Notícies

“He volgut tractar l’abús sexual des de la perspectiva d’un conte per apropar la temàtica als infants”

“He volgut tractar l’abús sexual des de la perspectiva d’un conte per apropar la temàtica als infants”

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  
Famílies  

19.09.23

La Clara Salitges va estudiar Educació Social a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull (URL), “un carnet de conduir que ofereix unes bases per dedicar-se a l’acció social”, comparteix. Ara, la Clara hi torna per estudiar la formació d’expert universitari -és a dir, un títol propi de la universitat- en Direcció Estratègica d’Organitzacions No Lucratives. “Em continuaré formant a la mateixa Facultat”, explica la Clara, qui durant els estudis no s’esperava que finalitzaria publicant l’obra Annie y las sombras, un projecte que ha crescut arran d’un treball de fi de màster. Annie y las sombras és un conte destinat a infants, amb el propòsit de ser una eina davant l’abús sexual. El material també incorpora una guia didàctica, un breu recull de pautes i orientacions de què cal fer tant en cas de sospita com en el cas d'haver de donar a conèixer un abús. En tot moment es posa de manifest que cal consultar a experts i expertes si ens trobéssim davant d’un abús, alhora que facilita els circuits que caldria seguir, o a qui s’hauria de comunicar. En el conte, a través de la protagonista del relat, l’Annie, es faciliten recursos per exterioritzar totes aquelles situacions no desitjades.

  • Tens una trajectòria vinculada a la Facultat. Què creus que t’ha aportat el fet d’haver estudiat Educació Social a la Facultat Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull?

Sempre explico que és com haver-se tret el carnet de conduir. Aquests estudis t’ofereixen unes bases pel que fa al món de l’acció social, i sobretot, el pràcticum. Treballar de forma sistematitzada, amb una mirada integradora. Que totes les mirades puguin tenir veu. Estic molt agraïda pels espais d’intercanvi d’idees, en aquesta universitat. També hi ha molta guia professional. I el fet d’aprendre gestió de les emocions, la part introspectiva de tot plegat, l’acte de donar... és molt enriquidor.

  • Vas treballar com a educadora social al Centre socioeducatiu Poble-sec, de la Fundació Pere Tarrés.

Fins fa uns 6 mesos, aproximadament. L’oportunitat va sorgir arran d’haver-me format a la Facultat, a partir d’unes pràctiques. A Poble-sec vaig tenir l’oportunitat de treballar en un projecte de prevenció i intercedir en el col·lectiu de petita infància. També vaig estar al Centre socioeducatiu Poblenou de la Fundació.

  • A què et dediques, ara?

Actualment, treballo a un servei d’atenció a violències que pateixen dones, conjuntament amb les seves filles (és a dir, dones i infants). Es tracta d’un Servei d’Acolliment i Recuperació (SAR). Vaig fer el Màster Interdisciplinari en Prevenció i Tractament de la Violència Familiar. Una de les reflexions que vaig extreure’n és, realment, una frustració cap a l’enfocament del sistema judicial; és patriarcal.

  • El maig del 2022 publiques Annie y las sombras, un conte sobre l’abús sexual a infants, que incorpora també una guia didàctica.

Annie y las sombras és fruit d’un treball de fi de màster. Va sobre la vinculació afectiva, una parentalitat positiva, suport de l’entorn dels infants... Està destinat a nens i nenes de 6 a 8 anys. El conte va acompanyat d’un recull breu amb pautes i orientacions de què es pot fer tant en cas de sospita, com en cas d'haver de donar a conèixer un abús. En tot moment, a la guia didàctica s’explica que cal consultar a experts i expertes si ens trobéssim davant d’una situació d’abús, i també es faciliten els circuits que caldria seguir, o bé a qui s’hauria de traslladar.

  • És un projecte que contribueix a la transformació social i a l’ajut als més vulnerables, i el treballes a partir del recurs de la ficció.

Que sigui un conte permet fer una aproximació als infants, i tractar la temàtica mitjançant metàfores, per exemple, un element narratiu i gràfic com són les galtes d’un hàmster (les de l’Annie, la protagonista de la història) ens permet abordar totes aquelles qüestions que ens reservem per a nosaltres mateixos i mateixes, i que anem acumulant; en aquest cas, a les galtes.

  • Explica’ns: de què va aquest conte?

L’Annie, com dèiem, és la protagonista de la història. És un petit hàmster, curiosa i entremaliada, a qui li agrada descobrir el món, en companyia de les seves germanes. Coneixen altres animals... L’Annie facilita l’exemple d’aprendre a fer front a les dificultats, i permet mostrar com podem revelar experiències negatives. A més, també procurem oferir eines de cara els més petits per posar en paraules allò que ens preocupa, i saber reaccionar de cara a la prevenció de possibles situacions no desitjades.

  • Com ha estat el procés creatiu de l’elaboració d’Annie y las sombras?

Primer, arran del treball de fi de màster, vaig escriure tota la història. Originalment, el text era en català. Llavors, la Rebecca Alonso, coordinadora dels centres propis de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, em va animar a tirar-lo endavant, i em vaig posar en mans d’una agència, amb qui vaig establir un contracte de representació. L’editorial Edelvives va estar interessada a publicar el conte, i vaig traduir-lo al castellà, que és com és publicat.

  • De quina manera has viscut la publicació d’Annie y las sombras?

Realment, sento que he tingut molta sort, perquè publicar un contingut no és tasca fàcil, és un procés llarg, i mentre estudiava, no m’imaginava que acabaria publicant un conte infantil. Em sento contenta i agraïda.

  • Gaudeixes l’escriptura? Estàs acostumada a escriure?

Havia escrit, abans, però sempre personalment, per a mi, sense publicar-ho. Sento que tinc certa facilitat per plasmar el que vull comunicar en paraules.