Notícies

La professora Rocío Calvo: “Els serveis socials basats en un model assistencial són insostenibles”

La professora Rocío Calvo: “Els serveis socials basats en un model assistencial són insostenibles”

Comparteix la notícia

Etiquetes

26.04.21

La professora adjunta en temes d’equitat al degà del Boston College de Treball Social, Rocío Calvo, va ser la darrera participant del Fòrum Social Pere Tarrés. La trobada, amb el títol 'Mites i bones pràctiques socials en l'acompanyament a la població llatina als Estats Units', va suposar la 75a edició del Fòrum Social Pere Tarrés. Calvo, també presidenta de la National Association of Latina/Latino Social Work Educators, va dibuixar la situació dels serveis socials i assistencials als Estats Units, així com quina és la problemàtica a la han de fer front les comunitats d’origen llatí.

Com a experta en l’àmbit social, Calvo, que fa un retrat del model assistencial dels Estats Units. “Els serveis socials basats en un model assistencial són insostenibles. Les comunitats necessiten progressar de manera independent perquè l’assistència perpètua crea dependència”, va assegurar Calvo. “Als Estats Units, els serveis socials han de canviar de manera pràctica la societat, aplicar polítiques que realment canviïn la realitat de la comunitat. Si no és així, vol dir que no funcionen. La nostra missió és acompanyar les persones i dotar-les d’eines perquè puguin caminar soles. La meva feina és no tenir feina.”

La professora Calvo va definir el Treball Social com “la ciència aplicada per modificar situacions d’injustícia i d’iniquitat en l’accés als serveis. Si no és ‘aplicada’, no és treball social. S’ha de treballar a partir d’evidències procurant evitar biaixos ideològics i amb les bones intencions no n’hi ha prou. Les situacions són complexes i el treballador social té una tasca d’acompanyament de la comunitat i el seu gran èxit arribarà quan ell no sigui necessari”.

En la seva intervenció, Calvo va recordar que als Estats Units, mitjançant el principi jurídic de l’ius solis, la nacionalitat ve determinada pel lloc de naixement. Això fa que una proporció enorme de joves llatins, un 90%, per sota dels 18 anys siguin ciutadans estatunidencs però que els seus pares no hagin obtingut la ciutadania i, consegüentment, que molts d’aquest joves evitin el contacte amb els serveis socials per por que l’Administració arribi a investigar la situació irregular dels seus progenitors. “Durant la pandèmia s’han incrementat les conductes d’aïllament, de no interactuar amb els serveis socials, i això té conseqüències, per exemple, en la pràctica de testos de la Covid-19, en la vacunació o, un aspecte molt important, en un desperfecte de la salut mental producte de l’ansietat.”

La professora Rocío Calvo va ser presentada per la professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, Txus Morata, que també és investigadora del Grup de Rercerca en Innovació i Anàlisi Social. La trobada també va comptar amb la participació del degà de la Facultat Pere Tarrés, Joan-Andreu Rocha.

Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents.