Notícies

Avançant cap a un model innovador per prevenir la institucionalització de la infància

Avançant cap a un model innovador per prevenir la institucionalització de la infància

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  

09.06.22

Proposar un model alternatiu d'acompanyament a la infància en situació vulnerable per prevenir-ne la institucionalització és l'objectiu del PIPII (Programa d'Innovació per a la Prevenció de la Institucionalització a la Infància). Aquest projecte, impulsat per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes juntament amb les seves entitats membres i la Fundació Pere Tarrés, i amb la col·laboració de les fundacions Canària MAIN i Bosco Social, ha iniciat ja la fase de disseny d'aquest nou model després de fer un diagnòstic de la situació de la infància vulnerable en diversos territoris de l'Estat espanyol.

Concretament, la fase diagnòstica ha consistit en la recollida d’informació de la realitat, de la situació actual i de les necessitats i expectatives dels centres socioeducatius, dels professionals que treballen en aquests espais, així com de la infància i les seves famílies que participen en aquests recursos. D'aquesta manera, la implantació del programa PIPII vol conèixer les necessitats de les famílies per prevenir les situacions d'institucionalització.

Un cop finalitzada aquesta etapa de diagnòstic de la realitat, ja s'ha iniciat el procés de creació del nou model. El punt de partida va tenir lloc en una reunió a Madrid celebrada els dies 30 i 31 de maig.

Un equip format per 12 persones de les entitats van estar treballant el model metodològic de PIPII per desenvolupar les línies clau sobre les quals es construirà el programa. També es va realitzar un exercici de co-creació del model metodològic, analitzant i valorant cadascuna de les línies proposades amb l'objectiu que la infància, l'adolescència i les famílies siguin les protagonistes d'aquest model.

“Sortim d’aquesta trobada molt enfortits gràcies a la il·lusió i a l'entusiasme del grup en continuar treballant en la creació d'un model innovador que suposarà una millora per a la qualitat de vida de la infància, l'adolescència i les seves famílies”, explica Isaac Azor , membre d'aquest equip. A continuació, es faran més sessions de co-creació per donar respostes a les necessitats actuals de la infància en situació vulnerable i anar construint un model innovador en prevenció.

Sobre PIPII

El Programa d'Innovació per a la Prevenció de la Institucionalització a la Infància (PIPII) és una iniciativa que a través de dos projectes complementaris analitza la situació de la infància en situació vulnerable i proposa un model alternatiu a la seva institucionalització des de la innovació pedagògica. El projecte, que té l’objectiu de contribuir a generar un canvi en el model d'acompanyament a la infància i les seves famílies, està impulsat per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes juntament amb les entitats membres i la Fundació Pere Tarrés, amb la col·laboració de les fundacions Canaria MAIN i Bosco Social.

Els dos projectes que conformen PIPII estan finançats pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 a través de la concessió directa de subvencions a entitats del Tercer Sector per a projectes d’innovació i recerca orientats a la modernització dels serveis socials i dels models d’atenció i cura a persones grans, a la infància i a persones sense llar, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de conformitat amb el Reial decret Reial decret 1101/2021, de 10 de desembre, 2 de març de 2021.

Més informació a www.programapipii.org