Notícies

Catalunya compta amb més de 23.000 entitats amb una base social majoritàriament femenina

Catalunya compta amb més de 23.000 entitats amb una base social majoritàriament femenina

Comparteix la notícia

Etiquetes

Recursos

Descarrega't l'informe

21.09.18

El paper de les entitats del tercer sector a Catalunya com a agents generadors de cohesió social, de transmissió de valors, de participació ciutadana i de millora de la qualitat de vida de les persones i de transmissió de la cultura és àmpliament reconegut. Poder tenir una radiografia el més àmplia i verosímil possible és l’objectiu de l’informe El Panoràmic. Les entitats impulsores, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector, van presentar el passat dijous 20 de setembre els resultats de la quarta edició, en la qual es van introduir canvis metodològics i de contingut.

Entre els resultats d’aquesta darrera edició destaca el fet que Catalunya comptaria amb més de 23.000 entitats actives, que el percentatge de dones que participen en la base social de les organitzacions és superior al 50% i que el grau d’implicació majoritari és el de persones associades inactives. Pel que fa a les fonts de finançament, la principal són els recursos propis, especialment en les entitats de menor envergadura, mentre que només el 43% de les organitzacions disposen de mecanismes de valoració per a les persones participants a les activitats.

L’acte de presentació es va realitzar al Reial Centre Artístic de Barcelona. Enric Canet, director de Relacions Ciutadanes al Casal dels Infants per l'Acció Social als Barris, va donar la benvinguda als assistents i va valorar especialment la participació de les entitats que han format part de l’estudi, agraïnt també el suport a la Fundació Bancària “La Caixa”, la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Per la seva part, Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya va posar de manifest que "el Govern ens sentim part d'aquest projecte perquè en la seva forma de ser ens hi sentim molt còmodes". També va posar èmfasi en què “El Panoràmic és una eina interessant tant pel què com pel com, amb una metodologia molt professional i un treball de qualitat". En nom de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado va afirmar que "les associacions són una arma carregada de futur" per concloure que "tenir termòmetres per saber la temperatura del sector és clau".

En aquesta edició, l’informe aporta novetats respecte als anys anteriors, amb canvis metodològics i de continguts. Destaquen els capítols destinats a anàlisis específiques de programes de voluntariat, equitat de gènere, participació i la realitat de la base social a les entitats. A més, s’ha posat un nou focus d’atenció en la diferenciació entre les associacions de base i la resta d’organitzacions. En total, la recerca ha comptat amb 2.300 respostes per part d’entitats i organitzacions no lucratives, amb un treball de camp ha durat 4 mesos i en què hi són representades les 8 vegueries del país.

L’acte va finalitzar amb una xerrada entre Elisenda Rovira i Jordi Mir al voltant dels reptes de les associacions respecte al foment de la participació interna i la implicació de la base social.

Què és el Panoràmic?

És la macro enquesta que pretén explicar i millorar l’impacte que generen les organitzacions a la societat a través de l’anàlisi de la seva realitat, la seva funció i evolució i les activitats que desenvolupen. Els objectius del projecte són fer visible l’impacte real de les organitzacions, ajudar a fer-les créixer, crear una xarxa de col·laboració entre elles, generar una base de dades col·laborativa, oberta i accessible per a tothom i millorar la seva transparència. Les entitats impulsores del projecte, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.