Notícies

Germà Gordó: “Les administracions i la societat hem de visualitzar a les persones excloses socialment amb rostre humà”

Germà Gordó: “Les administracions i la societat hem de visualitzar a les persones excloses socialment amb rostre humà”

Comparteix la notícia

24.10.13

Més de dues centes persones van assistir ahir a la primera sessió de la jornada “Pedagogia Social Comunitària en centres penitenciaris i en programes de reinserció social: un model per a la millora de la reinserció social” que es va realitzar a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Durant dos dies, ahir i avui, el grup de recerca GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi Social) de la  Facultat Pere Tarrés presentarà els resultats d’aquesta recerca que ha durat tres anys i on s’han estudiat dos casos d’èxit: la Unitat Terapèutica Educativa del Centre Penitenciari de Villabona (Astúries) i l’Associació Bizitegi (País Basc).

La inauguració de la jornada va estar presidida pel rector de la Universitat Ramon Llull, el Dr. Josep Maria Garrell, acompanyat pel conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó; el degà de la Facultat Pere Tarrés, el Dr. Paco López; i per la investigadora principal  de la recerca i del grup GIAS, la Dra. Txus Morata.

En la seva intervenció, el rector de la Universitat Ramon Llull, Dr. Josep Maria Garrell, va destacar la importància de la investigació en ciències socials perquè aquestes “estan orientades a la resolució dels grans reptes socials i cal continuar reivindicant el seu rol dins de la societat”.

També el conseller de Justícia, Germà Gordó, va reconèixer el paper de les entitats dels tercer sector que, juntament amb tots els professionals que formen part  del sistema penitenciari català fan possible la reeducació i reinserció dels interns. Així ho ha afirmat Gordó, per a qui “la presó és i ha de ser un sistema obert i transparent, ja que hi entren i surten persones en diferents moments, ja siguin interns, treballadors o voluntaris de les diverses entitats que hi col·laboren”. Precisament, el conseller va insistir en la importància que tant les administracions públiques com la societat reconeguem a les persones en situació d’exclusió social com a persones amb un rostre humà, amb nom i cognom.

Per la seva part, el degà de la Facultat Pere Tarrés, Dr. Paco López, va encoratjar als presents a continuar treballant per obrir la realitat de les persones que són excloses socialment a “lògiques més complexes, acceptant que parlem de realitats que precisen matisos, anàlisis pautats, dades i decisions imperfectes”.

Resultats i conclusions de la recerca

La recerca s’ha realitzat durant tres anys analitzant dues experiències socioeducatives  de diferent naturalesa: la Unidad Terapeutica y Educativa del Centro Penitenciario de Villabona (Astúries) i l’Associació Bizitegi de Bilbao (País Basc), que atén a persones sense sostre, amb problemes de drogodependències o salut mental greu.

El model de intervenció que es planteja en aquest estudi s’orienta a enfortir i desenvolupar la xarxa social, promoure la qualitat de vida i el benestar de les persones i la cohesió social. Les dues experiències estudiades  tenen en comú els alts índexs d’incorporació social, gràcies al treball sociocomunitari que realitzen i la participació i implicació de tots els agents socials que estan en contacte amb els interns o usuaris.

Alguns resultats d’aquesta recerca constaten que:

Participar de manera voluntària en el tractament és clau per a la recuperació social de les persones en situació d’exclusió i/o conflicte social

  • Per garantir l’èxit de la reinserció és necessari el suport de la família i de l’entorn de la persona.
  • Es produeix un canvi en el paper dels professionals, amb un rol més educatiu i menys controlador.
  • És important el treball personalitzat, planificat i en continu procés d’avaluació.
  • Les tècniques d’animació sociocultural faciliten l’aprenentatge i la participació
  • El grup esdevé un marc privilegiat per a l’experimentació de les relacions sociocomunitàries
  • Aquest model es basa en el treball en xarxa i el treball interdisciplinar.
  • La sensibilització social de  la ciutadania orientada al trencament d’estereotips socials i a la coresponsabilitat.
  • És necessari el recolzament de les polítiques públiques en matèria de reinserció social.

La recerca l’ha portada a terme el grup de recerca GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi Social) de la  Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL, format per investigadors, alumnes i ex-alumnes de la Facultat Pere Tarrés, col·laboradors externs i professorat de la mateixa facultat.