Notícies

La Fundació Pere Tarrés participa en un programa d’acollida que posa en contacte famílies catalanes i ucraïneses per garantir-los una llar

La Fundació Pere Tarrés participa en un programa d’acollida que posa en contacte famílies catalanes i ucraïneses per garantir-los una llar

Comparteix la notícia

Etiquetes

Famílies  

29.04.22

Dos mesos després que esclatés el conflicte d’Ucraïna, al voltant de tres milions de persones han abandonat el país. Per fer front a la possible arribada de refugiats, la Fundació Pere Tarrés participa en un programa de la Fundació La Caixa i el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions (MISSMI), que posa en contacte a famílies locals amb ucraïneses

Es tracta de la iniciativa “Família necessita família”, que es porta a terme a les províncies de Barcelona, Madrid, Màlaga i Múrcia. El requisit principal és que una família local pot sol·licitar l’acollida d’una ucraïnesa per un període mínim de sis mesos. Un cop finalitzat aquest termini, si les dues parts hi estan d’acord, es podrà allargar.  

Com funciona el programa?

Per fer possible aquesta relació entre les persones locals i ucraïneses, s’han instal·lat Oficines Tècniques d’Acollida (OTA). Al detall, s’han posat sis a Madrid, unes altres sis a Barcelona, tres a Múrcia i tres a Màlaga.

La Fundació Pere Tarrés gestiona una d’aquestes sis oficines de Barcelona. En l’OTA, les treballadores de l’entitat fan una valoració d’idoneïtat de les famílies que volen acollir. Aquest procés comença amb una sessió informativa amb diferents famílies, després es fa una entrevista individualitzada a cada una d’elles i, finalment, se les visita a casa.

El MISSIMI s’encarrega d’escollir la llar més òptima per a cada família ucraïnesa acord a les seves necessitats i particularitats. El primer contacte entre locals i nouvinguts serà a l’OTA, on hi haurà una treballadora social de la Fundació Pere Tarrés. Aquesta mateixa professional acompanyarà a la família acollidora durant un temps; mentre que una altra entitat designada pel MISSIMI, a  la ucraïnesa. Amb això, es vol facilitar l’adaptació i la convivència entre elles.

La finalitat del programa és generar un espai de convivència entre les dues famílies per facilitar l’adaptació dels nouvinguts a la societat. Cal destacar que aquest és un projecte solidari, per la qual cosa les persones acollidores no rebran cap prestació econòmica a canvi. No és imprescindible saber cap idioma estranger per acollir, però sí que seria recomanable que un membre de la família parlés alguna altra llengua a banda del català i/o castellà.

La Fundació Pere Tarrés ha estat escollida com una de les entitats col·laboradores en aquest programa per la seva àmplia experiència i llarga trajectòria en projectes relacionats amb l’acció social. L’entitat va néixer fa més de 60 anys vinculada al món del lleure educatiu, però amb els anys ha ampliat la seva activitat en diferents àmbits de l’acció social com és l’acompanyament de famílies en situació de vulnerabilitat o nouvingudes.

Si te’ns interès de ser una família d’acollida, pots emplenar aquest formulari. D’altra banda, en aquest enllaç pots consultar les preguntes freqüents per resoldre qualsevol possible dubte.