Notícies

El Centre d'Esplai El Submarí i la Fundació Social del Raval premiats per la seva contribució social

El Centre d'Esplai El Submarí i la Fundació Social del Raval premiats per la seva contribució social

Comparteix la notícia

21.12.12

Aquests premis reconeixen la important labor social que realitzen cada dia les dues entitats, que formen part del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés.

El districte de Sants-Montjuic va acollir ahir l’acte de reconeixement d’entitat de l’any a 2012 al centre d’esplai Projecte El Submarí, un reconeixement que es dóna cada any a una entitat a proposta d'altres entitats del districte. Precisament, El Submarí ja va rebre aquest mateix reconeixement quan era un esplai de dissabtes.

Amb aquest es vol reconèixer la implicació de totes les persones que en formen part, de les famílies que porten als seus fills i filles... i, especialment, un reconeixement per infants i joves que cada setmana ens ensenyen coses noves.

Per la seva part, l’Editorial Proteus va lliurar el passat 11 de desembre els IV Premis Proteus d’Ètica, creats per destacar la contribució en valors a la societat de persones i institucions. En aquesta edició, una de les entitats guardonades va ser la Fundació Social del Raval, que es va endur el premi en la categoria de Projecte Pedagògic "per la seva tasca propera i constant en l’educació de les persones més necessitades del barri del Raval". Va recollir el guardó Anna Gómez, directora pedagògica‐social de la Fundació.

Entre els altres guardonats destaquen la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau; el periodista, Xavier Batalla i el corredor de muntanya Kilian Jornet, que són les tres personalitats ètiques de l'any en els àmbits social, cultural i esportiu, segons el jurat dels IV Premis Proteus d'Ètica.

Als tres guanyadors de la categoria Personalitat de l'Any, s’hi sumen els de les altres cinc categories dels Premis: Cuina Justa (Iniciativa empresarial), Banc dels Aliments (Projecte social), la Fundació Social del Raval (Projecte pedagògic) i la Marató de TV3 (Cultura i comunicació). A més, també es va reconèixer a Mercè Riera, fundadora del centre social El Xiprer, qui va rebre el premi especial Valors a tota una trajectòria, que atorga l'Associació Cultural Valors i que, per segon any consecutiu, es vincula als Premis Proteus d'Ètica.

La Fundació Pere Tarrés federa una vintena de centres diaris situats en barris deprimits de la província de Barcelona que cada tarda obren les seves portes a uns 2.500 infants i joves en risc d’exclusió social. La situació econòmica actual provoca que cada vegada hagin d’acollir més infants i cada vegada amb més carències socioeconòmiques. Els centres oberts i d’esplai diari cobreixen les seves necessitats afectives, sanitàries, alimentàries, educatives, de  desenvolupament i relacionals atès que provenen d’entorns socials i/o familiars desestructurats.

Els centres d’esplai són espais educatius de caràcter integral que ofereixen activitats de lleure a infants i joves d’un barri o municipi. Aquests s’adapten a la realitat del seu territori.

La crisi actual ha obligat a molts a adoptar una estructura de caràcter setmanal i fer una tasca més intensiva amb infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat. El nombre de nombre de sol·licituds ha augmentat en els darrers anys. Hi ha més necessitats a cobrir: bàsiques, educatives, de socialització,... Aquesta situació implica també nous reptes pel que fa a l’atenció directa als infants i joves i en la gestió.