Notícies

Roses, llibres, princeses i dracs omplen els diferents espais de la Fundació Pere Tarrés en una setmana dedicada a Sant Jordi

Roses, llibres, princeses i dracs omplen els diferents espais de la Fundació Pere Tarrés en una setmana dedicada a Sant Jordi

22.04.22

Sant Jordi és una de les festes més emblemàtiques de Catalunya. Els carrers i les cases s’omplen de roses i llibres. Les diferents àrees de la Fundació Pere Tarrés no s’han volgut perdre aquesta festa i han decorat els seus espais amb els elements més característics d’aquesta celebració com són el drac, la princesa, les roses, els llibres i, òbviament, Sant Jordi.

Un dels llocs on s’ha decorat l’espai és el centre de Jugar i Descobrir (JID) de Reus (Tarragona), un programa socioeducatiu de la Generalitat de Catalunya que en aquesta localitat gestiona la Fundació Pere Tarrés. Enguany, però, han rebut una visita molt especial: la de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

En concret, aquest centre es troba dins del Casal Cívic i Comunitari de Reus, que va obrir les portes al 1993, però ara havia tancat per realitzar obres de millora i condicionament. El centre cívic va reobrir ahir amb un acte en el qual va participar Cervera. Precisament, per tal de rebre la consellera, els nens i nenes del JID van adornar l’espai amb un drac.

Aquests, però, no són els únics JID on es van realitzar accions en la demarcació de Tarragona. Al detall, en el de Campclar s’ha explicat la història de Sant Jordi, però canviant els rols. Les plomes han deixat volar la seva imaginació en el del Vendrell, on amb el grup de grans s’ha fet un concurs literari. Els guanyadors rebran un diploma i un llibre. D’altra banda, en el JID de Lleida (Lleida) han elaborat punts de llibre.

Des dels Serveis d’Intervenció Socioeducatiu de Ribera d’Ebre han optat per fer manualitats al poble, entre elles uns anells en forma de rosa, així com posar una parada durant la Diada per vendre aquesta flor. També muntaran la paradeta al Centre Obert de Móra d’Ebre.

Per la seva part, els nois i noies del Gripau Blau a Cambrils (Tarragona), un centre d’esplai per a persones amb necessitats educatives especials, veuran la Diada des d’una altra perspectiva, la del visitant i no la del venedor, ja que demà aniran a veure les parades que es posin a la seva localitat. A més, aquesta setmana han creat unes llibretes per poder-les regalar.

Aquest divendres els infants de l’escola bressol Cadernera al Perelló (Tarragona) llueixen una samarreta que han fet amb una mà pintada de vermell que simula la rosa. En el cas de l’escola bressol Els Eixerits, a Castellvell del Camp (Tarragona), han creat punts de llibre; mentre que a l’espai migdia del menjador del Temple de Tortosa (Tarragona) els alumnes de sisè han fet un cartell amb un drac.

Representació teatral de la llegenda de Sant Jordi, a la Catalunya Central

En diferents espais que gestiona la Fundació Pere Tarrés a la Catalunya Central han optat per fer representacions teatrals sobre la llegenda de Sant Jordi, ja sigui per part dels alumnes, dels professors/es o educadors/es. 

Aquest és el cas de les escoles bressol d’Igualada (Barcelona) la Lluna i la Rosella on els i les educadores donaran vida a la princesa, el drac i a Sant Jordi. A més, en el cas de la Lluna també explicaran la llegenda a les aules amb titelles i escoltaran cançons que parlin sobre aquesta llegenda.

També en aquesta localitat, a l’Escola Bressol El Rusc, aquest divendres, els infants han pogut veure una funció de la llegenda de Sant Jordi que han preparat amb molta dedicació els i les alumnes grans de l’Escola Ateneu. A banda d’això, al llarg de la setmana se’ls ha explicat la llegenda amb titelles, han cantat la cançó del “Drac ferotge”, així com se’ls ha explicat el conte Tatxí-tatxó, on es canvien els rols del príncep, el drac i la princesa. A través d’aquest conte, del qual també van veure una representació ahir, han treballat la coeducació en igualtat.

A l’escola bressol l’Espigol, també a Igualada, han explicat la llegenda en un petit teatre de fusta amb titelles. També, els infants han pogut experimentar les textures dels pètals de rosa i han treballat la llegenda a través d’ombres xineses a la sala multisensorial.

A Manresa (Barcelona), l’escola bressol Estel han convidat aquest divendres a les famílies per explicar un conte. A més, a l’escola bressol Petit Príncep, també en aquesta ciutat, han explicat al llarg de la setmana molts contes relacionats amb la llegenda de Sant Jordi. Així mateix, els nens i nenes s’han disfressat de dracs, princeses i cavallers i s’han agrupat per fer l’hora del conte, una activitat que fa dos anys que no duien a terme per la pandèmia. A més, han fet un raconet amb recomanació de contes per als infants i els seus familiars.  

A l’escola bressol Gallarets de Santpedor (Barcelona), els més grans han anat aquesta setmana a la biblioteca municipal on els han explicat el conte de Sant Jordi en anglès. El divendres tots els infants dels Gallarets han acudit a l’escola bressol amb algun detall relacionat amb Sant Jordi, així com han contemplat la llegenda a través d’un projector.

Punts de llibres i roses solidàries

A l’espai migdia de l’escola Poveda de Barcelona (Barcelona), que també gestiona la Fundació Pere Tarrés, han realitzat roses de paper i punts de llibres per entregar als pacients de l’Hospital Pere Virgili. Aquesta acció l’han desenvolupat conjuntament amb l’Associació de Famílies d’Alumnes.

No és l’únic espai migdia on s’han fet activitats. Al detall, als espais migdia de les escoles de les Guilleries de Sant Hilari de Sacalm (Girona), Mac i la Sagarra ambdues a Barcelona (Barcelona) han decorat el centre educatiu amb els motius principals d’aquesta festivitat.

En canvi, a l’espai migdia de l’escola Mare de Déu de Montserrat han fet punts de llibres i quadres amb roses. Ara bé, en lloc de pètals, la flor era la forma de la mà del nen i nena pintada de vermell. Per la seva part, els infants de l’espai migdia de l’escola Poeta Foix de Barcelona (Barcelona) han elaborat amb elements reciclats el titella d’un drac. En el cas de l'espai migdia de Sant Jaume de la FEP de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) han creat roses amb diferents materials per poder-les regalar a les persones estimades.

Els i les educadores de l’escola bressol Avet Blau de Vallgorguina (Barcelona) han decorat el centre amb un enorme drac, mentre que al centre socioeducatiu del Raval, infants i joves han fet dibuixos de Sant Jordi i han llegit contes per celebrar aquesta festivitat.

En el cas del Centre Socioeducatiu de Poblenou (Barcelona) han fet una multiplicitat d’activitats que han inclòs treballs manuals, lectura de contes, així com una representació amb titelles de la llegenda feta pels mateixos nens i nenes.

Per la seva part, la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull ha muntat una parada virtual de venda de llibres, que inclou propostes literàries de tota la comunitat universitària (alumnat, professorat, personal investigador i personal d'administració i personal de serveis). 

A més, la Fundació Pere Tarrés ha creat punts de llibre que ha regalat als i les treballadores de l’entitat. Si vols conèixer com ha estat aquesta jornada tan especial en imatges, ho pots consultar en aquest enllaç: https://flic.kr/s/aHBqjzLCcU