Notícies

Onze testimonis relaten les seves vivències com a treballadors/es socials en un llibre

Onze testimonis relaten les seves vivències com a treballadors/es socials en un llibre

01.04.22

“El llibre és una eina per descobrir i redescobrir el treball social” va assegurar ahir la directora de grau de Treball Social de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés- Universitat Ramon Llull, Elena Requena, durant la presentació de l’obra “Trabajo Social, una profesión para contar: once relatos en primera persona”, que ha coordinat conjuntament amb Enric Benavent.

Aquest parteix de la necessitat d’apropar la tasca dels treballadors i treballadores socials als estudiants de grau. “Necessitàvem aquest llibre perquè ens costava apropar-nos als estudiants de primer a partir d’experiències professionals i ara, gràcies al llibre, ens hi podrem acostar” va explicar Enric Benavent.

El llibre, que és la darrera publicació de la col·lecció “Universitat i acció socioeducativa”, que editen conjuntament la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i l’editorial Claret, narra les vivències de professionals que treballen en contextos molt diferents com centres penitenciaris, serveis socials bàsics, hospitals, cures pal·liatives de pediatria, salut mental, persones sense llar, adopcions, drogodependències, infància i família, immigració i persones grans.

Tots aquests relats “fan que el llibre sigui generós, perquè els autors detallen part de la seva vida” i “totes aquestes vivències són una mostra de virtuts que ha de tenir el treballador social com la vocació de servei a la ciutadania, el compromís ètic, l’empatia, l’honestedat i la responsabilitat” va manifestar Requena.

Per la seva part, Jesús Vilar, coordinador de la Col·lecció Universitat i Acció Educativa de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés- Universitat Ramon Llull, va reivindicar la narració vivencial de l’obra. “No neix amb la voluntat de ser un llibre acadèmic, sinó vivencial, que sigui comprensible per a tots els possibles lectors” alhora que va destacar la importància de generar relat escrit sobre la tasca que desenvolupen els treballadors i treballadores socials. "Són professions invisibles i àgrafes, perquè no hem generat relat escrit sobre l’Educació Social i el Treball Social”, va indicar en el marc de la presentació que va tenir lloc a la Facultat d’Educació Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull.

Per tant, el llibre és un punt de partida per deixar constància i donar visibilitat no només als professionals del treball social, sinó també als col·lectius amb els quals treballen. “Al dedicar-nos a la cura i la pobresa ens porta a la invisibilitat de la societat i les institucions” va relatar Laura Morro, del Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya. 

Finalment, Joan-Andreu Rocha, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull, va exposar que el conjunt de vivències que es recullen en el llibre el converteixen en una eina educativa que “permetrà al lector inspirar-se en l’empatia dels autors i autores” i “els ajudarà a conèixer el treball social mitjançant l’experiència i la riquesa que s’amaguen en el llibre”.