Notícies

Reflexions per celebrar el Dia de la No-Violència i la Pau

Reflexions per celebrar el Dia de la No-Violència i la Pau

28.01.22

Jugar amb els amics, passar temps amb la família o anar a l’escola. Malgrat ser unes accions que descriuen la infància, la realitat és que molts nens i nenes no hi tenen accés. De fet, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), el 2020 es van reclutar un total de 8.600 menors en conflictes armats. Això, explica el degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull, Joan-Andreu Rocha, suposa un increment del 10% respecte a l’any anterior. A més, recorda que el dret internacional prohibeix que els infants menors de 15 anys siguin reclutats per les forces armades o participin en hostilitats.

Aquesta, però, no és en l’única circumstància en la qual nens i nenes d’arreu del món veuen interrompuda la seva infància, sinó que Rocha exposa que també són víctimes del treball forçat, de l’explotació sexual o s’han de desplaçar amb les seves famílies a causa de conflictes en els seus llocs d’origen o per les catàstrofes ambientals. Aquestes situacions de violència i inseguretat, defensa Rocha, “afecten directament els infants i marquen profundament el seu desenvolupament com a adolescents i com adults”.

Precisament, per conscienciar de la problemàtica que els infants visquin situacions de conflicte i inseguretat, el 1964 el poeta i educador mallorquí Llorença Vidal va fundar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, que té lloc el 30 de gener. Amb això, es vol promoure la importància que els nens i nenes siguin educats amb valors de l’amor universal, la no-violència i la pau.

Aquest entorn i valors, segons Rocha, han de propiciar que l’infant tingui el dret de desenvolupar la seva personalitat en un ambient ple i harmoniós. Això, argumenta, significa que han de de tenir la possibilitat de créixer en un entorn que respongui a les seves “seguretats bàsiques per a sobreviure i relacionar-se”, així com un context “tranquil” i “pacífic” perquè desenvolupin les seves capacitats socials.

“Assegurar aquest entorn permet que els nens i les nenes puguin ser educats amb un esperit de comprensió i tolerància, que contribueixin a l’amistat entre els habitants del món i a la pau i a la fraternitat universal”, defensa el degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull.

Qui ha d’assegurar aquest context de no-violència i pau?

Per a Rocha no només és l’Estat qui té l’obligació de protegir els infants contra qualsevol mena de maltractament o abús físic, mental o sexual, sinó que també requereix la implicació de la ciutadania. “La societat ha de vetllar per impedir que es produeixin les situacions de violència o de discòrdia que poden derivar en abusos o maltractaments”, especifica Rocha.

Segons el degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull, això ha de ser així perquè les situacions de violències, normalment, es produeixen en la vida quotidiana i, per tant, es donen en la manera com es gestionen els espais públics i privats com poden ser la vida els carrers, les escoles, activitats de lleure o l’esfera familiar.

Rocha adverteix que assegurar un entorn de pau i segur per als infants no és una tasca fàcil, però defensa que és un ideal que s’ha d’anar arrelant i promovent en l’àmbit local, internacional, així com en la vida quotidiana o durant els moments més difícils i crítics d’una regió o país. “El fet de recordar que és un dret universal de cada infant ens ajuda a anar fent camí de cara a assegurar un futur allunyat de la violència, els abusos o els conflictes”, conclou Rocha.

La Pau és un dels valors presents en l’ideari de la Fundació Pere Tarrés.  Entenem la pau com una forma d’articular, sense violència, les relacions humanes en els diferents nivells –duals, grupals, nacionals, estatals, internacionals–, i com una forma de resoldre el conflicte, que és una realitat inherent a la diversitat i pluralitat de persones, idees i interessos. Defensem la pau com a construcció progressiva de formes de relació i estructuració social que respectin la llibertat de cadascú, promoguin la justícia per a tots, estiguin obertes a la veritat per damunt dels interessos particulars i siguin presidides per l’amor.

Cada any la Fundació Pere Tarrés elabora un calendari pedagògic que, enguany, té com a eix temàtic els drets dels infants. Precisament, arran que el 30 de desembre és el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, aquest mes de gener el dediquem al Dret a la Pau que tenen tots els infants per poder-se desenvolupar com a persona.