Notícies

Neix el centre de recursos virtual per al voluntariat i el tercer sector estatal

Neix el centre de recursos virtual per al voluntariat i el tercer sector estatal

Comparteix la notícia

Etiquetes

Recursos

Accedeix a la Volunteca

29.06.22

S'estima que a l'Estat espanyol actualment hi ha 2,7 milions de persones fent voluntariat en diverses causes i projectes, un 5,8% de la població de més de 18 anys. Un potencial de transformació social immens que coincideix, a més, amb una participació creixent de la ciutadania en la vida pública. Amb l'objectiu de potenciar el voluntariat, aportar recursos i coneixement a les 29.000 entitats socials no lucratives que hi ha a l'Estat i generar una proposta de valor que ajudi a gestionar aquesta solidaritat creixent, avui neix La Volunteca, el primer centre de recursos del voluntariat, impulsat per la Plataforma del Voluntariat d'Espanya i la Fundació Pere Tarrés.

Les darreres grans crisis que hem viscut, com la generada per la pandèmia i, més recentment, l'èxode de milions de persones refugiades de la guerra d'Ucraïna, ja han visualitzat la necessitat de moltes persones de canalitzar la solidaritat a través d'iniciatives generades des de la societat civil i la voluntat creixent de la ciutadania d'implicar-se de manera voluntària en la transformació social del seu entorn. A més, diversos experts ja apunten que, en un context de globalització econòmica i social, les administracions no podran garantir a la llarga determinats nivells de benestar social de la població i hauran de comptar amb la societat civil com a complement necessari a les polítiques públiques, tot preservant i ampliant els drets de la ciutadania.

Tot això evidencia la necessitat d'espais de reflexió i coneixement que permetin impulsar encara més la capacitació i el reciclatge tant de les organitzacions que acullen els i les voluntàries com de les mateixes persones que fan voluntariat en aquestes entitats. Aquest és el buit que vol omplir La Volunteca, que serà el primer centre de recursos del i per al voluntariat, un espai digital que ofereix eines pràctiques, informació útil i suport logístic i teòric per donar resposta a les necessitats de les entitats del tercer sector i a les persones que desitgen participar a les organitzacions. La plataforma també ajuda les entitats a connectar amb possibles voluntaris i voluntàries i a gestionar millor la seva relació, incorporació, retenció i aportació social. Tot això, amb l'objectiu que les organitzacions puguin afrontar amb garanties els reptes socials post-pandèmia.

La plataforma contribuirà a la promoció i visualització del voluntariat i de les bones pràctiques de les persones voluntàries. Es preveu la incorporació de persones voluntàries que treballaran al projecte per donar a conèixer les experiències i motivacions de les persones que participen desinteressadament en diferents entitats, sobretot de l'àmbit social, però també del mediambiental, del cultural o en la cooperació internacional, entre altres.

A nivell formal, La Volunteca agrupa tots els seus recursos en una plataforma en línia integrada per diverses seccions que es pot trobar a www.lavolunteca.com. Hi haurà un apartat de formacions adreçades a entitats i persones voluntàries amb una llista de cursos, tallers, webinars i seminaris, un espai d'actualitat on es podran consultar les principals capçaleres de voluntariat estatals, una secció de serveis amb eines i recursos per millorar el dia a dia de les entitats, una biblioteca amb informes, guies, estudis i altres documents útils per al sector i una eina d'autodiagnòstic per avaluar l'entitat. En un futur, també es preveu que s'hi incorpori un espai dedicat a donar a conèixer convocatòries de finançament públiques i privades, així com informes o coneixement útil i pràctic, amb una mirada internacional. El projecte de La Volunteca està obert a la participació de totes les organitzacions que ho desitgin: en fer-se entitat col·laboradora, qualsevol organització oficialment constituïda podrà participar activament de la plataforma penjant i consultant documents i formacions.

El projecte s'ha presentat avui en el marc d'una jornada centrada en les intervencions de Sebastián Mora, doctor en sociologia i professor a la Universitat Pontifícia Comillas i de Begoña Román, doctora en filosofia, docent de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè de Ètica de Serveis Socials de Catalunya. La sessió ha comptat amb la participació d’Isabel Garceran, subdirectora adjunta del tercer sector i voluntariat del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i ha estat presentada per Luciano Poyato, president de la Plataforma del Voluntariat d’Espanya, i Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés.

En la seva intervenció, Sebastián Mora ha mostrat un retrat de com veu el voluntariat avui dia: "El voluntariat ha de fer de tallafocs contra la barbàrie, ha de ser guaita de la realitat. Per exemple, no hem estat a l'alçada de la acollida de refugiats sirians com sí que ho hem estat amb Ucraïna. No hi ha vides o dignitats de primera o de segona. El voluntariat ha de fer de vigilant d'aquestes situacions." Per a Mora, el voluntariat i el tercer sector haurien de “recrear la realitat, anticipar-se, anar per davant i prefigurar la societat que volem”. “El voluntariat no sols ha de ser un actor social que fa coses, sinó una energia que transforma i recrea. El projecte de La Volunteca ens ajudarà a fer-ho”, ha afegit.

Per la seva banda, Begoña Román ha repassat aquells aspectes en què les organitzacions poden millorar la gestió del voluntariat: “Cal professionalitzar el voluntariat, avaluar la seva acció i transferir les bones pràctiques i la seva experiència, perquè no es perdi coneixement quan aquest se’n va. Hem de formar-lo però també fer-lo participar del codi de bones pràctiques de l'entitat. I La Volunteca recull aquesta demanda." Román opina també que cal generar espais de debat i autoanàlisi sobre el voluntariat: “És fonamental reflexionar sobre els encerts i errors, crear espais públics de discussió i també demanar perdó si no ho hem fet bé”.