Notícies

La Fundació Pere Tarrés acull la presentació de l’estudi ‘Luces y sombras de la medición del impacto social en España’

La Fundació Pere Tarrés acull la presentació de l’estudi ‘Luces y sombras de la medición del impacto social en España’

Comparteix la notícia

18.02.20

“Allò evident és que la mesura de l’impacte ha vingut per a quedar-se”. Així tancava Bernardo García la presentació dels resultats de l’estudi ‘Luces y sombras de la medición del impacto social en España’, elaborat per l’associació ESIMPACT amb la col·laboració de la Fundación bancaria BBK. La jornada, celebrada al claustre de la Universitat Ramon Llull i en què la Fundació Pere Tarrés va ser-ne amfitriona, va comptar també amb la participació a la taula rodona de Walter González, Cap de l’àrea d’Avaluació, Voluntariat i Tercer Sector del Departament de Consultoria i Estudis, amb representants d’altres entitats i empreses convidades.

L’informe posa en evidència en les seves conclusions que, actualment, la mesura de l’impacte és un ecosistema que es caracteritza per la seva atomització i fragmentació, la manca de transparència per compartir aprenentatges, l’absència d’un marc referencial i la falta de consens a nivell conceptual i metodològic.

Posa damunt de la taula la necessitat de realitzar un treball més col·laboratiu entre entitats i empreses, d’una conscienciació per part dels òrgans de direcció i d’un equilibri entre el rigor metodològic, els objectius i els recursos. En aquesta línia, Bernardo García afirmava que “no és tan important el nombre de mesures, sinó la qualitat d’aquestes”.

En la taula rodona final hi van formar part representants d’Educo, Novartis, Fundació BBK, Ajuntament de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés. Es va ressaltar la importància que empreses i entitats posin l’avaluació de l’impacte des del principi del projecte i no només en una fase final, i la importància de comunicar i de fer públics els informes per afavorir la transparència de les organitzacions.

En aquesta línia, Verónica Urda de la Fundación BBK va posar de manifest que “alguna cosa s’està movent en els models de gestió tradicional”. La taula es va tancar encoratjant a entitats i empreses a fer avaluacions d’impacte perquè, per senzilles que siguin, sempre seran útils.

El primer pas és definir la Teoria del Canvi dels projectes

Walter González va posar de manifest que hi ha consens en què, abans de començar a avaluar, cal dedicar esforços en definir la Teoria del Canvi dels projectes que es desenvolupen des de les entitats i les organitzacions. González va exposar que “una comprensió profunda dels programes és indispensable per avançar en la gestió de l’impacte”. Així mateix, també va concloure que “esdevé una realitat que les organitzacions necessiten recursos per poder avançar en l’avaluació, són necessaris els econòmics però també ho són les guies, els estudis i els recursos formatius”.