Comparteix la notícia
24.10.13
Més de dues centes persones van assistir ahir a la primera sessió de la jornada “Pedagogia Social Comunitària en centres penitenciaris i en programes de reinserció social: un model per a la millora de la reinserció social” que es va realitzar a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Durant dos dies, ahir i avui, el grup de recerca GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi Social) de la Facultat Pere Tarrés presentarà els resultats d’aquesta recerca que ha durat tres anys i on s’han estudiat dos casos d’èxit: la Unitat Terapèutica Educativa del Centre Penitenciari de Villabona (Astúries) i l’Associació Bizitegi (País Basc).
La inauguració de la jornada va estar presidida pel rector de la Universitat Ramon Llull, el Dr. Josep Maria Garrell, acompanyat pel conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó; el degà de la Facultat Pere Tarrés, el Dr. Paco López; i per la investigadora principal de la recerca i del grup GIAS, la Dra. Txus Morata.
En la seva intervenció, el rector de la Universitat Ramon Llull, Dr. Josep Maria Garrell, va destacar la importància de la investigació en ciències socials perquè aquestes “estan orientades a la resolució dels grans reptes socials i cal continuar reivindicant el seu rol dins de la societat”.
També el conseller de Justícia, Germà Gordó, va reconèixer el paper de les entitats dels tercer sector que, juntament amb tots els professionals que formen part del sistema penitenciari català fan possible la reeducació i reinserció dels interns. Així ho ha afirmat Gordó, per a qui “la presó és i ha de ser un sistema obert i transparent, ja que hi entren i surten persones en diferents moments, ja siguin interns, treballadors o voluntaris de les diverses entitats que hi col·laboren”. Precisament, el conseller va insistir en la importància que tant les administracions públiques com la societat reconeguem a les persones en situació d’exclusió social com a persones amb un rostre humà, amb nom i cognom.
Per la seva part, el degà de la Facultat Pere Tarrés, Dr. Paco López, va encoratjar als presents a continuar treballant per obrir la realitat de les persones que són excloses socialment a “lògiques més complexes, acceptant que parlem de realitats que precisen matisos, anàlisis pautats, dades i decisions imperfectes”.
La recerca s’ha realitzat durant tres anys analitzant dues experiències socioeducatives de diferent naturalesa: la Unidad Terapeutica y Educativa del Centro Penitenciario de Villabona (Astúries) i l’Associació Bizitegi de Bilbao (País Basc), que atén a persones sense sostre, amb problemes de drogodependències o salut mental greu.
El model de intervenció que es planteja en aquest estudi s’orienta a enfortir i desenvolupar la xarxa social, promoure la qualitat de vida i el benestar de les persones i la cohesió social. Les dues experiències estudiades tenen en comú els alts índexs d’incorporació social, gràcies al treball sociocomunitari que realitzen i la participació i implicació de tots els agents socials que estan en contacte amb els interns o usuaris.
Alguns resultats d’aquesta recerca constaten que:
Participar de manera voluntària en el tractament és clau per a la recuperació social de les persones en situació d’exclusió i/o conflicte social
La recerca l’ha portada a terme el grup de recerca GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi Social) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL, format per investigadors, alumnes i ex-alumnes de la Facultat Pere Tarrés, col·laboradors externs i professorat de la mateixa facultat.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Amb ètica i bon govern
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport