Notícies

La Fundació Pere Tarrés beca aquest estiu 6.400 infants perquè gaudeixin de casals i colònies

La Fundació Pere Tarrés beca aquest estiu 6.400 infants perquè gaudeixin de casals i colònies

21.09.23

Els darrers anys, diverses crisis econòmiques i socials s’han anat encadenant: la pandèmia de la covid-19, les conseqüències de la guerra a Ucraïna i l’augment dels preus dels productes bàsics de la cistella de la compra i dels preus de l’energia. Tot plegat ha contribuït a la cronificació de les situacions de vulnerabilitat que ja patien infants i famílies. En aquest context, la Fundació Pere Tarrés ha becat enguany 6.407 infants de famílies en situació de vulnerabilitat perquè poguessin gaudir de casals i colònies d’estiu a Catalunya i a les Illes Balears.

Aquesta xifra d’infants becats és la més elevada de la història de l’entitat i suposa un increment del 13% respecte a l’estiu del 2022. De fet, enguany s’han rebut més sol·licituds que mai per rebre ajuts, cosa que constata que la crisi econòmica és lluny d’acabar i que hi ha moltes famílies que encara tenen greus dificultats per cobrir les seves despeses bàsiques. L’educació en el lleure és per a aquestes famílies un luxe que no es poden pagar. En la darrera dècada, s’ha multiplicat per 6 el nombre d’infants becats per la Fundació. En total, prop de 38.000 infants i joves han participat aquest estiu en les diferents activitats d’estiu organitzades per la Fundació Pere Tarrés, el seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans i la xarxa de centres socioeducatius que coordina.

Cada any, a l’inici de l’estiu, la Fundació Pere Tarrés arrenca la campanya “Cap infant sense colònies” amb la voluntat de garantir que tots els nens, nenes i joves puguin gaudir d’activitats de lleure educatiu durant l’estiu. Per a moltes famílies en situació de vulnerabilitat, cobrir alguna de les necessitats més bàsiques ja pot ser una dificultat i, per tant, aquestes activitats poden significar un luxe. La Fundació considera que poder gaudir de propostes de lleure com casals, colònies o campaments és essencial per al desenvolupament dels infants de famílies que tenen dificultats socioeconòmiques. Aquestes activitats són un oasi de gaudi que els fa trencar, en un moment donat, la seva quotidianitat. A més, les activitats d’educació en el lleure són essencials per al seu creixement com a persones: mitjançant els casals i les colònies d’estiu, els infants, adolescents i joves poden aprendre, jugar i compartir espais amb altres participants de la seva edat en un espai educatiu, convivint també amb monitors i monitores que tot sovint acaben esdevenint referents.

Diversos estudis posen de manifest també la importància de les activitats de lleure educatiu, com els casals, les colònies, els centres d’esplai o les activitats extraescolars, entre d’altres, en el desenvolupament emocional, social i competencial dels infants i joves.

Per poder donar aquesta oportunitat a aquests infants, la Fundació Pere Tarrés ha destinat a la campanya 2.045.841 d’euros, una suma que s’ha assolit gràcies al suport d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i el 0,7% de l’IRPF per a altres finalitats socials, a més de la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i de ciutadans a títol particular, el suport del programa ProInfància de l’Obra Social “La Caixa” i els recursos propis de la Fundació.